sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Lintujen talviruokintaa


 



Rapolan harjun ja Huittulan harjun välisessä pienessä suojaisessa notkossa asumme kolmattakymmentä vuotta. Talvisin olemme ruokkineet lintuja ja seuranneet niiden syömistä. Samalla olemme havainneet joidenkin lajien häviämisen ja uusien lajien ilmaantumisen pihapiiriimme. Naakat ovat valtavina parvina kärkkymässä jokaista suupalaa. Sosiaaliset ja älykkäät linnut ovat mieluisaa seurattavaa, joskin niiden pelmahtaminen ruokintapaikalle häätää pienet siivekkäät sivummalle. Kärkkäästi ne hyppelevät oksistossa ja heti ovat takaisin pötköllä kunhan se on vapaana. Ruokinta-astiat ovat muuttuneet yhä helpompiin huoltaa. Sipilän kyläkaupasta Ritvalasta ostimme ensimmäiset maapähkinäsäkit. Niitä laitoimme puisiin talon näköisiin automaatteihin. Samoin ensimmäiset säkit auringonkukan siemeniä vajuivat samoihin astioihin. Jäin katselemaan aamusella, miten linnut reagoivat eri astioihin. Ensimmäisinä tulivat varpuset perässään talitiaiset. Hirmuinen menekki kulutti kahdessa päivässä astiat tyhjiksi. Katselin maassa olevia isoja auringonkukan siementen kasoja, potkaisin niitä ja otin käteeni. Kappas, täysiä siemeniä oli valtavasti. Täytin taas astiat, pähkinärouheella ja siemenillä. Jäin sitten katselemaan ikkunasta, miten linnut niitä niin kovin haaskasivat. Paikalle lennähti kymmenkunta naakkaa. Yksi niistä asettui mökin rappusille, muut katselivat maassa. Naakka alkoi kauhoa siemeniä maahan nokallaan. Haki peijakas seoksesta vain pähkinöitä.
 
 

Nikkaroin tuolle talon näköiselle pöntölle puisen kehikon sen ympärille. Kehikon väleistä pikkulinnut mahtuivat, mutta ei naakat, varikset tai harakat. Toiseksi astiaksi ostin muovisen pitkän pötkön, johon mahtuikin melkein viikon annos. Pähkinöitä ei siihen voinut laittaa. Kaupoissa myydään myös Tanskassa valmistettuja rasvapalloja, noita nyrkin kokoisia, toisissa ei ollut verkkoa, toisissa oli. Parhaiten menivät verkossa olevat pallot. Kyllä linnut söivät toisenkin pallon, mutta viimeisenä. Sitten kauppoihin tuli metallisia kehikoita palloja varten. Ne olivat käteviä, niihin mahtui useita palloja päällekkäin. Naakat oppivat pian tarttumaan jaloillaan kehikosta kiinni ja nokkimaan palloja hajalle.

Varpuset hävisivät kummallisesti. Niitä oli pesinyt talon tiilikaton jokaisessa räystäskolossa jo vuosia. Pikkuvarpunen ilmaantui harvinaisena varpusten joukkoon, ja niiden kanta alkoi lisääntyä. Talitintit olivat hyvin runsaslukuisina vilahtelemassa hyppiessään oksalta toiselle. Sinitiaiset alkoivat lisääntyä, kunnes niiden parvet ohittivat talitiaisen. Huiman taitavina lentäjinä tiaisille saattoi laittaa yksittäisen pallon roikkumaan sellaiseen paikkaan, johon isommat linnut eivät kyenneet tulemaan. Yhden ripustin keittiön ikkunan eteen kuistin kehikkoon. Tiaiset lensivät miten päin vain palloon kiinni, etuperin, takaperin, alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Katselin, kuinka varpuset istuivat kuistin kehikossa nälkäisen näköisinä. Seuraavana päivänä varpuset yrittivät lentää pallolle, melkein onnistuivat, kurottivat varpaitaan palloa kohden, mutta putosivat alaspäin ennen osumista. Sitkeästi harjoittelivat, ja lopulta onnistuivat. Siinä niiden oli osattava lentää takaperin varpaat ojossa muutama siivenisku. Turhaan lintukirjat väittävät, että kolibri on ainoa lintu, joka osaa lentää takaperin. Varpusten onnistuminen osoitti sen, että pakon edessä niiltäkin löytyy uusia keinoja selvitä.

Pähkinöitä kului säkki talvessa, auringonkukkaa meni kaksi. Uutena kaupan valikoimassa tuli pitkä rasvapötkö. Se oli muovilla päällystetty. Sitä oli erinomaisen vaikeaa poistaa, saksilla ei onnistunut, puukko piti hakea, että sai muovin rikki. Sitä sitten repelin pois ja tahmasin käteni niin rasvaisiksi, ettei pötkön sitominen puuhun ollut helppoa. Pötkö luiskahteli, ja narukin kirposi otteesta, ennen kuin sain solmun tehtyä.
 
 

Joitakin vuosia sitten lakkasin tarjoamasta pähkinöitä ja siemeniä. Rasvapalloista ja etenkin siitä pitkästä pötköstä tuli lintujen suosikkeja. Sirkut jäivät ruokinnalta pois. Syksyisin niitä kyllä näkyi, kunnes punarinta jäi viimeiseksi. Viherpeipot kävivät syksyisin silloin tällöin, mustarastas pyöri pensasaidan alla aronian marjoja hakien.
 
 

Tilhet ja rastaat kävivät tyhjentämässä pihlajan marjat ja pensasaidat. Punakylkirastaskin näyttäytyi.

Tulin autolla pihaan. Yleensä pikkulinnut lensivät auton edellä tirskuttaen aidasta toiseen. Nyt niitä ei näkynyt. Pihaan kävellessäni näin varpushaukan nyppimässä mustarastasta aidan alla. Ei hätkähtänyt minua, höyhenet vaan pöllysivät. Hain kameran, ja sain kuvata haukkaa, kunnes se lensi koivun oksalle.

Pitkät rasvapötköt alkoivat kulua parissa päivässä. Syykin oli selvä.

Naakat. Niitä katselen mieluusti, mutta nyt ne veivät kyllä pikkulintujen eväät.

Menin kellariin uuden pötkön kanssa. Otin talipallon tyhjän muoviämpärin, ja kaiversin sen pohjaan puukolla pienen reiän. Ujutin pötkön narun reiästä, pötkö jäi ämpärin sisälle. Vein tämän uuden ruokintaviritelmän omenapuun oksalle. Sanka jäi puolikaareen orreksi linnuille ämpärin alle. Pötkö ylettyi melkein esille. Menin sisälle katselemaan. Tintit olivat ensimmäisinä kiinnostuneita. Nokkivat ensin vanhan pötkön rippeet ja ensimmäinen lensi sangalle katsomaan pötköä. Siitä se ei ylettynyt, siirtyi ylemmäs sangalle, mutta liukui taas alas. Lennähti muualle ja palasi tarmokkaana, ohitti sangan, tarttui pötköön jaloillaan ja alkoi nokkia. Odottelen vielä naakkojen paluuta ja niiden reagointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti