torstai 22. helmikuuta 2018

Talon äänet ja tuoksut v. 2018





Asettautuessamme uuteen kotiimme tulimme toisenlaiseen äänimaailmaan. Olimme kuunnelleet kerrostalon paukahduksia, vessan vetoja, hissin kolinoita, askelia rappukäytävässä ja ovien sulkemisia ja avaamisia. Myös hajut muuttuivat, entisistä kastikkeen käryistä, tupakan tuoksusta, hajuveden häivähdyksistä tulimme melkein neutraaliin ilmaan. Ensimmäisenä haistoimme puun, se oli heti vastassamme ulko-ovelta saunaan saakka. Olimmehan rakentaneet hirrestä, se peitti kaikki ulkoseinät, sisäpuolelta. Mehiläisvahalla käsittelimme puupinnat. Luulin sen sitten pitkäänkin tuoksuvan, mutta sitä kesti vain muutaman päivän. Samoin käsittelimme ikkunan puitteet ja sisäkatot. Rakensimme mahdollisimman käryttömästi, kiellettyjen aineiden listalla olivat kaikki muovia sisältävät maalit ja lakat. Liimoja ei saanut olla lainkaan, lattiat asensimme lankuista, jotka käsittelin puuöljyllä. Sitä lotrasin lattialle ja levitin rätillä. Kun se oli imeytynyt puuhun, niin hankasin taas rätillä pinnan himmeän hohtavaksi. Pinnasta tuli silkkisen pehmeä, likaa hylkivä ja erittäin luja. Se kesti hyvin koiramme Lotan kynsien raapinnat. Öljy oli hajustamaton, ja sen tuoksu häipyi myös parissa päivässä.

Yritimme hankkia keittiön kaapistot ilman lastulevyä, mutta se osoittautui liian vaikeaksi ja lopulta kalliiksi. Ostimme mittojen mukaan tehdyt tehtaassa tehdyt valmistuotteet. Keittiötasot tilasimme koivusta. Siinä liima täytyi hyväksyä, mutta tasot piti olla puuvalmiit. Saimme ne kuitenkin lakattuina, voimakkaalla kaksikomponenttisella ja haihtuvilla aineilla kyllästettyinä. Ne olivat onneksi kunnolla kuivuneet ja haihtuneet, en saanut niistä nenääni minkäänlaista hajua. Pitkään taistelin kaikkia muoveja vastaan, mutta lopulta olin pakotettu hyväksymään muovisen höyrysulun kattoon. Soitin siitä perinnerakentamiseen erikoistuneelle arkkitehdille. Hän lohdutti, ja sanoi sähkömiehen kyllä puhkovan sen muovin riittävästi.

Halusimme taloomme kellarin ja kunnon alustan. Niinpä sinne sitten jätettiin alarinteen puolelle seisomakorkeus, ja ylärinteelle vielä sellaiset puolitoista metriä. Kivijalkaan jätimme monta kissaluukkua ja yhden isomman tuuletusluukun. Näin saimme hyvää varastotilaa ja kellarin erotimme betoniharkko seinillä. Radoniakaan ei tarvitse pelätä. Näillä pakkasilla hiukan rajoitan tuuletusilman määrää. Eipähän haise tunkkaiselta.

Keittiön ja pirtin lattia alkoi tarvita uutta öljyämistä. Siitä sitten keskustelimme, vaihtoehtona oli lakka. Uula tuote tekee perinteisillä aineilla sekoitettuja maaleja ja lakkoja. Sieltä sitten hain pellavaöljy pohjaisen kiiltävän lakan, ja siihen appelsiinin kuoresta puristetun ohenteen. Paulan vein mökille ja aloitin palattuani lakkaamisen. Öljypohjainen lattia ei tarvinnut hiontaa, vain kunnollinen pesu ja kaiken pölyn poisto riitti. Kun olin saanut ensimmäisen neliön lakattua, alkoi appelsiinin tuoksu olla huumaava. Ajattelin nukkuvani kotona ja meneväni mökille vasta yön nukuttuani. Se osoittautui mahdottomaksi. Lakkauksen edetessä appelsiinin tuoksu tunkeutui suuhuni ja nieluuni niin voimakkaana, että nukkuminen samassa rakennuksessa oli mahdotonta. Sain työni tehtyä, pensselin pestyä ja ovet lukittua, pakenin mökille. Lakan kuivuttua lattia oli taas kuin uusi, ja hajuton.

Puun haju palasi. Emme sitä enää itse havainneet. Serkkuni Maijun tullessa kylään miehensä Juhan kanssa kymmenen vuotta talon valmistumisesta sanoivat he heti eteisessä, että puu haisee. Puhtaan puun, männyn tuoksu on miellyttävä. Haihtuvia kaasuja ne tieten ovat, mutta luonnollisia, ilman teollisuuden kemiallisia lisiä. Huomaamme itsekin sen tuoksun, kun palaamme viikon matkalta takaisin.

Käsittelin ulkoeteisen öljyllä ja sisäeteisen lakalla. Appelsiinin tuoksu ajoi taas mökille.

Lotta ystävämme jätti meidät yhdeksän vuoden ikäisenä. Istuimme kolme viikkoa tuoleissamme ja itkimme. Ero oli riipaiseva ja lohduton. Katselin hänen kynnen jälkiään uunin nurkalla, kun hän oli kurvannut ulko-ovelle ovikellon soidessa. Jäljet olivat lakassa, eivät öljytyssä lankussa. Nousin ja hain Sateenkaaren vene lakkaa. Se on myös tehty pellavaöljystä, siihen on lisätty salainen ainesosa, joka tekee lakasta veden kestävän. Lakkasin kynnen jäljet peittoon.

Syksyllä pakkasten tultua kuuntelimme talon naksumista. Paula aina kysyi: ”Mikä se oli?” Hirret vaan elivät. Hiljalleen nekin äänet alkoivat vähetä. Hirret asettautuivat jännittämättömään tilaansa, halkeamiset loppuivat. Pakkaset vielä paukauttelevat nurkissa.

Uunin edessä on hauska paikka. Kulkiessamme keittiöön lankut ovat kesällä äänettömät. Lämmityskaudella lankut hieman kuivuvat ja sikistyvät, ja narahtelevat askelten alla. Samalla seinustalla olevat kaapistot hieman helähtelevät, astiat sisällä kilahtelevat. Olen monesti katsellut kellarissa uunin vieren vasoja. Niitä voisin hieman kiilata. En sitä ole vielä tehnyt, tuo hiljainen lattian narahdus niin sopii talon henkeen. Poissa ovat kaikki kaupungin äänet, kerrostalon ja liikenteen, tuoksut ja hajut, Tervasaarenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti