keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Kirpputoreilla ympäri Hämettä v. 2018


Kaksi puhdetyötä ja uusin ostos pellavaliina
Kirpputori



Valkeakoskella on mahdollista käydä useammalla kirpputorilla. Koskikaran yläkerrassa kävimme monta vuotta, sen sijaintikin oli hyvä, kun sinne ei erikseen tavinnut mennä muun kaupankäynnin lisäksi. Koskikaran kirppis jatkaa siellä, Valkkistori on entisen Valintatalon yläkerrassa. Siellä on hyvin tilaa käytävillä ohitusta varten. Paulan kanssa olemme kiertäneet vuosikausia myös muualla maakunnassa, kesällä tai talvella. Kesätoreista ehkä paras on Tammelan tori. Siellä on perjantaisin ja lauantaisin useita kymmeniä myyjiä ja valtava tarjonta monenlaista tarviketta.

Valkkistorilla on verraten suuri varasto huonekaluja, niitä täytyy aina katsella, josko sieltä löytyisi jotain pientä puista korjattavaa. Erityisesti talonpoikaiset tuolit ovat kiinnostavia. Niitä olen entisöinyt työhuoneellani Kemmolassa, niitä on sitten viety ympäri tuttaville ja sukulaisille. Hiljaksiin isommat työt saavat jäädä, mutta onhan siellä kirppareilla pientäkin mielenkiintoista. Vuosikausia olen kerännyt puhdetöitä. Parhaiten niitä on löytynyt kesätoreilta, puukoista alkaen. Klassikko on alumiininen lohenpyrstö tuppi ja siinä kentällä tehty puukko. Jokainen myyjä kauppaa niitä lentokonealumiinista tehtyinä. Totuus on kuitenkin, että alumiini on otettu pakin kyljestä. Puisissa rasioissa, valokuvan kehyksissä, tai oli se sitten mikä tahansa, aitouden varmistaa paikan nimi, missä se olisi veistetty. Suosittuja nimiä oli Syväri, oli tietenkin sellaisiakin, joissa oli oikean paikan nimi. Asemasodan aikana niiden valmistamisesta tuli oikein ”teollista”, miehistölle jaettiin mallipiirustuksia tason nostamiseksi. Se standardisoi tuotteet, joita sitten vietiin kotirintamalle oikein junavaunullisia. Määrät olivat siis valtavat. Vähissä vaan alkavat olla kirppiksillä.

Uuden kirppiksen löytäminen on aina jännittävää. Niistä voi löytää erikoisuuksia, jotka sitten pakottavat ostamaan. Yllättäviä minulle oli kasviseuran julkaisut, jotka löysin Tampereelta. Kotona niitä sitten tutkin. Hinta taisi olla 10 sn kappale.

Urjalan tori perjantaisin on vallan merkittävä tapahtuma. Siellä on kirppispöytiä silmän kantamattomiin ja lisäksi sitten tavanomaisia myytäviä ja useita kahvipaikkoja.

Valkeakoskella on muitakin toimivia kirppiksiä, SPR:n, Helluntaiseurakunnan, Sininauhan, Löytökellarin kirppikset. Muutama sääntö pätee kaikkialla, tärkein on: ota heti mukaan se tavara, jonka olet ottanut käteesi ja ajattelet sen olevan mukava. Jos et kuitenkaan ota sitä, niin älä palaa siihen pöytään katsomaan sitä uudelleen. Se on jo mennyt. Miten monta kertaa tämä kävi Paulalle tai minulle, ennenkuin opimme. Toinen sääntö on hitaus, esineet täytyy nähdä ja katsella. Ei voi ostaa esinettä, jota ei oleedes nähnyt. Monesti siellä lattian rajassa pahvilaatikoissa ovat ne sinua kiinnostavat tavarat.

Olimme kerran menossa Kokkolan viiden sillan lenkille. Huomasin matkalla, että minulota oli jäänyt takki kotiin. Siinä sitten pikatien laidassa näimme kyltin kirppiksestä. Jossain Vaasan jälkeen. Ostin sieltä aivan koskemattoman ruskean puseron, siinä oli hyvät toppaukset. Viisi euroa. Käytin sitä sitten vuosikausia, kunnes se kului rikki. Ei ollut tuskaista luopua siitä.

Käsittämätön on pöydillä ja tangoissa roikkuva lasten vaatteitten ja kenkien sekä lelujen määrä. Sellaiset pöydät on helppo ohittaa. Vuosikausiin en enää ole kioskista ostanut Tekniikan Maailmaa tai Vene lehteä. Kirppareilta löytää saman vuoden tai edellisen vuoden lehdet noin kahden euron hintaan. Vuosia kolusin myös myytävät kirjat läpi, kunnes saavutin kyllästymispisteen. Kotiin ei enää mahdu kirjoja. Lisäksi pöydillä on hirmuiset määrät dekkareita ja pokkareita. Nyt saisi myös tietosanakirjoja viidellä eurolla, mutta ei niitä enää näy kukaan kotiinsa kantavan.

Viialassa vanhalla nahkatehtaalla oli vuosikaudet mainio suuri kirppis. Miehiä kiinnosti kovasti siellä olevat kymmenet pöydät, joissa oli työkaluja. Sieltä koetin ostaa sellaisen vanhan kirjoituskoneen, jonka kirjaimien järjestys poikkeaa nykyisistä QWERTY mekanismista. Se osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi, vaikka kysyin siihen apua henkilökunnaltakin. Pentti sitten lopulta sai uuden kirjoituskoneen serkultani Maijulta. Vein sen Pentille, mutta ei hän sitä pitkään käyttänyt, kun se oli niin painava. Miten lie nyt, vieläkö vanha Olivetti siellä keittiön pöydällä paukuttelee tuomion sanomaa Suomen kansalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti