lauantai 28. syyskuuta 2013

Koko kesä vedestä, myrkky ja bakteerit v. 2013

Kemmolan vesi

Juhannuksen aikoihin selvisi Valkeakosken vesilaitoksen toimittamassa vedessä olevan kasvinsuojelumyrkkyä nelinkertaisesti yli turvallisena pidetyn rajan. Mitään ei ole tapahtunut muutamaa pientä lehtijuttua lukuun ottamatta. Niistä on ilmennyt, että vesilaitos ei tee mitään muuta kuin mittaa vettä Kemmolan porakaivosta kerran viikossa. Veden myrkyllisyys ei ole vähentynyt. Myrkyillä, joita maataloudessa käytetään, on varoaika, jonka kuluttua myrkyn vaikutus loppuu. Miten meidän porakaivossa oleva myrkky ei ole vähentynyt? Edes kuukausissa. Jos vaikutus ei loppuisi, niin meille syötettäisiin kasvien mukana ko. myrkkyjä. Näin ei tapahdu, koska muuten myrkyt eivät saisi myynti- eikä käyttölupaa. Olemme saaneet juodaksemme ns. varavedenottamon kloorattua uimahallivettä. Klooraus suoritetaan varmuuden vuoksi? Mikähän se varmuus on? Vesihän otetaan Sääksmäen hautausmaan läheisyydessä olevasta kaivosta.

Meidät sadat asukkaat on täysin jätetty oman onnemme nojaan. Edes poliisin aloittamista tutkimuksista emme ole kuulleet mitään, tehdäänkö niitä, onko mitään valmista tullut? Vähäisimmistäkin epäselvyyksistä asukkaiden terveyden suhteen hujauttaa terveystarkastaja paikalle kieltäen heti jopa itse leivottujen pikkupullien myymisen myymälästä. Varmaan hirveen tärkeetä. Lisäksi olen kuullut, että on olemassa jonkinlainen väestövastuu terveydenhoidossa, paikallisella tasolla. Tämän lisäksi ainakin ennen toimi lääninlääkäri, mitähän kyseisen henkilön työhön kuuluu? Ehkä hänelle on varattu muita toimia kuin valvoa asukkaiden terveyttä, pitää silmällä viranomaisten tehtäviä vahinkojen ennalta ehkäisyssä. Olisikohan hänellä mielenkiintoa myrkkyveden juojien tilanteesta. Siis tutkia ja sitten tiedottaa tulokset. Täällä on jo puhuttu hurjasti kohonneista maksa-arvoista. Maksahan alkaa heti koota myrkkyä itseensä koettaen sitten poistaa sitä. Onko ketään täällä asuvaa tutkittu, lasta tai aikuista tai vanhusta? Meillähän on täällä asukkaita vanhainkodista päiväkotilapsiin ja peruskoululaisiin. Kukaan ei tiedä sitä hetkeä, jolloin myrkky valui veteemme. Kukaan ei siis tiedä, kuinka kauan me sitä sitten joimme, kunnes rutiinitarkastuksessa se havaittiin. Edellinen mittaus oli tehty vuotta aikaisemmin. Mikäli meidän terveydenhoidollamme on, niin kuin luulen, vastuu mm. asukkaiden puhtaan veden ja ruuan saamisesta, lääkkeiden jakelusta ja oikeasta annostuksesta, niin pidän tästä vastuullisilla henkilöillä olevan rautaiset hermot. He kun täysin luottavat meidän elimistön kestävän nelinkertaisesti ylittyneen myrkkyveden juomisen ilman vaikutuksia. Ei kait sitä raja-arvoa ole huvin vuoksi asetettu? Kuka tästä tapahtumasta meille vastaa? Kait kunnan organisaatiossa jollain on aikaa ottaa tilanne kokonaisvaltaisesti haltuun, ja tiedottaa meille asiain etenemisestä, pitää vaikka Rauhalan koululla tiedotustilaisuus? Jos ei lääninlääkäri ehdi, niin lähettäisivät kentälle edes läänineläinlääkärin.


Tämä oli Valkeakosken Sanomissa, no nyt tuli terveysviranomaisilta ja vesilaitokselta tiedote kaikkien postilaatikkoihin, lauantaina iltapäivällä. Käyttämässämme vedessä on bakteereja. Vesi on keitettävä, vähintäin 5 min, tiskit on kuivattava, hampaita ei voi pestä, vihanneksia ei huuhdella. 29. pvä on lehdissä ja radiossa kuulutukset asiasta. Mitähän he nyt pelkäävät.

1 kommentti:

  1. Karseeta taas! Uskomatonta, miten tuhansien järvien maassa, puhtaiden vesien maassa, raikkaitten purojen maassa, maassa, jossa riittää juomavettä huljutettavaksi vessanpyttyihin ja nurmikoille, voi olla tämmöisiä vesiskandaaleita toinen toisensa perään. Vastuunkantajista on aina puute, kun homma ei pelaa.

    VastaaPoista