lauantai 30. marraskuuta 2019

Valkeakosken Opiston kuorojen konsertti 29.11.-19









 Valkeakosken työväenopiston Naiskuoro ja Valkeakosken työväen mieskuoron Joulukonsertti 30.11.-19

Kuorojen konserttia edeltävänä iltana ja yönä vaakasuoraan lentänyt lumi muurasi syksyn harmauden menneeksi. Kuulijoiden mielet olivat virittyneet oivaan tunteeseen Naiskuoron aloittaessa esiintymisensä. Yli kahdenkymmenen laulajan äänillä kuulimme: Nyt syttyy valot tuhannet, säv. Emmy Köhler sov. Kullervo, kirkkaan alun tutussa kappaleessa. Adventtikynttilät, säv. ja san. Jukka Kuoppamäki, sov. Ulle Valjakka, antoi hiukan matalammalta kauniin harmonian tunnelmin illan hämärtyessä. Ulle johti pianon säestyksellä kauniisti voimakkuuden vaihdellessa hänen hartioidensa kohotessa tai vaipuessa. Kuoro oli saanut uusia jäseniä, joten annoimme aplodit samalla myös konserttien jatkuvuudelle. Tuikkikaa, oi joulun tähtöset, ja lumi peitti taas varpusen syönnökset jouluaamuna järvienkin jäätyessä. Varma esiintyminen luetettavan johtajansa johdolla antoi kuulijoille tutun varmuuden ja nautinnollisen tuokion Kari Rydmanin sovittamassa kappaleessa.
Esiin astui Naiskuoron trio, Sari Laurell, Kirsti And, ja Kirsti Elo esittivät kaksi kappaletta: Joulu loisteesi tuo sekä Marin joululaulu. Sointuisasti eteni ensimmäinen kappale, kunnes seuraava kappale sävähti täyteen saliin sähköistäen kuulijoiden karvat krapisemaan puseroiden sisällä.
Naiskuoro jatkoi luistavasti liukuen: Joulukirkkoon, aisakellon tahdittaessa reipasta menoa.
Lumiselle niitylle vuorostaan laskeutui laulu soiden kuin hiutaleitten leikki ilmassa ja jääpuikkojen helähtelyt kappaleessa: Lumihiutaleiden laulu. Kuoron varmuus eritempoisten säkeiden ja tunnelmallisten kappaleitten esittämisessä tuli hyvin esille. Kuoron vahvuus kymmenien vuosien ja satojen tuntien harjoittelemiset antoivat selkänojan yleisölle. Kuoro oli myös saanut useita uusia laulajia vahvuuteensa. Kappale. Lumenvalkeaa vastasi hienosti ulkona lumen valkeaan peittoon sekä kuulijoissa syttyneeseen lämpöiseen tunteeseen.
Mieskuoro ja Hajamielinen Joulupukki, säv. Jaakko Salo, san. Jukka Virtanen, sov. Ulle Valjakka. Tenorit lauloivat varmasti, ja miehet korvasivat lukumääränsä pienuuden erinomaisella rutiinillaan ja taatulla taidollaan ja harmoonisella laulullaan. Minun jouluni kappale sävähdytti oivalla ja kauniilla moniäänisyydellään kunnes bassojen äänet värittivät sävelet soimaan. Miesten pieni kuoro selviytyi hyvin, kunnes alkoi Revontulten leikki. Huimalla varmuudella tenorit ja bassot kajauttivat kuin patarummut säkeensä kuulijoiden ylle. Rutiini tuli hyvin esiin hankalassa kappaleessa: Sinivuorten yö:n nopeissa lähdöissä ja rytmeissä.
Naiskuoro liittyi mukaan, ja sytytti mahdollisuuden komeaan moniäänisyyteen, joka alkoi leijailla salissa. Avaruus, säv. Howard Blake, suom. Tarleena Sammalkorpi sov. Ulle Valjakka ja pianossa Sari Laurell, alkoi soida eteerisesti suoraan pilvien sekaan. Yhteisesiintyminen kohosi loistavaksi tähdeksi lämpimässä illassa.
Sopraanot aloittivat kauniin: Joulu, josta uneksin, ja miehet antoivat takarivistä tuen kuin vankassa koskessa kohina. Hups vain, ja jäljellä oli enää kaksi kappaletta, Rakkaus jouluyönä ja Näin joulun kellot soivat. Kuorot olivat selättäneet hermostuttavan odotuksen, laulut täyttivät kuulijoidensa tunteet, ja vapautunut esiintyminen olisi saanut jatkua pitkälle yöhön. Kiitos

Pekka Turtiainen    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti