maanantai 4. kesäkuuta 2018

Pikkuvarpusesta Leveälepattajaan v. 2018


Pikkuvarpunen punnertaa pihalle ensimmäistä kertaa.

 


Istuin korituolissa terassilla. Mikään terassi ollut, kunnon vanhanaikainen sisäänveto ulko-oven suojaksi, samalla siihen jäi pieni tila rakennuksen kulmaan. Pylväs hieman esti katsettani pönttöjen suuntaan. Siellä pikkuvarpuset pesivät, toinen pönttö on ilotalo, toinen tuohipönttö. Matti niitä rakenteli, ilotalonkin. Siinä on kaksi kerrosta, harjakatto ja reikien ympärillä maalatut ikkunat.

Kamera oli sylissäni, tähtäilin sillä lintuja ja napsin kuvia. Varpuset olivat ahkeria, veivät aina muutaman minuutin välein syötävää poikasilleen. Ääni pöntöissä lisääntyi, ja äkisti reiän suulla näkyi nokka. Tähtäsin sinne, säädin portaittain kameran säätöjä, napsin kymmeniä kuvia ja tarkastelin tuloksia. Lopulta löysin sopivat säädöt, ja aloin saada joltisiakin kuvia. Vaan siitä nokasta en saanut, oli liian kaukana ja liian pieni kohde. Lähemmäs en voinut mennä, olisi pitänyt kantaa tuoli aurinkoon. Päivän aikana aukoissa liike lisääntyi, esiin tuli pää ja silmät. Ne alkoivat katsella ympäriinsä, ensin emon perään, sitten ylös ja alas. Poikanen ei enää perääntynyt pesään emon tullessa. Nopea tuikkaus nokkaan ja uuteen hakuun. Jätin varpuset rauhaan ja menin saunaan.
Laiturilla sitten istuksimme uinnin jälkeen penkillä. Aloimme syöttää kaloja. Paula teki vehnäjauhoista sellaisen tiukan taikinan mukin pohjalle. Siitä kouraisimme pallukan sormiin ja koetimme saada sen irtoamaan napsauttamalla. Mälli lensi mikä minnekin. Kalat ihastuivat uuteen ruokaan. Vesi oli kirkasta ja seurailimme parven pyörimistä, siihen tuli isojakin hirmuja. Onkiminen jäi jo useita vuosia sitten. Hauskempaa ja vähemmän työlästä oli syöttää kaloja. Laiturimme alla majailee hauki. Sellainen puikkari, syöksähtää välillä hurjalla vauhdilla esiin. Kalat samalla vauhdilla karkuun. Hauki jää aivan laiturin viereen aloilleen, kalat alkavat taas syödä kaikessa rauhassa. Ei niitä hauki paljoa vaivaa liikkumattomana. Äkäinen pyrstön heilautus ja jousena ponnahtava liike niitä hermostutti.
Kalatiira
Hain kamerani, tiirat alkoivat kiertää lampea. Räksyt painelivat hurjaa vauhtia edes takaisin. Kalalokit aloittivat kailottamisensa ja uupumattoman lentonsa veden yllä. Naakat poukkoilivat elämän riemuaan, varis ilmoitti olostaan. Kas, selkäni taakse lennähti sinisorsauros. Laskeutui veteen kohahtaen, ui minua kohti ja narskutteli. Ilta-aurinko peilasi sen hohtavassa kevätpuvussa. Vesi värjäytyi kultaiseksi vastarannan ruovikosta. Oliko sama sorsa, jota jo aikaisemmin kuvasin, en tiedä. Naarasta ei näkynyt. Toinen uros lennähti aivan edellisen sorsan viereen. Ajattelin kovankin riidan syttyvän. Ei mitään, siitä sitten alkoivat rinnakkain uida lammen toiselle rannalle, kuin vanha pari.
Tiira ja lokki valkoisina kirkasta taivasta vastaan tuotti hankaluuksia. Taivaasta oli tingittävä, jotta linnuista sai kunnon kuvia. Siis sellaisia, joita voisin itse katsella. Opeteltavaa riittää.
Lammen pinnalla ulpukoiden lehtien ympärillä alkoivat sudenkorennot tanssinsa. Kuvasin niitäkin, mutta tulokset olivat huonoja, niistä ei tullut mitään.
Seuraavana päivänä istahdin taas korituoliin. Katselin pöntöille, liikettä näkyi. Emot hidastelivat ruokinnassaan, toivat vain pieniä annoksia, ja poikanen tunki tiensä edemmäs ulkomaailmaan. Aloin saada siitä ymmärrettäviä kuvia. Tolppa haittasi edelleen, siirryin istumaan portaille. Sain hyvän asennon ja kunnon asetukset ja jäin odottamaan. Nyt se tapahtuisi, poikanen lentäisi pesästä. Halusin sen nähdä ja kuvata. Emon hätäinen käynti poikasen luona ja istahtaminen ulos pöydälle rohkaisemaan pientä tuotti parin tunnin istumisen jälkeen ensilennon. Poikasesta oli hetken enemmän ulkona kuin sisällä, vielä epäröi ja pomps, ulkona oltiin. 
Ensilento
Seurasin sen lentoa, meni aitan takaa ja nousi sieltä katolle aivan harjatiilen päälle. Siitä sain kuvan poikasen silmästä, miten hämmästyneen näköisenä se katselikaan. Emo hääri siinä ympärillä.

Menimme illalla uimaan. Lammella oli kaksi joutsenta. Paula ei ensin uskonut kun siitä sanoin, katsoi sitten käteni suuntaan ja näki ne. Kamera täytyi taas ottaa käyttöön. Näky oli harvinainen, kolmeenkymmeneen vuoden aikana en ollut siellä joutsenia nähnyt. Lähetin naapurin Annelille kuvan niistä.

Aamulla menimme kirkonkylään kaupoille. Istuin tavan mukaan autossa odottamassa ja katselemassa. Äkisti näin vanhan leveälepattajan. Se nousi laskuasentoon kelkkapyörän päälle ja painui rinnettä alas huimaa vauhtia kirjavien kukkahousujen lepattaessa kuin lokin siivet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti