perjantai 6. lokakuuta 2017

Sibelius, Stravinsky, Bartok


Sibeliuksen Satu



Viulut ja huilu varovasti hillitsivät menoaan, soivat tuulena fagotti pohjalla. Sellot soittivat teeman. Aloitus oli varovainen kapellimestari Christopher Warren-Greenin käsissä. Tunnelma oli odottava, kunnes alton äänenjohtaja antoi merkin soitollaan, ja Satu alkoi nousta siivilleen. Isorumpu paukautti soittajat takaisin keinuvaan kesään, ja teema alkoi kiertää soitinryhmältä toiselle. Oboet ja huilu soivat kuin lopun merkiksi, jouset huokailivat. Nyt oboet ja huilu päättivät huokailun, keräsivät voimia koko orkesterille. Musiikki syöksyi uljaana päin metsän rinnettä, ja nousi sinne voimakkaan isorummun auttamana. Näkymä laaksoon avautui lautasten voimakkaalla räiskähdyksellä. Klarinetti ihmetteli ihanaa näkyä, jouset saattelivat laaksoon teeman helähdellessä seassa. W-G selvisi Sadusta komeasti.

W-G vapautui päästessään tutumman säveltäjän piiriin. Igor Stravinskyn sarja baletista Pulcinella antoi muutamille äänenjohtajille mahdollisuuden loistaa. Ensimmäinen osa soi innottomasti, mutta toinen osa alkoi loistokkaalla oboen soololla. Kolmannessa osassa huilu antoi uuden tempon ja sytytti orkesterin hetkeksi. Siliskansin trumpetti oli voimakas ja innostava. Viidennessä osassa fagotti, huilu ja oboe varioivat teemaa käyrätorven kanssa. Pulcinella olisi voinut pelastaa osan. Soitto jäi vielä ilman huippuaan. Huilu, Alexis Roman, pelasti osan, vetopasuuna ja trumpetti sytyttivät sävelet orkesterissa. Minuetto Finale oli räväkkä.

Bela Bartokin Konsertto orkesterille väliajan jälkeen osoitti soittajien ammattilaisuuden olevan korkealla tasolla. Viisiosaisena sävellys jäi hieman valjuksi. Siinä oli hyviä aiheita, mutta ne hukattiin kehittelyssä hajalle. Uudet yritykset laajoihin ja merkittäviin kokonaisuuksiin eivät toimineet. En usko, että tässä olisikaan ollut ainesta sinfoniaksi, mutta minusta säveltäjän ote oli jäänyt keskeneräiseksi. Kapellimestari oli erittäin hyvä ja tarkka, kaikki soittajat huomioon ottava, innostavakin. Soittajat eläytyivät soittoonsa hyvin ja musiikki nautinnollisesti kaikui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti