maanantai 6. toukokuuta 2019

Välimäessä -60 l



Vaunujoki haarautui Tuomen Topin tiluksien kohdalla. Myllymaahan kulkeva haara jatkoi suoraan pohjoiseen ja siitä erkautui lisäjoki kohti Vaununperää. Tämä joki oli vuosien saatossa muodostanut pienen laakson, ja sinne alas melkein näkymättömiin oli rakentunut muutama talo. Kuljimme joen rantaa laaksossa ja tulimme Välimäen talon pihaan. Isännällä, nauravalla Eerolla oli keltainen nelivetoinen Fiat traktori. Se oli pihassa tälläkin kertaa. Eero istui pihassa traktorin vierellä. Siinä olivat myös hänen kolme tytärtään. Nuorimmat olivat Paulan ikäisiä, ja tunsivat toisensa hyvin. Vanhin tytär oli jo ehtinyt naimisiin. Hänen miehensä oli Eeron tapaan muheva jutuissaan.
- Terve, tulemme Sydänmaalta, Paula aloitti, kävimme siellä peltoja katselemassa.
- Päivää, tervehdin ja kävin kättelemässä paikalla olijat. Eero nauroi, tässäkö Innanmaan uusi isäntä.
Minua hymyilytti, eikä Paulakaan mitään sanonut siihen.
- Mitäs täällä, oikein olkia selässä, olette tainneet olla töissä suulissa. Olihan sinne selkään jäänyt joitakin heinän rippeitä, vaikka kovin olimme koettaneet niitä rapsia pois.
- Otattekos kahvia, meillä tässä olisi? Eero oli vieraanvarainen.
- On sinulla siinä komea traktori, miten olet sillä pärjännyt? Minua kiinnosti kuulla nelivedosta.
- Kyllä se on pelannut. On minulla jo toinen Fiat. Edellinen kului, kun olin kalkkia levittämässä oikein trahtina. Laitoin siihen kaksinkertaisen ilmanpuhdistimen. Ei se auttanut siinä pölyssä. Kalkki levisi kaikkialle, kulkeutui moottoriin ja hioi sen väljäksi.
- Uskon kyllä, ihme kun ei edes toinen suodatin riittänyt. Onkos sinulla kettingit pyöriin talvella?
- Ei ole, hyvin on neliveto toiminut, olen lumiakin kolannut, kerran olin Osuuspankin luiskassa, se oli hyvin lipoinen. Mietin miten pääsen ylös, jos luistaa. Niin tuli kuin lintu kädestä, ei mitään vaivaa.
- Aika peli. Eerosta oli mukava kertoilla uudelle miehelle juttujaan. Paula puheli Sinikan ja Sirkan kanssa. Ensimmäistä kertaa tapasin Sirkan, Sinikan tunsinkin jo Ahometsän Pertin kautta. Hän se minut Paulaan tutustutti. Mitä olikaan meillä mielessä ja menossa, minä kait jotensakin kerroin olevani innokas tapaamaan jonkun uuden tytön. Siitä me sitten ajoimme Innanmaahan. Paula tuli sisältä ja istuimme kaksin rappusille. Pertti seisoi meidän edessä ja kertoili minusta ja Paulasta. Sain näin ensi kosketuksen tulevaan vaimooni. Meillä olikin yhteisiä harrastuksia, retkeily ja kalastus. Siitä sitten aloitimme retkemme, yhdessä ja erikseen. Mukaan liittyi myös Sirkan kaveri, Jokisen Altti Kiikan Piimäjärveltä.
Joimme kahvia, juttelimme, tutustuimme ja nautimme kesäisen illan lämmöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti