lauantai 4. toukokuuta 2019

4.5. -19 Kuorojen konsertti






Valkeakosken Työväenopiston Naiskuoro ja Valkeakosken Työväen Mieskuoro sekä Musiikkiopiston lapsikuoro ja bändi yllättivät miellyttävästi

Jokakeväinen kuoroesitys kilpaa ankanuiton kanssa muutti esiintymisessään aikatauluaan ja ohjelmistoaan. Tietolan koulun sali oli tuttuun tapaan täysi, mutta nyt osa kuulijoista oli vaihtunut hyvästä syystä. Musiikkiopisto oli treenannut joukostaan lapsikuoron sekä bändin, jotka nousivat mukaan laulun ja esiintymisen riemuun. Kannatti odottaa yli vapun. Kuoron johtaja Ulle Valjakka oli koonnut lastenlauluista ihastuttavan sarjan. Kaunis kirkas aurinko paistaa, suomal. Kansanlaulu, aloitti naiskuoron osuuden. Ulle antoi äänen pianosta, ja soinnukas naiskuoron ääni lennähti ilmoille. Oravan pesä Immi Hellenin sanoin sai Terttu Paavilaisen nousemaan eteen esileikkijäksi. Niin me sitten heiluttelimme käsiämme oravan poikasen liikkeitten tahdissa.
Suutarin emännän kehtolaulussa kuoron moniäänisyys ja soinnukas harmonia ilahdutti. Saunavihdat jatkoivat samaa lennokkuutta. Telefooni Afrikassa kappaleessa alkujen aksentit putosivat paikoilleen täsmällisesti. Tunnelma salissa alkoi nousta. Kuoro oli saanut ilahduttavasti riveihinsä uusia tulokkaita, ja äänimatto sai näin lisää peittoa. Lasten liikennelaulu soi tutun viihdyttävänä Ulle Valjakan erinomaisen pianon säestyksellä.
9 v. Ingo Korpinen astui mikrofonin taakse, ja tunnelmallinen Hei, isä, kuule alkoi. Olin hieman käynyt ennakkoon kuuntelemassa lapsikuoron harjoittelua, ja hieman minua jännitti. Ingon esiintymisvarmuus otti mukaansa. Ihastus täytti salin, kun hän pyysi taas isää pelaamaan futista.
Kuoro vaihtui miehiin, ja oli tarpeenkin, sillä Mikki Hiiri joutui merihätään. Hannu Haavisto laittoi korvat päähänsä ja lauloi varmaan tapaansa Mikin huikentelevaisesta meriseikkailusta. Onneksi meillä oli heittää tuleen Suomen Joutsen, Seppo Syrjänen. Hän syöksyi hätiin ja hiuli hei, Mikki tuli pelastetuksi. Bassot olivat mainio merihirviö, hui. Miehet olivat kuin mainio Kippari Kvartetti aikanaan.
Pieni nokipoika kaikui kuin herkäksi aluksi Rosvolaululle. Se tunkeutui aivan ytimiin. Sanna Saarinen nosti haitarinsa syliin, ja niin alkoi haitaribussi, säv. ja san. Juice Leskinen, sov. Ulle Valjakka. Porista matka alkoi ja soljuvasti eteni. Mieskuoro oli vahvuusalueellaan esittävässä meiningissä, jossa vuoron perään pienet soolo-osat vyöryttivät bussia maaliin.
Anssi ei osaa tanssia, säv. ja san. Martti Vuorinen sov. Kaupunginorkesteri yhtye, ja mieskuoro johdatti tarkasti artikuloiden kuulijat simalle ja munkille.
Väliajalla suoritettiin arvonta, jonne olikin kerätty suurin koskaan näkemäni voittojen määrä. Niitä riitti hauskasti hyvin monelle, myös minulle.
Lavalle nousivat lapset, Musiikkiopiston Lauluvalmennus, ensimmäisenä kappaleena Lintu (elokuv. Belle ja Sebastian), huilussa Sanna Saarinen. Herkästi 10 kuorolaista,, yhdellä pojalla vahvistettuna, esittivät kappaleen. Se parani hyvin loppua kohti kaikkien saatua ääneensä rohkeutta.
Lapin äidin kehtolaulu, säv. ja san. Kalervo Hämäläinen säestäjänä Sanna Saarinen harmonikka oli vuorossa. Esitys oli hyvin balanssissa, aivan erinomaista työtä.
Mustan kissan tango, säv. Francesco Pagano, harmonikan säestyksellä hurahti käyntiin. Lapsilla alkoi olla hauskaa lavalla ja riemu hiipi myös saliin.
Sekakuoro asteli lavalle, Tuuli hiljaa henkäilee nosti meidät kasteniitylle, pellolle ja soutelemaan. Riemukas laulu kerrassaan. Kuorolaulun kaunein osa, harmonia, loiskahti korvissa.
Iltapäivä toi uusia yllätyksiä. Seppo Syrjänen alkoi kukoksi. Immi Hellen runossa Kukko ja kana. Osa sopi hänelle hyvin. Loppu kuoroa yhtyi mukaan kanan hätäilyyn.
Paavolaisen Terttu lauloi soolon kappaleessa Sininen uni, säv. Tapio Rautavaara, san. P Mustapää, sov. Seppo Hovi. Kuoro tuki hyvin takaa, sur rur sininen lintu, Tertun ääni tuuditti meidät. Nostalginen esitys, mieleenpainuva ja taidokas.
Nukkumatti toi eteen kaksi lapsilaulajaa solisteiksi. Saara Lehtonen ja Ingo Korpinen asettautuivat omien mikrofoniensa taakse. Molemmat lauloivat jännittämättä ja ilolla osuutensa. Ingolla oli selvästi voimakas palo esiintyä, ja hän jaksoi hyvin koko ohjelman ajan. Saaran laulu oli soljuvaa ja kaunista.
Päivänsäde ja menninkäinen toi esiin mieskuoron voiman naiskuoron kauniin harmonian takaa. Esitys oli hyvin viihdyttävä.
Lopuksi kaikki esiintyivät yhdessä, bändikin pääsi esille. Yllättävä kappale Mä voisin olla se, valinta oli löytynyt Youtubesta. Ulle Valjakka kehui kappaletta, sen tanssillisuutta ja mukaansa tempaavuutta. Totta se olikin, vallankin ylimääräisenä kertana. Sali alkoi elää, Ulle keinui ja tanssi, kuorot lauloivat kyllyydestään, bändi piti huolen rytmistä ja sävelistä rumpujen ja kitaran kera.
Kerrassaan viihdyttävä ja raikas konsertti.

Pekka Turtiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti