keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Muistoja Jouluisista syömisistä




 



Meillä laitettiin kapakalaa. Sen epämiellyttävä haju levisi kaikkiin huoneisiin. Koetin sanoa sen olevan pahaa, mutta äitini vakuutti kalan maistuvan erinomaiselle. Kuivattu turska ei niin haissutkaan kaupasta kotiin tuotaessa. Mutta sen liuotukset saivat mädän hajun imeytymään nenääni lähtemättömästi. Jouluaattona vaalealihainen ja paisunut tytisevä kala tuotiin pöytään. Täytyihän sitä maistaa, otin niin pienen palan kuin sain. Nuuhkin sitä, kuvottava haju tosiaan oli melkein poissa, vaan epäluulo ei. Siihen päälle kauhottiin valkokastiketta, sinänsä hyvää. Kuitenkin se pilattiin voimakkaalla siroteltavalla mausteella. Kaneliako se oli, vai jotain pippuria. Lopputulos oli taas epämiellyttävää minun suussani. Perunan kanssa tuo kastike kyllä oli hyvää, ilman lisämausteita.

Pöydässä oli perunoiden kanssa erilaisia sillejä. Lasimestarin silliä opin syömään. Siinä oli selvä suolaisen ja rasvaisen maku, ei tullut jälkimakua pilaamaan syöntiä. Sipulirenkaat siirsin syrjään. Laatikot muistan, perunasta,lantusta, porkkanasta. Niistä pidin, paitsi porkkanalaatikosta. Kinkun muista, ja sen leikkaamisen. Se toimi kuului isälle, aina. Ihmettelin kinkun kuorrutusta, sinappihuntua. En ollut nähnyt sen valmistusta, luulin sen olevan kinkun osa. Neilikat sai nyppiä pois, mutta se läski. Sitä oli hyvinkin 5-6 senttiä, valkoista ja maukasta. Ei sitä tosin voinut pelkästään syödä, ruskeaa lihaa piti myös saada. Kinkkujen muistan olleen yleensä aina punaisia sisältä, luun vierestä. Siitä leikattu viipale oli myös pehmeää ja maukasta. Leipiä en varhaisimmissa muistoissa syönyt, ei jäänyt muistijälkeä.

Jälkiruuasta muistan väskynäsopan ja riisipuuron. Rusinoiden seassa oli luumuja, persikoita, omenia, miten hyvää se olikaan. Puuro vaan turhaan täytti vatsan, mutta ei sitä saanut poiskaan jättää. Kahvia ei meillä iltaisin juotu, ei joulunakaan. Mummimme toi Pietarista teen perheisiimme. Teetä, kakkua pariakin sorttia, rusinapullaa, pippereitä, muottiin painettuja ruskeita tonttuja ja meille lapsille iloksi ja mauksi pullapoikia. Ne olivat taikinasta leivotut, rusinat silminä ja suuna. Lämpöinen poika, makeat rusinat, ne olen myöhemmin kadottanut joulupöydästä.

Kinkku on säilynyt kaikkina vuosina. Sen paistaminen, lämpötilat, suolaaminen, nahan poisto ja sinappihunnun teko tulivat osaksi minun vastuulleni. Voi niitä paistamisia. Leivinuunin lämmitin, hiilet lakaisin. Suolavedessä lionnut kinkku otettiin uunipellille, lämpömittari kylkeen ja ei kun uuniin. Tuoksu alkoi pian levitä sieraimiimme, mittaria piti seurata. Samoin kinkusta valuvaa suolavettä ja rasvaa. Aikaisemmin, 60- ja 70-luvulla kinkut olivat kuivempia. Niihin ei oltu ruiskutettu suonia pitkin vettä. Tämänkin toimituksen olen nähnyt. Kinkku pyöristyy kauniiksi, paino nousee ja äkkiä pakkaseen. Niitä jäisiä kalikoita sitten myytiin kaupunkilaisille, kilohintaan tietysti.

Uunin lämpö oli joskus liikaa, tuntikausien kypsyminen kun kesti, ja uunin piti pysyttää lämpönsä riittävästi viimeisellekin tunnille. Kinkusta tuli ylikypsä. Matalampaa aloituslämpöä käytettäessä kinkku jäi raaaksi. Se oli sitten aamulla laitettava sähköuuniin.

Luut hävisivät myöhemmin kinkuista. Silloin jäi pois tuo punainen liha keskeltä, harmi. Lopetin vasta eläkkeellä ollessani ison, kymmenen kiloisen tai yli, kinkun ostamisen. Syöjät olivat supistuneet kahteen. Sellaisen kolmekiloisen kinkun kappaleen paistaminen oli helppoa. Vallankin kun olin aiempana vuotena epäonnistunut kinkun savustamisessa. Sellaistakin koetin, pihassa savustusuuni. Viisi tuntia ei riittänyt. Sisälämpötila ei noussut 55 astetta korkeammaksi. Tämä puolivalmis savulle haiseva mötikkä täytyi työntää sähköuuniin. Siellä kypsyi, niin vaimonikin, savun hajuun sisällä.

Lipeäkalaa opin hieman syömään, kun seurasin vaimoni toimia sen valmistamisessa. Kalaa se oli, ja valmistettuna sitä saattoi syödä, melko neutraali maku. Valkokastikekin meni, kun siihen ei laittanut kuin ripauksen maustetta, vai onko makuaistini heikentynyt.

Sateenkaarirautu Tyyneltä mereltä ui ruokapöytäämme 70-luvulla. Kekkonen sen nimesi kirjoloheksi. Sai ihmiset sillä sitä syömään. Siitä tuli joulukala. Graavattuna ja savustettuna. Taikuus oli tuoreudessa. Samana päivänä pyydystetty, aamulla heti suolattu, illalla savustettu. Siinä se oli, lyömätön herkku. Jos iltapäivällä kalan onki, oli sen oltava yön yli jääkaapissa suolaantumassa. Samasta kalasta toisen fileen saattoi graavata, toisen savustaa. Sen osasin, satoja kiloja savustin, pakkasin ja myin Pentin kanssa ympäri Hämettä. Molemmille muurasin savustusuunin. Pentin uuni on jo kylmennyt, meillä se vielä lepattaa.

Kävin neljäkymmentä vuotta sitten Reposaaressa kalaravintolassa syömässä sinappisilakoita. Miten olivatkaan hyviä. Vaimoni tekee myös niitä, opetti minullekin. Jo jäi Rautu Tyyneltä mereltä pois pöydältämme. Vaikutti siihen sekin, etten enää voinut saada siskoltani tuoretta kalaa. Altaat Juupajoella ovat tyhjentyneet.

Parhaan liharuokani olen saanut 70-luvulla Lehtimäessä. Se oli tappaiskeitto, syksyn teurastuksen kunniaksi ruhosta leikeltiin eri osia, sisäelimiä ja rasvaisia palasia lihasta. Keitto kypsyi hellalla koko päivän, illalla oli pidot. Sellaista makunautintoa ei enää saa mistään. Poissa on myös syltty ja sen erikoisempi muoto sianpääsyltty. Sitä tehtiin joko rullan muotoon tai painon alle kulhoon. Osia keiteltiin aivan läpikypsiksi, rullasylttyyn jätettiin nahkakin, se rullattiin kauniiksi pitkoksi muiden osien kanssa. Sitoa se piti hyvin, että pysyi koossa. Päästä leikattaessa lautaselle nosteltiin kauniin juovikkaita paloja. Sian päästä keitettiin puolikas, kaikki osat käytettiin, aivot taidettiin jättää pois. Näin valmistettu syltty oli aivan ylivoimaista, harmi vain, että se loppui Yersinia tautiin. Sikapolot kun sairastivat sitä bakteeria nielussaan.

Mitä jäi pois, karamellit lapsille, paras oli Fazerin KisKis. Omenat omasta puutarhasta, Joulun tuoksu, koristellun kuusen haju, palavat kynttilät ja niitä sammutettaessa leviävä makeahko steariinin haju ja sydämen käry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti