maanantai 2. heinäkuuta 2018

Eläimestä ihmiseen v. 2018

Ihmisen synty

Osmo Rauhala, näyttely

Meidän elinaikanamme on tietämys kaukaisesta menneisyydestämme lisääntynyt dramaattisesti. Voimme katsoa marssiamme ihmisyyteen kuin elokuvaa. Noin seitsemän miljoonaa vuotta sitten eläneen esiäidin tyttäret saivat pienen pienen eron perimäänsä. Toisen tyttären sukulinja johti nykyisten simpanssien ja bonobojen aikaan. Toinen sukulinja taas johti ihmiseen. Tässä asiasaa on paljon epätietoisuutta ihmisten kesken. Vakavin erehdys on väittää meidän polveutuvan apinoista. Jopa uutisten lukija kerran tv:ssä esitti asian näin. Hän sanoi Darwinia käsitelleessä jutussaan, että useat ihmiset eivät vieläkään usko ihmisen syntyneen apinasta. No ei usko, ei. Ajatushan on aivan hullu. Eihän viidakosta ole hiipimässä sen laidalle hiljakseen meiksi kehittyviä olentoja. No, hieman kärjistin.
Helena Telkänranta on oivasti kiteyttänyt kehityskulkumme evoluutiobiologi Richard Dawkinsin ajatusleikistä kirjassaan Eläin ja ihminen. Ajatellaan Somaliassa Intian valtameren rannalla seisovan kasvokkain yhden meistä, vaikka sinä, ja toisella puolella simpanssi. Sinä pidät vasemmalla kädellä kiinni äidistäsi katsoen pohjoiseen. Simpanssi katsoo siis etelään ja pitää emoaan oikealla kädellään kiinni. Äitisi vasemmalla puolella seisoo isoäitisi, ja simpanssin oikealla puolella sen emon emo. Ketju jatkuu ja jatkuu yhä kauemmas. Muistitieto edellisistä sukupolvista katoaa. Ketju jatkuu sukupovi sukupolvelta muuttuvissa maisemissa, savannilta metsään, kohti Keniaa ja Itä-Afrikan hautavajoamaa yhä kasvokkain seisten. Ketjuissa alkavat seisojien ulkonäöt muuttua, me muutumme heidelberginihmisiksi, sitten yhä lyhytsäärisimmiksi ja pitkäkätisiksi taitaviksi kiipeilijöiksi. Simpanssit muuttuvat samoin yhä varhaisemmiksi edeltäjiksi, joilla oli harvempi karvoitus ja pystympi kävelyasento kuin nykysimpansseilla.
Miten pitkälle on mentävä, jotta lopulta ketjut yhtyvät. Siellä 500 kilometrin päässä seisoo esiäitimme pidellen kahta tytärtään molemmissa käsissään, toinen oikeassa kädessään, meihin johtavalla puolella ja toinen vasemmassa kädessään, simpansseihin johtavalla puolella. Olemme kulkeneet näin vasta kymmenesosan Afrikan leveydestä, silti aikaa on kulunut 7 miljoonaa vuotta.
Hyvin kaunis ajatuskulku, samalla havainnollistavia nämä asiat ovat.
Mikä sitten on tehnyt mahdolliseksi meidän kehityksen, mitkä ovat erot meidän ja eläinten välillä. Nämä asiat ovat moneen kertaan muuttuneet ja tarkentuneet 60 vuodessa. Ensin väitettiin työkalujen käytön olevan se ratkaiseva ero, kunnes tarkempi tutkimus osoitti useiden eri eläinlajien osaavan työkalujen sekä valmistamisen että käytön. Linnut ovat ilmenneet olevan sekä älykkäitä että taitavia tekemään välineensä, joilla ratkoa ongelmia. Useimmat oppivat katsomalla ja tarkkailemalla vanhempiensa tekemisiä. Monet taidot opitaan vasta useiden vuosien harjoittelun tuloksena. Jokin siinä taitojen kasvattamisessa on ollut ratkaisevaa meidän hyväksemme. Usein olemme ajatelleet sen olevan puhetaito. Nykyinen tutkimus on osoittanut, ettemme ole siinäkään ainoat maapallolla. Yksi selvä etu meillä on, tiedon kumuloituvuus, kasaantuminen entisen päälle. Sen aiheuttaa kykymme tallentaa edellisten sukupolvien keksinnöt, joten voimme aina aloittaa uudistamisen jo valmiiden asioiden päältä ponnistaen. Meillä tiedon tallentaminen on saavuttanut huimat mitat, samalla tieto on jokaisen lukutaitoisen saavutettavissa, kirjoissa, lehdissä, arkistoissa, yliopistoissa ja internetissä.
Esiäitimme 7 miljoonan vuoden takaa aloitti tuon valtaisan työn, hitaasti. Ensimmäiset kivikirveet ovat noin kahden ja puolen miljoonan vuoden takaa, Olduvain kulttuuriksi ristitty tapa pilkkoa kiveä tietyn muodon saamiseksi. Mitä muuta oli sitä ennen, on tietymätöntä, ainoastaan kivet ovat säilyneet. Taidokkaat kivisepät kehittivät uuden tavan saada kivestä tarkoituksen mukaisia työkaluja. Niitä kirveitä käytettiin seuraavat miljoona vuotta. Näinä aikoina opittiin tulen käyttö, ehkä puolitoista miljoonaa vuotta sitten. Meidän sukuhaaramme oppi käyttämään vaikeampia materiaaleja ja työstämään niitä yhä tarkemmin. Puhetaitoa ei ehkä vielä tarvittu. Sen sijaan keksinnön leviäminen ja juurtuminen useille yhteisöille mahdollisti sen säilymisen vuosisatojen halki.
Kuljimme keräilijä ja metsästäjä ryhminä, heimoina laajoja alueita ilman pysyviä asuinpaikkoja. Tämä mahdollisti ruoan riittävyyden ja rauhanomaisen rinnakkaiselon. Lähi-idässä ja Indus joen laaksossa Intiassa aloitettiin samoihin aikoihin järjestelmällinen villivehnän ja muiden kasvien kylvö. Tästä vaativasta menetelmästä, joka tarvitsi kalenterin kehittymisen ja auringon sekä tähtien tarkkailun alkoi ihmiskunnan valtava harppaus. Väkimäärä alkoi kasvaa, kauppa tarvitsi kirjureita, alkoi kirjoitustaidon huima kehitys ja leviäminen yli maan piirin. Matematiikka kehittyi, se mahdollisti insinöörien armeijan innovaatiot ja teollisen vallankumouksen. Kemia, lääketiede, biologia, arkeologia, geologia, avaruustiede, kaikki tämä mullistava on saanut meidät luulemaan, että olemme älykkäämpiä kuin edelliset sukupolvet. Tämä on harhaa, ainakin 200.000 vuotta aivomme ovat pysyneet samanlaisina, entisajan kivikauden ihmiset olivat yhtä älykkäitä, ellei älykkäämpiä kuin me. Heidän kulttuurinsa ponnistuspohja vaan oli kapeampi. Mihin meistä olisi, jos joutuisimme edes 1000 vuotta aikaamme edelle. Emme osaisi edes puhua sen ajan ihmisten kanssa heidän keksinnöistään. Sanat puuttuisivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti