lauantai 3. helmikuuta 2018

Talven lumityöt v. 2018


Lumi



- Ostaisin lumilapion liukastetta. Masan autossa myyjä hiljeni. Silmät velmuilivat ja kova yritys ratkaisuun näkyi kasvoilta.

- Olisiko kyse silikonista?

- Kyllä vain, on pirullista kun lumi tarttuu lapioon ja joutuu tekemään kaksinkertaisen työn.

- Niin, ensin työntämään lumen sivuun ja sitten lapion hakkaamisen tyhjäksi. Käykö tällainen pieni purkki vai tarviitko isomman?

- Anna suosiolla se iso purkki, niin piisaa.



Moneen vuoteen ei ole ollut lumia vaivaksi asti. Muutamat lapioinnit talvessa ovat riittäneet. Omakotitalossa on kymmeniä metrejä teitä ja polkuja auki pidettäväksi. Ensin on autotalliin johtava osa kaupungin kadulta. Sen reunasta alkaa polku talolle, siitä haarautuu kaksi sivupolkua, työhuoneelle ja talon sivuitse aitalle, takaovelle ja kellarille. Erikseen on lapioitava kahdet rappuset.

Tein monet vuodet nämä työt. Paula kävi vielä töissä, minä olin jo eläkkeellä. Talon leivinuunin lämmitys piti vielä hoitaa. Puut ovat alustassa, samoin pakastimet ja kellari. Siellä hypätään siis monta kertaa päivässä. Polun tulee olla aina auki.

Lumityöt ovat Paulan päästyä eläkkeelle siirtyneet enimmäkseen hänelle. No, minua hän kieltää tarttumasta raskaaseen työhön, ukkoja kun kupsahtelee ympäri Suomea aina ison lumisateen jälkeen. Talon katolle en lumityön takia ole koskaan yrittänytkään. TV:ssä välillä varoitetaan katon lumikuormista, ja taas ukot tippuvat alas, loukkaantuvat ja kuolevatkin.

Meillä on myös erilaiset unirytmit. Paula herää aikaisin aamulla ja hipsii lumia tuuppimaan minun nukkuessa. Herättyäni työt on useimmiten jo tehty. Jos lumia on tullut paljon, on hän jättänyt minulle autotallin edustan tai kellarin polun putsaamisen.

Keräsin lumikolat ja -lapiot pesuhuoneeseen kuivumaan. Putsasin niistä kaiken lian ja suihkutin paukkupullosta silikonia päälle. Ilma tuli äkkiä sakeaksi, ja menin jatkamaan työtä kuistille. Jätin työkalut kuivumaan. Taas tuli lunta, Paula kehui sen hyvin irtoavan.

- Nyt voin taas työntää lunta loivan vallin päälle, ja se myös jää sinne. Se on paljon helpompaa kuin heittää lunta lapiolla. Siinä tulee hankala sivuttaisliike.

Minua huvitti Paulan ohjeet siitä, minne lumi tulisi tuupata, ettei siitä olisi haittaa hänelle tai talolle. Sellaiset pienet ohjeet saatoin toteuttaa. Meillä ei enää lapioida lunta talon seinustalle. Pakkasen se kyllä pitäisi poissa kivijalasta ja alustasta, mutta olkoon nyt sitten.

Tulimme kotiin reissulta. Lunta oli satanut reippaasti. Tie autotallille oli putsattu, samoin polku talolle. Virtaset, naapurimme tervehtivät meitä iloisesti lumityökalujensa takaa. Olipas se mukava tervetulotoivotus. Meillä toimii kylällä hyvin ystävyys ja avunantosopimus, kaikessa eteen tulevassa.

Tänä talvena säät ovat vaihdelleet, pakkasta ja poutaa, lunta ja vettä, tuulta ja tyyntä. Taas kerran Paula oli lumitöissä, tällä kertaa illalla.

- Olipas se raskasta ja nuoskaista. Minä jätin sinulle aamuksi autotallin edustan. Menen Ullan kanssa salille aamulla.

- Hyvä on, minä kyllä putsaan edustan.

Yöllä ei pakastanut, vettä alkoi sataa lotkottaa. Herättyäni menin ulos. Kaikki lumet olivat sulaneet, asfaltti kiilteli märkänä. Vakuutin Paulalle heilutelleeni lapiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti