tiistai 26. maaliskuuta 2019

Satoa pellosta -70 l



Jokisen perhe vuokrasi talon pellot Valtterilta -67. He saivat asunnon sivurakennuksesta, huoneen ja keittiön. Yläkerran huoneessa asui Paulan nuorin veli Antti. Pellot oli kylvetty heinälle ja osin kauralle, pieni määrä oli ohraa. Jokisella oli navetassa emakkoja ja niiden porsaita kasvatettavana. Heinää söivät muutamat mullit ja pari lehmää. Meidän tultua tilanpitoon isännyyden vaihduttua Jokiset lupasivat luopua viimeisestä vuokravuodestaan. He olivat katsoneet Kiikasta sopivan tilan ostaakseen.
Minulle jäi siten laajat heinämaat, joiden korjuun aloitin ensimmäisenä. Kokeilin hevosvetoista niittokonetta. Sahasin siitä aisat poikki ja kiinnitin sen jotenkuten traktorin perään. Laskin terät maahan ja aloitin. Hitaasti ajaen kone leikkasi heinän luolle. Sitten terät tukkeentuivat, taakse jäi leikkaamatonta luokoa. Hyppäsin pukilta ja putsasin terän. Uusi yritys, nyt sujui, mutta vain hetken. Niittokoneessa oli suuret metalliset pyörät, ja niihin oli hitsattu poikittaisia rautoja pidon takaamiseksi. Leikkuri toimi vain, kun pyörät pyörivät. Isännän paino leikkurin päällä olevassa satulassa jäi pois, ja siksi pyörät lauttasivat vahvassa heinässä. Lopetin ja ajoin Lehtimäelle kysymään Heikkiä ajamaan heinät nurin. Hänellä oli oikea traktorikäyttöinen niittokone. Siinä asetettiin nivelakselilla terät säksättämään edestakaista liikettään. Vivusta vetämällä ajaja saattoi nostaa ja laskea niittokoneen. Työ sujui hyvin, ja muutama hehtaari heinää makasi luokona pellolla.
- Kiitos taas kovasti, mennääs kahville taloon. Keittiön pöydässä ryyppäsimme kahvia useamman kupillisen. Heikin juontia oli mukava katsella. Hän nakkasi sokerin palan huuliensa väliin ja ryysti kahvinsa sen läpi. Se oli erikoisen taidon takana. Minäkin koetin, mutta ryystin liikaa kahvia palan läpi, ja se suli heti suuhuni, ja kahvi oli makeaa. Heikki kykeni ryystämään useamman suullisen saman palan läpi.
- Et sinä sentään ole opetellut tassilta ryyppäämään?
- Kyllä niinkin voi tehdä, mutta vain silloin jos kahvi on aivan liian kuumaa.
Olin käynyt Heikin talossa vierailulla hänen äitinsä Olgan luona vinttikamarissa. Siellä istuimme Paulan kanssa sängyn laidalla ja seurasimme Olgan kahvin laittoa. Se sujui juoheasti ja tarkasti. Böönät mitattiin kouralla ja tiputettiin kiehuneeseen veteen kahvipannussa. Isoäiti ryysti vielä htassilta ensimmäiset ryystöt. Loput hän joi kupista. Rusinapullapitkoa oli aina tarjolla.
- Ottakaas nynnisua ja kastakaa kans. Käynnit jäivät lämpimiin muistoihin.
- Kuinkas aijot heinät korjata, onko sinulla heinäharavaa?
- Joo, koetan Valtterin hevosvetoista haravaa. Se on helppo kiinnittää traktoriin. Laitan Paulan kuskiksi ja istun itse satulassa. Onhan se aika huojuva istuin, mutta koetetaan ny.
Heikki ajeli kotiin ja minä vein pellolle seipäitä ja nappulakorin. Paulan tultua kotiin komensin hänet pellolle mukaan.
- Haluatkos ajaa vai haravoida?
- Ole minä haravan päällä ollut, mutta taidan mennä ajamaan. Hitaalla vauhdilla aloitettiin. Pitkän kaarevan jousiteräksen päässä oli satula, jaloille ei ollut sijaa. Tuntui huteralta, mutta sain tukea nostovivusta. Pidin siitä kiinni, kunnes haravan isojen kaarevien piikkien väli oli heinää täynnä. Tempaisin vivusta, ja piikit nousivat terävästi ylös ja heinät tipahtivat rullattuna paikoilleen. Työ alkoi sujua. Uudella kierroksella tiputin heinät riviin samaan paikkaan kuin edellisetkin. Saisivat kuivahtaa yön yli. Silloin alkaa seivästys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti