tiistai 16. lokakuuta 2018

Kaksi pihaa 2018


Vaahteran kaato pihasta vähensi lehtien haravointia. Siementen keruuta ja nyppimistä riittää kyllä ensi kevääseen. Tammi vielä hipsuttelee lehtiään ympäri pihaa. Kävin niitä poistamaan nurmikolta. Ajoin ensin leikkurilla niitä pieniksi ja suuntasin kasoille. Paula oli jo leikannut kuunliljojen naatit ja kärrännyt ne savustusuunin taakse solaan. Sinne tein ruukuille mukavan talvipesän. Tammen lehdet puhalsin etupihasta ruukkujen päälle. Lehdet olivat mukavan kuivia, joten ruukuissa olevat kasvit selvinnevät homeen vaivoilta kevääseen. Ennen vanhaan perunat laitettiin kuoppaan syksyllä. Siihen päälle sitten ajettiin täytettä oljista. Tämä perunoiden pesä avattiin sitten talvella, kun perunat olivat jo syöty muista varastoista. Avaaminen oli aina jännittävää, olivatko perunat säilyneet hyvinä. Kovilla pakkasilla kuoppaa ei avattu.
Vielä oli haravalla töitä. Kävimme loppujen lehtien kimppuun kaksin. Minä otin jakkaran ja menin keräämään lehdet lämpöpumpun ympäriltä. Samalla heittelin sepelin päälle lennähtäneet mustat kuorikatteen palaset paikoilleen. Ne erottuivat selvästi valkoisesta sepelistä.
Edellisenä päivänä kävimme mökillä haravoimassa. Ajoin päältä ajettavan leikkurin peräkärryyn, ja pudotin sen mökin pihaan. Siellä oli valtavat kasat vaahteran lehtiä, piha latanaan. Surrasin niitä koneella pieniksi ja kasoille keskelle pihaa. Lehtiä oli niin paljon, että ne lauttasivat koneen edellä, vaikka nostin leikkuuterät aivan yläasentoon. Kiersin talon ympäri. Lehtiä oli sielläkin tuhottomasti. Paula alkoi haravoida. Minun oli lopulta kärrättävä kottareilla lehtisilppu tontin reunaan kasalle. Olin aivan märkänä hiestä. Paula epäili, ettemme jaksa kaikkea. Kuusi tuntia meni sillä reissulla, toki saunomisen kanssa. Laiturilla joimme saunakahvit huumaavan kauniissa lokakuussa.
Kotona tuuli nousi ja irrotti tammesta viimeisiä lehtiä leviämään pitkin pihaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti