torstai 25. lokakuuta 2018

Kosken sekatavarakauppa -60 l


Me kävimme Kosken kaupassa. Se oli aivan vieressämme, tien toisella puolella, Marttilankadulla. Muutamat kiviraput ylös, oven aukaisu, ja olin sisällä. Oikealla oli maitotuotteet, voi, kerma, piimä ja maitoa varten oli kaksi erikoista laatikkoa. Niiden sisällä oli maitotonkat, ne oli aikaisin haettu meijeristä. Kaappi avautui etuosastaan ja päältä yhdellä liikkeellä. Tonkasta mitattiin maitoa ostajan astiaan. Yleisemmin se oli kahden litran kannellinen kannu. Niitä oli tietenkin erimuotoisia, sellainenkin pieni tonkan muotoinen pyöreä kannu, jossa oli supistus ylhäällä ja siinä pyöreä kansi. Sen keskellä oli nostosanka, aivan kuin isossakin tonkassa. Ne olivat peltisiä. Tonkan vieressä oli varrellinen litran mitta, sen varressa oli koukku, josta mitta roikkui astian sivussa. Mieleen nousee selvästi se tuoksu, mikä maidosta lähti, aina joitain tippoja valahti lattialle, kaatajan taidosta riippuen.
Vasemmalla perällä oli yksi iso tiski. Sen etuosa ja päällinen olivat lasia. Suuri kassakone oli etummaisena kannen päällä. Siinä luki: ”Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa”. Tiskin uumeniin oli laitettu hyllyille myytäviä tuotteita. Kauppias Aarne Koski toi usein meille kotiin tilatun ruokapaketin. Juttelivat siinä aina muutaman sanan, äitini ja Koski. Kaupasta toimitettiin muuallekin Vammalaan ostoksia. Kesäisin ne kiitivät polkupyörällä. Ajajana oli kauppiaan poika, Jorma. Tutustuin Jormaan, muutamaa vuotta minua vanhempaan oppilaaseen. Tyrvään Yhteriskoulun lähes kaikki oppilaat tunsin nimeltä, ainakin ulkonäöstä. Aarne kerran kertoili Jorman lähettinä olemisesta. Hänen piti viedä kananmunia. Ne Jorma pakkasi pussissa polkupyörän tarakalle ja lähti kiitämään Kävelykadulle. Perillä pussi oli märkänä rikki menneistä munista. Äitini lupasi, että minä voisin myös ryhtyä lähetiksi, jos siihen olisi tarvetta. Mikäs siinä, minä menin aamulla kauppaan, sain tavarat ja osoitteen, ja poljin matkaan. Ei näitä toimeksiantoja monia ollut, olisinko parina päivänä tuurannut Jormaa. Palkaksi sain ison pakkauksen lakritsia.
Kesäisin yleensä jaoin postia. Siitä selvisi jo yhdentoista aikaan ja loppupäivä oli vapaata. Otin toisenkin työn, pääsin Ollilaan rengiksi. Sinne kerkisin kahdeksitoista, ajoin Varilan, Kukkurin ja Kataran suoran kautta Stormiin. Korjasimme heinää kaksistaan traktorin peräkärryyn ja ajoimme ne Navetan parvelle. Kaksi viikkoa siellä kävin. Aune antoi minulle kutujuustoa palkaksi.
Kosken kaupan vieressä oli Eriksonin valokuvaamo. Irmelin kanssa taivalsimme tietämme kohti ylioppilaskirjoituksia. Sinne saakka ehdittyämme opinahjomme nimi oli muuttunut Vammalan Lukioksi, ja vanha valkoinen koulurakennus oli saanut kylkeensä suuren tiilisen jatkon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti