torstai 25. tammikuuta 2018

Tavaroiden hukkaaminen v. 2018





Miten löytää hukkuneet tavarat, miten pitää rutiinit kunnossa eläkkeelläkin ja miksi ne tavarat hukkuvat? Nykyään tietää muitten hukkaamista asioista ja tavaroista Facebookin avulla. Siellä harmitellaan esineiden kadottamista, ja lukijat koettavat auttaa. Erityisen tunteikkaita ovat hukkuneet, kadonnet kotieläimet. Yleensä koira tai kissa. Hämmästyttää se nopeus, millä kaverit alkavat auttaa. Postaukset menevät heti jakoon ja yhä useammat tietävät asian ja pitävät silmänsä auki. Kiitettävää yhteisöllisyyttä.

Tavallisin hukkuva esine on kodin avaimet. Niitä lie jokainen hakenut, ja melkein kaikki ne myös löytänyt. Tavallisin paikka avaimille on miehillä housujen tasku ja naisilla laukku, reppu tai kassi. Monesti naiset myös laittavat avaimet eteisen pöydälle oven avattuaan. Vaan aina ne avaimet eivät päädy pöydälle tai kassiin. On kiire viedä maidot jääkaappiin, päästää kissa tai koira pissalle, auttaa lasta riisuutumaan. Silloin avain usein menee keittiön pöydälle, jopa jääkaappiin. Sinne ne unohtuvat, kunnes seuraavana päivänä niitä haetaan ja hermostutaan. Yleisin kysymys on. ”Minne sinä olet laittanut minun...” Miehet säästyvät hukkaamisesta uuden muodin mukaisen ketjun ansiosta. Siinä se roikkuu vyöstä pitkänä lenkkinä ja toinen pää on taskussa. Siellä ovat avaimet isossa nipussa. Eipähän pääse hukkumaan.

Sitten hukkuvat muut pikkutavarat, esim. teatteriliput tai passi. Liput kädessä mietit, minne ne kannattaisi laittaa, jotta sitten parin kuukauden päästä ne löytäisi. No, ne laitetaan ilmoitustauluun nastalla. Siinä ne killuvat ja peittyvät uusien ilmoitusten alle ja väliin. ”Missä ovat teatteriliput?”, ja etsintä alkaa. Ensin katsotaan pöytien päältä ja lehtikasojen alta. Sitten syynätään kaikki laatikot. Viimeiseksi mennään vaatehuoneeseen ja aloitetaan tutkia housujen ja takkien taskuja. Viimein kaikilla on huuto lähellä. Amerikkalaiset ovat tutkineet tätäkin. Tulokseksi he saivat 15 cm. Sen matkan päästä esineet keskimäärin löytyivät siitä paikasta, missä niiden olisi pitänyt olla. Paula löysi lopulta liput kirjoituspöydän liinan alta, noin 0,5 cm. Fb- ystäväni haki avaimiaan toista päivää. Minä sanoin 15 cm. Avaimien olisi pitänyt olla eteisen pienessä laatikossa, hyllyssä. Hän ilmoitti minulle löytäneensä ne lähempää, alahyllyltä. Huoltoasemalla myyjä etsi autopesuun mennessäni leimasinta. Minä taas: ”15 cm.” Myyjää nauratti, mutta kertoi sitten heidän hakeneen joukolla saksia, niiden paikka oli tiskin vieressä lasihyllyllä. Löytyivät hirveän hakemisen jälkeen oikeasta paikasta, mutta hyllyä ylempää.

Minä sain Jakkelta lahjaksi pienen olkalaukun. Se on punainen ja kankainen. Siinä on monta pientä lokeroa ja yksi suuri, mihin mahtuu lompakko ja pikkukamera. Kodin avaimet siirsin sinne, auton avaimet myös. Se on helppo napata mukaan, kaikki tarvittava on siellä aina. Paitsi silloin, kun olen tarvinnut lompakkoa kotona, enkä olekaan laittanut sitä sinne takaisin. Sitten olen kaupungissa asioimassa ilman rahaa ja maksuvälinettä. Koetan parantaa tapani, nytkin tuo laukku on sivupöydällä, ja lompsa sekä avaimet siinä. Kameraa en aina muista, mutta kännykässäkin se on. Niin, laukun takana on hyvä tasku kännykällekin. Autossa laitan laukun keskikonsolissa olevaan lokeroon, ja kansi kiinni. Paulan kanssa kaupan pihassa minä sammutan auton, otan virta-avaimen mukaani, paukautan oven kiinni ja naps, laitan ovet lukkoon. Kaksi askelta, ja muistan laukun jääneen autoon. Pian sen sieltä haen. Sama toistuu kotiin tullessa, saatan olla jo ulko-ovella, kun muistan avaimien olevan siellä laukussa. Sitkeästi opettelen laukun käyttöä. Yhä useammin se tulee mukanani ensimmäistä kertaa autosta poistuessani. Tyytyväisenä menen sisälle ja istun tuoliini. Kunnes äkkiä muistan kauppakassin jääneen takaluukkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti