tiistai 11. kesäkuuta 2019

Ohraa ja heinää -70 l


Pellot alkoivat kuivua. Posion Martti opetti, kuinka piti kävellä kumisaappaissa sarkaa pitkin. Jos saappaisiin ei tarttunut savea, oli maa kiimassa. Silloin viljelijä alkoi sitä siementää. Ajoin pakettiautollani Kaukolan myllylle. Nostin säkkini myllyn lastauslaiturille ja nousin muutaman rapun myllyyn sisälle. Siellä oli Hohkon tilan isäntä. Juttelimme kevään tulosta ja kyselin kuinka maat ovat kuivuneet.
- Ei vielä pääse pellolle, menee ainakin kuukausi.
Minä sitä hieman epäilin, mutten sanonut mitään. Kotona menin pelloille katselemaan ja kokeilemaan saappaillani ja käteen kouraisemalla saven märkyyttä. Kyllä Hohkon isäntä oikeassa oli, ei sinne vielä ollut asiaa. Savi linttaantui. Minulla se kiima oli, mutta vielä oli maltettava. Hankkijalta olin tilannut lannoitteet, ne tuotiin kuorma-autolla. Navetan päädyssä oli sopiva paikka, lastasin 50 kg säkit isoksi kasaksi. Olin tehnyt kylvösuunnitelmat eri lohkoille. Lähinnä pihaa olerville lohkoille kylväisin ohraa. Niiltä kynnin syksyllä nurmimaat nurin. Hyvin heinä siinä kasvoi, mutta nyt oli laitettava tuottavampi kasvusto alulle. Heinämaita jäi vielä sellaiset kolmisen hehtaaria kotilohkolle.
- Jokos sinulle kuume nousee, Paulaa hymyilytti minun kevään touhuni.
- No kyllä, käyn taas huomenna katsomassa, josko saisin lannoitteet ajettua pelloille valmiiksi.
- Ei pellot vielä kestä, uppoat sinne.
- Ajattelin viedä lannoitteet tanhuan tien varteen, ja sitten ratastietä riihen ohi niin pitkälle kuin tie kestää.
Aamulla joimme kahvit keittiössä. Valtterikin tuli siihen juttelemaan ja kahvittelemaan.
- Kylvöjäkös suunnittelet?
- Niitä, muttei nyt vielä. Vien hieman lannotteita valmiiksi.
Paula lähti töihin Vammalaan, ja minä aloin lastata säkkejä tavaratilaan. Ensimmäiset säkit pinon päältä tuntuivat kevyiltä. Tila alkoi täyttyä ja säkit tulivat raskaimmiksi. Viimeinen säkki maassa oli littaantunut levyksi. Sisus oli kovettunut, eikä säkin reunoista saanut enää kunnolla otetta kouraan. Työnsin käteni pitemmälle säkin alle ja nostin tuon lannoitelevyn ilmaan. Sen nostamiseen autoon täytyi taas ponnistaa varpailleen ja työntää säkkiä pallealla ja rinnalla ylöspäin. Puuh, olkoon tässä, ajattelin, haen sitten lisää. Kunhan saan nämä ensin vietyä.
Iltasella Paula katseli pienentynyttä kasaa navetan päädyssä. Kaksi kolmannesta siitä oli pellolla neljässä paikassa.
- No sinulla kävi työt kuitenkin.
- Kävi hyvin, en mennyt ollenkaan pellon päälle, siellä ne nyt ovat, kaksi kasaa Tanhualla ja kaksi ratastiellä. Sydänmaalle en vielä mennyt, kuivuu hitaammin. Siellä täytyy kaivattaa piiriojat auki ja salaojittaa lohkot, jotta sinne hyvin pääsee. Melkoinen raivaus on pajupuskista, niitä kasvaa sarkaojissakin. Olen jo soittanut Ojasen Mikolle, aloitamme ensi vuonna urakan.
Hyrkin tilalla oli kaksi traktoria keväällä kylvöillä. Tauno ajoi kylvinkonetta, renki kylvi ensin toisella traktorilla apulannan. Hyvin kävi työ niinkin, mutta minulla ei ollut toista traktoria, eikä olisi ollut varaakaan palkata ajuria. Ostin Hankkijasta koneen, jolla kävi molemmat yhdellä ajolla. Siinä oli kaksi erillistä kaukaloa, toinen lannoitteelle, ja toinen siemenelle. Näin pääsin yhdellä ajokerralla kylvön osalta. Potilan jousipiikkiäkeellä pienensin pellot.
Ohraa tuli suulin takaiselle lohkolle, siitä riihen taitse heinämaan laitaan. Riihen ja tien väliin tuli samaten ohraa. Metsäsaarekkeen ympärille kylvin kauraa aina Saunanojan rajalle asti.
Heinäkuussa oli kuuma, aurinko paistoi päivä toisensa perään. Heinätyöt odottivat. Avuksi sain kylän poikia ja Heinot, Raunon ja Mervin. Seivästimme heinät viimeistä kertaa Innanmaan pelloilla. Aamuisin pellolle kävellessä ilma melkein ritisi kuivuuttaan auringon räkityksessä. Minulta paloi kalju, aivan tulipunaiseksi ja kipeäksi. Hain sopivaa hattua suojaksi. Kaikki olivat liian karkeita palaneelle iholle. Lopulta löysin keltaisen sydvestini. Sen sisus oli niin pehmeää kangasta, että sitä saatoin pitää. Raunoa nauratti hattuni, ja ehkä muitakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti