perjantai 27. syyskuuta 2013

Voitettu vaiva v. 2013


Hiiret ja myyrät

Syksyn tullen alkaa talossamme jokavuotinen metsästys. Pimeyden laskeuduttua pienet jyrsijät alkavat tutkailla talveksi sopivaa taloa asuakseen talven suojassa säältä ja pedoilta. Läheiseltä pellolta vaeltaa peltomyyriä, ehkä metsämyyriäkin. Kotihiiret ovat monilukuisimmat ja äänekkäimmät. Mennessäni nukkumaan herään jokaisena iltana trampoliinirapinaan yläpohjassa. Riemulla siellä painavat peräjälkeen välikatolla päästellen pieniä papanoitaan kaikkialle. Herätys on hirmuinen hiirillekin. Pomppaan ylös ja komuan keittiöstä leivänpalaa käteeni, palaan eteiseen ja avaan yläpohjan rappuset katosta pitkällä lukkoraudalla. Kiipeän niin pitkälle, että näen lattian ja siinä laudassa narulla kiinni olevat kaksi nakkia. Tyhjiä ovat, lauenneet kyllä. Laitan palasen leipää ansaan, viritän jousen tapporautaa kääntämällä ja pujotan liipasinraudan reikäänsä. Toinen perään ja luukku kiinni. Pää tyynyssä yritän nukkua, aamulla katsoisin ansat. Eipä, vaan kuulen räpsähdyksen ja heti perään mahdottoman räpätyksen. Päätä tiukemmalle tyynyyn, kyllä se hiiri siihen kuolee. Ei kuollut, räpinä jatkuu ja jatkuu. Nousen, avaan kattoluukun, nousen portaat ja katselen etujalastaan kiinni olevan kotihiiren pakokauhua. Kuoli kumminkin. Lataan nakit taas ja palaan nukkumaan. Hiiren heitän pellolle naapurin kissoille. Syksy kuluu, olen heittänyt jo kaksikymmentä hiirtä, kolme peltomyyrää ja ehkä metsämyyränkin. Niillä on lyhyt häntä, saisivat elää pelloillaan. Raivostuttaa, kun ravaavat seinää ylös aivan makuuhuoneen päädyssä, kilpaa alas, eivätkä käy nakkiin. Paula annostelee hiiribaariin myrkkylautasia kellariin. Menekki onkin hyvä. Mutta haju on kamala. Hiiribaarit tyhjennetään, taistoa jatkan nakkien avulla. Ylös nousut hiirien takia kyllästyttävät. Vaiva on riippuvainen lumien tulosta. Se jälkeen hiiret ja myyrät pysyvät paikoillaan. Toisen vaivan yhteydessä ratkaisen rapinan ongelman. Nukun yöni häiriöttä korvatulpat korvissa.

3 kommenttia:

  1. Riesojen määrä on vakio, jos yhdestä asiasta hellittää, toisesta alkaa kiristää, kun alkavat lumityöt, loppuvat hiirisodat. Takavuosina metsämyyriä oli mökillä niin rutkasti, että ne olivat lähes "lemmikkejä". Pihan heinokossa kahahteli, käymäläpolulla risahteli, aina kun ihminen liikahti, myyrä kahautti. Papanoita oli joka paikassa, pöydillä, kaapeissa, pähkinöistä ja siemenistä oli rakennettu varastoja saunatakin huppuun, saappaisiin, pipoihin, takkien taskuihin, niitä vilahteli hämärissä nurkissa. Kerran löytyi hiiren pesä tyynyn ja päällisen välistä, poikaset olivat pieniä, mutta armoa ei voinut antaa. Siivoaminen ja desinfiointi oli armotonta, mutta kai siinä tuli samalla hiirikuumeetkin sairasteltua ja immuniteetti saatua. Nyt näitä metsämökin kutsumattomia vieraita ei ole ollut moneen vuoteen. Koputan puuta.

    VastaaPoista
  2. Onkohan yhteiselo ainoa mahdollisuus. Hiiriä on jopa kerrosdtaloissa.

    VastaaPoista
  3. Tarkoitin tietysti myyräkuumetta, siihen on taatusti tullut immuniteetti. Hiirikuumeesta en tiiä mitään. Erämaisessa mökissä ei onneksi kotihiiriä sen paremmin kuin rottiakaan ei ole. Päästäisiä toki joskus joutuu pyydykseen.

    VastaaPoista