maanantai 25. maaliskuuta 2019

Töitä pihapiirissä -70 l



Katselin navettaa. Olihan se jo korjauksen tarpeessa, hiekkatiili oli alttiina sateelle ja paisteelle. Tiilen pinnasta oli hiutunut aikas kerros pois. Perustus oli tehty kiilakivillä ja betonilla. Raudoitus puuttui, ja veden päästyä betonin alle, se katkaisi ja halkaisi perustuksen jäätyessään. Samalla tiilit liikahtivat eri suuntiin ja raot alkoivat kasvaa. Onneksi kyseessä oli vain yksi kulma, muutoin koko navetta olisi luhistunut.
Hankkijalle tuli asiaa. Kävin ostamassa pienen betonimyllyn, kauniin vaaleankeltaisen vaihtovirtakoneisen. Asensin sen navetan viereen ja laitoin töpselin seinään. Hiekkaa, vettä betonia sisään ja kurnutus kuului yli tanhuan.
Ensimmäisenä korjasin tallin ulko-oven kamanan yläpuolisen halkeaman. Se oli muurattu syrjätiileillä vähäisen holvin muotoon. Holvi oli irronnut molemmista päistään, ja oven karmi piti holvia paikoillaan. Valtteri oli siihen uhrannut yhden potkukelkan jalaksen poikittaistueksi. Toinen samanlainen halkeama ja osittainen seinän sortuma oli tallin ikkunan kohdalla. Tämä vaurio tuli yhdessä päivässä kuntoon, kun sain tilan vuokralaisen ryhtymään vanhaan ammattiinsa. Samalla korjasimme oven päällisen.
Markus tuli kylään, katseli korjauksiamme.
- Hyvin on tehty, mutta turhaan, jollet korjaa perustusta. Se on kaivettava auki ja tuettava uudelleen. Kas, sinulla on betonimylly, no nyt korjaukset pääsevät vauhtiin. Tee tuohon apuperustus, sen on mentävä vanhan alle osittain. Sitten kunnon betonirautoja tiuhaan kuran sisään. Menimme keittiöön kahveille. Katselin seinälle tiskialtaan yläpuolelle ja leivinuunin kylkeä.
- Katsos tuota uunin sivua, sinulla on jäänyt laatoituksen vaihtaminen kesken, voisitkos sen tehdä loppuun. Puuhella oli istutettu uunin kylkeen, ja sen takana leivinuunin kylki oli laatoitettu valkoisilla laatoilla. Niitä Markus oli vuosia sitten alkanut vaihtaa.
- Tulen sen tekemään, ei se kauaa vie.
- Se olisi mukava, minä en ole koskaan laatoittanut, eikä tässä oikein ole aikaa sellaiseen. Menimme tupaan, Markus istui tapansa mukaan keinutuolin käsinojalle ja minä Joensuusta ostamaamme nojatuoliin.
- Kuules, osaatkos sanoa, kuinka pitkän kaislan tulee olla, jos se on järven rannassa ja…
Laskin sen paperilla, ensimmäisen asteen yhtälö. Annoin luvun, se taisi olla 17 metriä.
- Olet ensimmäinen, joka sen on osannut laskea, on minulla toinenkin kysymys. Kuka oli atomipommin isä? Hetken mietin, se on saksalainen tiedemies, vartoos nyt, Oppenheimer.
Markuksella oli aina joku hauska tehtävä ratkaistavaksi, liittyen milloin mihinkin. Kerran valon määrän maksimoimiseen ikkunasta.
- Kuules, anna minulle tuo sinun nahkatakkisi, se sopii minulle niin hyvin. Takki oli puolipitkä ruskea, sutjakkaa mallia.
- Ei, minä tarvitsen sitä itse, et saa sitä. Mietin, että olisin sen voinut antaakin, olimme saman pituisia ja kokoisia. Olin tässä asiassa liian visu.

Sunnuntaipäivänä kuumassa auringossa aloitin navetan perustuksen korjaamisen. Savi oli niin kovaa, ettei siihen lapio pystynyt, pölähti vain. Hain rautakangen ja jyskytin sillä pienen nikareen kerrallaan irti. - Saanko ja jaksanko tätä hakata, että päivässä tulisi valmiiksi, mietin ja pyyhin hikeä. Hitaasti pääsin vanhan perustuksen tasalle ja alle. Siitä työ helpottui, lapiolla kykenin lohkaisemaan maata irti kaivannon reunalta alkaen. Savi ja junttaantunut sora sekä isot pulterit paljastuivat perustuksen pohjalta. Kaivoin kulman ympäri samanlaisen kaivannon. Hain tapulista lautojaj ja aloin tehdä maan päälle laudoitusta. Se tulikin nopeasti valmiiksi, seuraavaksi aloin katkoa tuomistani harjateräksistä sopivia paloja valun sisään. Uusi betonimylly alkoi ääntelynsä. Sopivan seoksen valmistuttua siirsin kottikärryt myllyn alle ja kippasin kuorman siihen. Pieni työntö, ja kaadoin sisällön muottiin. Sovittelin teräkset kuraan, tein uusia satseja, kunnes pääsin laudoituksen tasaan. Tasoittelin valun ja katselin työtäni. - Nyt saa pakkanen koettaa parastaan, ei tästä enää sorru.
Pesin myllyn huolellisesti sisältä ja päältä ja siirsin sen suojaan. - Jahas, sitten on vielä kaivettava salaoja tuosta nurkasta tien yli ojaan. Tiemaa on taas helvetin kovaa, no, aloitan. Sama jyskytys rautakangella ja kinkerrys lapiolla. Tein kapean suirun. Siihen upotin salaojaputken pohjalle.
Taloon tuli vieraita, Paasikot Vammalasta. Heitä nauratti minun työni sunnuntaina.
- Olet sinä kans, kun sunnuntaina kaivat selkä hiessä. Tulivat katsomaan työmaata.
- No jaa, työt kutsuvat, ja silloin mennään. Vaikka onhan päivä komea. Minä nousen haudasta, mennään kahville, Paula on varmaan jo huomannut teidän tulon, ja aloittanut tuukauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti