perjantai 28. kesäkuuta 2019

Tansseja ja touhuja -60 l


Oppikoulussa 1960 luvulla oli kuumaa syksyisin. Siihen vaikutti kaksi asiaa, joihin kumpaankaan emme voineet vaikuttaa. Ensimmäinen oli auringon kuuma väreily järvien pinnoilla, toinen oli alkava murrosikä. Aloimme laajentaa elinpiiriämme tytöt mielessä. Ensimmäisen kerran menimme Ellivuoren suurlavalle polkupyörillä. Matka sujui mukavasti porukassa. Jätimme pyörämme kentälle lavarakennuksen alapuolelle. Tansseja olimme käyneet katsomassa aikaisemmin Vihattulan juhannuslavalla. Silloin meille riitti kiertely lavan ympärillä ja katselu, kuinka sulavakäytöksiset herrasmiehet pokkasivat tytöille lavan ulkopuolella, maksoivat sitten kappaleen noustessaan portaita. Siihen se johti, että aloimme tapaamisissamme harjoitella tanssia. Kutsuttuna olivat tytöt ja pojat. Minä saatoin onnekkaana harjoitella askelia sisareni Kitin kanssa. Polkupyörästä hyppäsimme linja-autoon lavalle mennessämme. Reviirimme laajeni mopojen ja moottoripyörien ansiosta. Päristelimme voiman tunteessa kymmeniä kilometrejä uusia teitä, aina Lauttakylään saakka.
Koulussa keksimme kaikkea muuta kuin opetuksen seuraamista. Kirjelappuset kiersivät kädestä käteen, suhisimme ja ilmeilimme. Opettajamme olivat varsin rauhallisia ja katsoivat sormiensa läpi touhujamme. Joskus kuitenkin kysyivät juuri siltä pulpetissa nurinpäin katselevalta veijarilta opetukseen liittyvän kysymyksen. Meille siunaantui melkoinen määrä sijaisia katederille kyselemään aluksi nimiämme. Piirsivät oppilaskartan, ja kyselivät sitten nimillä kartasta katsellen. Järvisen Pertin kanssa vaihdoimme nimiä, täydestä meni. Matematiikka meni joten kuten keskikoulussa Justuksen opettaessa. Tilanne muuttui lukiossa. Allan Friman alkoi meitä ohjata eteenpäin, mukaan tuli derivaatat, sinit, kosinit, laskutikku ja likiarvot. Pertti oli minua parempi matematiikassa, muutoinkin hulluttelimme vapaa-ajalla keskenämme, niin solahdin iltaisin tai vapaatuntisin hänen luokseen tekemään tehtäviä. Meitä oppilaita alkoi olla koulu täynnä, luokilla ei aina ollut omaa tilaa, vaan kiersimme reppujemme kanssa ympäri koulua. Tästä lukujärjestyksen tekemisen vaikeudesta kait sitten johtuivat nuo vapaatunnit päivällä. Yleensä niitä oli vain yksi, mutta muistelen joskus saaneeni kahdenkin tunnin vapaan. Menimme Pertin huoneeseen, avasimme kirjan ja aloimme pähkäillä vuorossa olevia tehtäviä. Hyvinhän siinä kävi, Pertti laski ja minä kopsasin. Joskus hän kurkkasi vastauskirjasta ratkaisun, ja se sitten johdatti maaliin.
Järvisillä oli autoliike isossa hallissa, alakerrassa oli korjaamo, ja myytävät autot olivat siisteissä riveissä ylhäällä. Siellä me usein katselimme eri pelejä ja seurasimme joskus kauppojen tekoa. Tuomo oli armoitettu kauppamies, olihan hän sitä tehnyt ruokakaupasta alkaen. Lieni veren perintöä Järvisillä tuo myynti, Järvisen urheiluliike oli tien toisella puolella.
Minä sain ensimmäisen pyöräni, satapiikkisen venäläisen Tähden. Pertti sai myös pienimoottorisen pyörän. Me sitten päristelimme Ellivuoreen lauantai-iltana. Sinne johti Vammalasta katkeamaton autoletka. Hukkasen jälkeen tie oli santainen, ja pöly nousi pyörimään puiden lehvistöön. Se ei meitä haitannut. Pirunvuorelle johtavan polun ohi, Vitikan ohi, hetki järvimaisemaa ja Ellivuoren laakso avautui eteemme. Autot jäivät riveihin alamaastoon, ja sinne sivuun mekin pyörämme jätimme. Nousimme ylös lavalle jo kovinkin kokeneina. Huimaava määrä nuoria naisia ja teinejä täyttivät takaseinän. Siinä lavan keskellä sitten seisoimme me naisten rivejä tarkkaillen. Aina kappaleen alkaessa soida minä ponkaisin ensimmäisten joukossa hakemaan tanssiin ennalta katsomaani tyttöä. Minulta sujui jo valssi, tango, jenkkakin sekä chatchaa. Kävimme Pertin kanssa jäähdyttelemässä ulkona. Katselimme vanhempien poikien touhuja ja kuuntelimme heidän juttujaan. Jokunen heistä oli hieman maistissa, autossa oli pullo piilossa. Vammalan poliisit partioivat myös paikalla kahteen mieheen, hyvin rauhallisina. Me sen sijaan kävimme juomassa limpparit.
Pois lähtiessämme illan jo tummentuessa Pertin pyörä ei lähtenyt millään käyntiin. Minun pelini käynnistyi. Mietimme mitä tehdä.
- Voisithan sinä tulla minun takana.
- En haluaisi jättää pyörää tänne. Katsellaan tuleeko tänne tuttuja, joilta saisimme apua.
Näin kävikin, yksi tutuista sitten osasi avata tulpan, putsata sen, ja pyörä pärähti käyntiin.
Minä menin seuraavana maanantaina Järvisille. Tuomo seisoi keskellä pihaa ja nauroi ääneen.
- Vai luulitte te, että joku olisi kussut tankkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti