sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Turhaa valittamista v. 2018

Osmo Rauhala. Näyttely Vammalassa

Hammas. Sitä vihlaisi aina purressani näkkileipää tai jälkiuunileivän kovaa kuorta. Onhan siitä jo aikaa, kun viimeksi hampaat muistuttivat lääkärin veroisesti. Kielikin hieman raapiutui paikkaa kosketellessa. Mökkiviikko oli meneillään Kissalammen rannalla, hammas sai odottaa. Mansikoita sain hyvin syötyä, viisi laatikollista on jo nautittu, kuudes on pakkasessa. Alkaa herneiden aika.
Kävimme asioilla Koskissa, ja päätin poiketa kysymässä aikaa hammaslääkäriltä. Suora kontakti on hyvä, astuin sisälle ja sanoin päivää. Odotustilassa oli vain yksi naisasiakas, ei vastannut. Vastaanottotiski oli uusittu, seisoin sen edessä ja odottelin hetken. Nuori mies asteli taukotiloista ohitseni ja tervehdimme. Seuraavana tuli tuttu lääkäri, ja hän kysyi vaivaani. - Odotas hetki, käyn kysymässä tuosta huoneesta. Katselin Jarin huoneen olevan pimeänä, varmaan kesälomalla. Mökillä häntä ei näkynyt Kyllönjoen varrella. - Juu, pääset heti, käy sisään. - No jopas, käypä se nyt nopeasti. Olin mökkivaatteissa parta ajelemattomana täysin valmistautumattomana operaatioon. Menin sisälle ja kättelin äskeisen nuoren miehen. - En ole edes aamiaisen jälkeen hampaita ehtinyt pesemään, käynkö ensin. - Ei tarvitse, me kyllä huuhdellaan. Istuin tuoliin hikisenä toivoen heidän voivan tehdä työnsä. - Tämäpä on palvelua, kun suoraan ovesta kaaduin tänne sisälle. Lääkäri myhäili ja katseli kuviani koneelta. - Onko tarvetta puudutukselle? - Ei, paina menemään vaan, minä huudan sitten.
Olen oman ikäluokkani kanssa saanut aina käyttää yksityistä hammaslääkäriä. Suun terveydenhuolto on hitaasti lähestynyt meitä eläkeläisiä, mutta ei vieläkään ole saavuttanut. Kouluhammaslääkäri taisi olla ensimmäinen ja viimeinen, jonka palveluksia saimme ilmaiseksi. Siitä hyvästä meitä porattiin poljettavalla katuporalla. Siinä tärisi pään lisäksi koko huone. Huh heijaa. Paranihan ne koneet hiljalleen. Seuraava vaihe olikin omansa, pora pyöri sellaista vauhtia, että hammasluu aina paloi ja kärysi. Inha tuoksu. Helpottavat tauot hampaan palasia ja verta syleksittäessä loppuivat viemäri-imurin tuomiseen suuhun. Sen paras puoli oli viiltävä kurnutus ja vihellys, joka peitti superkierroksia ottavan poran vinkunan.
Paljain käsin ja suin lääkärit työskentelivät, pelko palasi vasta heidän alkaessa äkisti käyttää siivouskäsineitä ja hengityssuojainta. Minäkin pyysin suusuojainta, mutta ei Jari antanut, naureskeli vaan.
Astelin tiskille maksamaan. Miten siihen olikin kehittynyt sellainen rutiini, että vaikken nähnyt mitään ilman silmälaseja, pystyin siitä selviämään. Kotona katselin laskua ja huomasin saaneeni Li Anderssonin vihaaman Kela korvauksen. Hän pitää meitä, jotka itse maksamme hoitomme samalla vähentäen painetta kunnalliseen hammashuoltoon, yhteiskunnan vihollisina, rikkaina loisina, joilta on Kela korvaus poistettava. Lähettäisi minulle tilinumeronsa. Annan mieluusti korvaukseni hänelle, jotta Suomi pelastuu. Se oli yksi prosenttia laskun loppusummasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti