Sahdin valmistus
Karjakeittiön pataan viriteltiin tuli. Vaari katseli
vermeitään pöydällä. Suuri puinen saavi, sahtikouru, kuuppa, oljet ja katajat sekä
muutama puhdas rätti sekä kalkki olivat valmiina tuottamaan kahdensadan litran
panoksen kesäisiin iltoihin. Ovi pidettiin kiinni, työ jos ei nyt ollut aivan
salaista, niin kumminkin yksin tehtävää, jotenkin samalla hohdokasta ja
kaivattua. Kahdeksalta aloitettiin, vesi hiljalleen kuumeni ja alkoi kiehua.
Ämpäriin pisteltiin kuupalla kuumaa vettä, ja sillä pestiin kaikki puiset
kappaleet ja pytyt, jotka joutuivat vierteen kanssa tekemisiin. Vaari myös siveli kalkilla kastellut pinnat
ja pesi sitten kalkin pois. Vierre ei saanut ottaa vieraita hiivoja ja
bakteereita ilmasta eikä käsistä. Puinen sekoituslusakin puhdistettiin. Eivät
tarvikkeet likaisia edeltäkään olleet, pestyjä ja kalkittuja edellisen keiton
jäljiltä, hyvin säilytettyjä. Varotoimet olivat kuitenkin tarpeen, ettei
käyminen vaan pääsisi alkuun väärillä hiivoilla. Työ sujui tottuneesti, pöytä
oli paikoillaan vasemmalla, sillä kuurna ja sen alla lattialla saavi. Oli aika
laittaa maltaat veteen, vesimäärä oli mitattu, mallaspussit avattiin ja makea
tuoksu levisi keittiöön. Lusaa käytettiin ahkerasti, tulen oli oltava padan
alla, mutta keitos ei saanut kuumeta pohjaan. Lämmetessään maltaat alkoivat
huumata tuoksullaan. Siitä alkoi irrota sokereita, jotka lisäsivät makeutta
vierteeseen ja saivat sen käyttämisessä muodostamaan alkoholia. Nyt kyseessä
oli vain mallasmehu. Katajat ja olki kuurnan pohjalle, tappi hieman auki ja
vaari alkoi kauhoa mallasta padasta valumaan. Sitä oli kuumennettu tarkka aika
sopivassa lämpötilassa, päivä oli kulunut jo pitkälle yli puoleen. Ruskea liemi
soljui saaviin, rouhitut maltaat jäivät kouruun olkien ja katajien siilaamana.
Täyttö jatkui, kunnes kuurna oli välillä tyhjennettävä. Saavi alkoi täyttyä, ja
vierre hieman jäähtyä. Silloin sitä sopi maistaa, miten olikaan hyvää, makeaa
ja lämmintä. Vaan aivan ilman alkoholia. Oli odotettava vierteen jäähtymistä.
Vasta sitten siihen voisi lisätä hiivan käymisen aloittamiseksi. Vaari pääsi
sisälle hetkeksi lepäämään ja syömään.
Oli vuorossa vierteen siirto käymisastiaan. Se oli suuri
umpinainen astia, joka siirrettiin pois karjakeittiöstä rauhalliseen paikkaan
käymään. Ilman lämpötilan tuli olla tasainen, ja tämän varmistamiseksi astia
vielä vuorattiin ulkoa. Viimeksi vaari tuuppasi pieneen reikään lämpömittarin.
Alkoi päiväkausien odottaminen ja mittarin tarkkailu. Poika kävi. Paineet
poistuivat ilmalukon kautta, alustaan levisi makea tuoksu. Kaikki olivat hyvin
kiinnostuneita panoksesta. Käydessään alustassa jokaisen oli kurkattava
mittaria ja raportoitava lämpö mestarille. Peitteet olivat siten laitetut, että
tarvittaessa niitä voitaisiin vähentää oikean lämpötilan pitämiseksi.
Kellarissa oli menossa viimeisen astian tyhjennys. Edellisestä keitoksesta oli
rippeet jäljellä. Vaari kulki sinne astian kanssa, kannun, joka mahtui
jääkaappiin. Korkki auki, letkun pää varovasti sekoittamatta sahtiin, ei
pohjaan, imaisu ja lappo alkoi valuttaa ruskeaa mallasjuomaa astiaan. ”Oliko
siellä vielä jäljellä, jäikö vielä vai tuliko viimeiset?” Tavanomainen kysymys
kaikilta sahdin hakijalle.
Lopulta päivien kuluttua ja käymisen miltei loputtua
peitteet poistettiin ja aloitettiin sahdin siirto pienempiin astioihin. Niihin
valutettiin sellaiset kaksikymmentä litraa kuhunkin, kymmenen vankkaa astiaa.
Käymisastian pohjalle jäi tumma sakka, jonka vaari kaatoi maahan. Kärryillä
kuljetettiin astiat kellarin eteen, jossa ne yksitellen vietiin kaksien ovien
ja rappujen kautta perille. Jokaisen korkkia kieräytettiin hieman auki, paineen
laskemiseksi, ja korkki taas kiinni. Tässä oli varotoimi päiväkausiksi.
Käyminen saattoi hyvinkin jonkin verran jatkua, eikä astioita sopinut halkaista
paineesta. Tuli aika ottaa maistiaiset. Kaikki kokoontuivat yhteen, katselivat
kun vaari kantoi ensimmäistä kannullista uutta panosta pöydälle. Lasit
täytettiin, jokainen nosti sen silmänsä eteen ja katseli sahdin väriä. Tottunut
käyttäjä hyvin näki jo väristä, miten panos oli onnistunut. ”Siinä täytyy olla
sellainen kultaisen läpikuultava väri, kuin konjakkia.” ”Kyllä on hienoa
tavaraa.” Maistelivat ja ähkivät tyytyväisinä.
Taas hieno työnkuvauksellinen tarina, elävästi kerrottu, helppo nähdä silmissään, mitä tapahtui. Vieläköhän sahdin taitajia on, vieläkö riittää kärsivällisyys, osataanko arvostaa? Tarina sulkeutui jälleen hyvin, oivallisen lopun kirjoittaminen ei kaikilta onnistu.
VastaaPoista