maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kissalammella v. 2018

Uupumaton hautoja

Istuimme laiturilla ja katselimme lintuja ja kaloja. Kalalokki teki pesänsä naapurin rannassa olevan kannon päähän. Siinä se istui ja hautoi. Viikkokausia ja aina samaan suuntaan katsellen, uupumatta. Hyvin harvoin ja vain hetkeksi irrottautui emon velvollisuudesta, kävi kalastamassa. Hääri siinä ympärillä toinenkin lokki, oli kaiketi edellisen puoliso. Ei saanut kuitenkaan juurikaan hautomisvuoroa. Naapurin mökillä ei käynyt ketään, eikä viereiselläkään. Se taisi olla syynä hieman erityisen paikan valintaan. Yksinäinen pesijä koko lammella. Lokkeja ja tiiroja kyllä muutoin lenteli huutelemassa nimeään. Ruokaa niille riitti yltäkylläisesti. Lampi oli hyvin toipunut muutamien vuosien takaisesta happikadosta, joka vei koko kalaston karppeja myöten. Kuolleet kalat nousivat keväällä pintaan ja lokeilla sekä variksilla oli hurjat syömingit.
Varpusen poikaset lensivät pesästään, lokki vain hautoi. Ajattelin jo, ettei sillä ollut pesässä kelvollisia munia. Kalanviljelyslaitoksen poistuttua lammelta vesi oli puhdistunut. Jokakesäinen leväpuuro katosi vuosiksi, saunominen ja uiminen kävi hyvin. Olisi siitä Lotta koiramme voinut janoonsa juoda. Mäyris oli rakkaamme, saunaan se tuli mielellään hetkeksi, uimaan sitten ei oikein mielellään. Kuumalla seisoi rantavedessä.
Kalat olivat kasvaneet, särjet ensin pieniä sinttejä, puolen sormen mittaisia. Nyt niitä uiskenteli laiturin vierellä sukellusveneen kokoisina hurjimuksina. Edellisten vuosien onginta ei enää maittanut, tilalle aloitimme kalojen syöttämisen. Pullan siivuja palastelimme sormissa ja heitimme niitä veteen. Särjet ja jokunen ahvenkin olivat oppineet odottamaan meitä laiturille. Ensimmäisen palasen perään ampaisivat joka suunnasta, isot ja pienet. Välillä paiskautuivat ilmaan saakka kiihkossaan. Selkiä oli niin paljon, että niiden päällä olisi voinut kävellä.
Nopea häivähdys, kuin salama, kalat pärskäyttivät vauhtiin pyrstöillään niin kiivaasti, ettei niitä siinä vauhdissa edes nähnyt. Hauki ystävämme kaahasi kierroksensa laiturin alta, joskus sai saaliin, useimmiten ei osunut hampaat. Aurinko paistoi,väreet eivät rikkoneet pintaa, vesi oli kirkas pohjaan saakka. Heittelin palasia ulpukan lehtien viereen. Syönti vaimeni ja loppui. Muualla vanha kuhina jatkui. Hauki, se oli lipunut aivan ulpukan varsien eteen. Etummaiset evät hieman liikahtelivat, silmä katsoi värähtämättä eteen. Särjet hyvin tiesivät hauen läsnäolon, väistivät noin kolmisenkymmentä senttiä sen edestä. Kauempana uivat hurjaa rinkiään pullanpalojen perässä.
Pohjassa välähti, näin suomuja kasassa. Paula näki hauen lipuvan hitaasti särki suussaan. Muut jatkoivat ainaista syöntiään.
Aamulla kalalokki oli poissa pesästään. Istui laiturilla ja kutsui poikasiaan. Mekin aloimme seurata, josko poikaset tulisivat esiin. Emo lensi ympyrää ja kutsui, toinenkin vanhempi pyöri siinä kutsumassa, jopa muutkin lokit lammelta kävivät siinä huutamassa. Koko päivänä kutsu ei vaimennut, poikasia ei missään. Seuraava päivä, ja kutsu jatkui, uupumatta jaksoi emo huolehtia. Poikasia ei näkynyt. Sanoin Paulalle niiden kuolleen, jo pesässä tai heti sieltä hypättyään. Ne olisivat voineet hypätä suoraan veteen, ja emo olisi vienyt ne kaislikkoon.
Kolmas päivä, kutsut jatkuivat, neljäs päivä ja emo ei antanut periksi. Naapurin Paavo kertoi tavatessamme, että hän oli yöllä katsellut, kuinka heidän pihasta lähti kettu meidän rantaan. Ehkä sen poikaset saivat ravintoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti