maanantai 3. maaliskuuta 2014


Ukraina

Maan haltuunotto on valtaa. Putin on ilmaissut Neuvostoliiton hajoamisen olleen suurin geopoliittinen katastrofi Venäjälle. Hetken oli poissa NL:n kansallislaulu, sävel palautettiin. Sanoja kait vähän hävettiin, kuka nyt osaa uudet. Neuvostoliiton lopettivat Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän päämiehet. Muilta osallisilta ei mitään kysytty. Muutoksen kulkiessa laajan maan yli pystyivät monet äiti Venäjän helmoissa olleet maat itsenäistymään. Missä saatiin puisteltua vanhan vallan miehet harteilta, siellä alkoi nopea kehitys ja vaurastuminen. Siihen tarvittiin liittoutumisia, EU:hun ja Natoon. Jälkimmäinen turvasi myös maan itsenäisyyden jatkumisen. Hirmuisestihan Venäjä pelotteli, etenkin Viroa, ei kuitenkaan aloittanut takavuosien menestysliikettä, panssareiden marssia. Siellä, missä ei ollut tuota turvaa, Venäjä kykeni painostuksilla ja panssarimarsseilla tavoitteeseensa. Suoranaisia sotia Tsetseeniassa ja Georgiassa. NL taas vei panssarit Unkariin, Tshekkoslovakiaan, Prahaan. Sama valta kaihersi niin Stalinia kuin Putiniakin. Rautainen raja kulki halki Euroopan, aina Berliiniin saakka. Siitä on tultu miljoonia neliökilometrejä takaisin kohti Moskovaa. On menetetty Itämeren itäosat, vain pieni Kaliningrad, aiemmin saksalaisten ritarien tukikohta on säilynyt.

Ukraina säilyi vielä Putinin suunnitteleman mahdin ja vallan vaikutuspiirissä, samoin Valko-Venäjä. Viro, Latvia ja Liettua oli menetetty, Georgia meinasi mennä, Suomi siinä vielä kiikkuu ilman puolustusliiton voimaa. Janukovits joutui tienhaaraan tasapainottelussaan, ja putosi aidalta. Venäjä on asuttanut Krimiä vasta Toisen Maailmansodan jälkeen, tataarit, tuhatvuotiset asukit pakkosiirrettiin pitkin Venäjän aroja. Laivastotukikohta kohosi Krimille, sen Ukraina vuokrasi Venäjälle. Sopimus meni rikki sillä hetkellä, kun Maidanin aukion oppositio voitti ja valitsi uudet vallanpitäjät, länsimieliset. Vankilasta pääsi tuo edellisen kumouksen sankari lettipää, vaan valtansa jo menettäneenä, oligarkkina. Putin oli suunnitelmansa ajoissa tehnyt, länsimielisten ja EU:hun haikailevien ja mahdollisten Nato-mielisten kanssa hän ei neuvottele. Maa on saatava omaan hallintaan. Sothsin kilpailut sysäsivät Ukrainalaiset liikkeelle, idässä ja Krimillä säilyi vuosikymmenien pysähtynyt tunnelma. Sotasuunnitelmaa noudatettiin tarkoin, nuoret miehet aseineen ja ajoneuvoineen marssivat hallintorakennuksiin, pystyttivät tiesulut, saarsivat Krimin ukrainalaiset tukikohdat ja valitsivat uusiksi vallanpitäjiksi ne henkilöt, jotka olivat jo kirjoitetut Putinin listaan. Miehet olivat kuin kuusta putkahtaneet, ei minkäänlaisia tunnuksia, arvomerkkejä, eivät edes puhuneet mitään. Kovin venäjän armeijan miehiltä vaikuttivat, jos olisi syntynyt aseellinen konflikti, heidät olisi uhrattu. Näin ikään kuin ilman Venäjän vaikutusta nuo nuorukaiset mahdollistivat armeijan marssin vieraaseen maahan. Kas kun tuo uusi vallanpitäjä sopivasti pyysi Putinilta apua järjestyksen säilyttämiseksi. Siis niitä laulavia ja hurraavia venäläisiä vastaanko? Historian kirjoituksen helpottamiseksi.

Riittääkö Putinille nämä vallatut neliökilometrit, rauhoittuuko Ukraina. Mustanmeren laivasto on turvassa, Krim on jälleen venäläisten hallussa. Jos Ukrainan liikkuminen kohti länttä saadaan padottua, saattaa tilanne jäätyä. Mitä mielivät Kiovan valtiaat? Ukrainan armeija on heikko, huonosti koulutettu ja aseet ovat aikansa eläneitä, ei minkäänlaista apua ole muualta tulossa. Sotimaan he eivät kykene. Neuvottelevat kyllä EU:n ja USA:n kanssa. Itä-Ukraina on venäläisiä täynnä, hallintorakennuksia on jo vallattu. Sinne Putin saattaisi vielä marssia ilman verenvuodatusta. Kokonaiskuvaa se ei muuta, vielä jäisi emämaa epävarmaksi alueeksi. Uhkavaatimus on jo esitetty, laivaston on antauduttava. Tämä näyttää sellaiselta, että yhteiselo ei ole vaihtoehto.

1 kommentti:

  1. Hyvä analyysi, Putinin pullistelu on laajan suunnitelman toteuttamista, ja nyt on tämän palasen vuoro. Länsi voi vain paheksua. Ukraina on kohta lähes polvillaan, ja samalla Putin vierailee tarkastamassa Viipurissa 'sotaharjoitusjoukkoja'. Merkel luonnehti Putinia, että tämä on kuin eri maailmasta. Mielivallasta toiseen kompastelevan jättimaan nykyinen yksinvaltias toden totta onkin eri maailmasta kuin demokratia perustanaan vaurastuvat länsimaat.

    VastaaPoista