tiistai 25. huhtikuuta 2023

Torpasta taloksi

 






Kauppakirja


Torpasta taloksi

Tällä avoimella kauppakirjalla ja Waimoni suostumuksella myyn minä allekirjoitettu minulta omistetusta Kampin Perintö talosta Kallialankylästä Tyrvään pitäjää N:11 oleva ½ Manttaalia, siitä 1/3 osan tekevä 1/6 osan Manttaalia, eli Innanman torpan, joka tästä edes tulee Talon nimenä oleva Innanmaa, Torpparilleni Antti Antinpojaalle ja hänen Waimollensa Anna Karolina Heikintyttärelle ja heidän perillisillensä seuraavia välillämme suostuttuja kauppa ehtoja vastaan Kuin seuraavassa Wälillämme suostuttu kauppa summa on Kolmetuhatta (3000) Suomen markkaa, josta summasta nyt maksetuksi kuittevataan Tuhannen viisisataa (1500) markkaa ja loppu summa (1500) markkaa saa viiden prosentin korkoa vastaan tästä päivästä alkain olla kaksi vuotta maksamata.

2/si Innanmaan taloon tulee kuulumaan kaikki torpan vanhat nautintomaat pellot ja niitut ja uudesti tulee Kampin Innanmaan niitusta  pohjanpuolinen puoli siitä ratastiestä joka menee Innanmaan talosta Lattion  ( voisi olla Sattion kirj. huomio) siltaan, ( kirj. ei tunne Sattiota, ja Lattio on 

huomattavan kaukana oleva järvi, kuten myös Pikku-Lattio.)

ja se niin kutsuttu Sydänmaan kappale siitä kaikki pohjan puoli jää Innanmaan taloon, paitti Pirasen talon niitun rajalta jää Kaksi ladon alaa niittua ja siinä oleva mettä Kampin talon , joka raja on niin

 merkitty, että merenpuolisesta Pirasen niitun aidasta pitkin vanhaa aitaa toisen aidassa nyt olevan mutkaan, ja siitä yhteen isoon kiveen, ja siittä taas toiseen isoon kiveen Pappilan mettään rajalle.



 





Sain tämän kauppakirjan käsiini siivotessani autotallia. Löysin tiukkaan pakatun pahvilaatikon täynnään papereita ja sinisen lokerikko kansion vuodelta 1973. Katselin vanhoja talon kuitteja ja samalla kansio hiukan repesi ja sieltä tipahti lattialle tämä kauppakirja. Singahdin 1800 luvulle lukiessani tätä kauniilla käsialalla musteella kirjoitettua vanhahtavaa tekstiä. Kirjoitan tarkkaan noudattaen kauppakirjan tekstiä, myös pienet virheet ja isolla alkukirjaimella aloitetut sanat.

Jatkan kauppakirjan kimpussa ja koetan selvittää muutamia kohtia ennen julkistusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti