maanantai 26. maaliskuuta 2018

Sadevedet katolta v. 2018


Perustusten valamisen jälkeen alkoi ulkopuolisen maan tasaus. Paikallinen kaivurimies tuli traktorikaivurillaan ja alkoi siirrellä jäätynyttä maata koettaen tasata pintamaata. Se oli aikamoisilla klimpeillä. Matti kysyi, että laitetaanko salaojaputket. Vastasin, että tietenkin laitetaan. Hieman oli rakentaja sitä mieltä, ettei niitä tarvita. Maa on hienoa hiekkaa, kyllä vesi sinne laskee. No, maksajan kanta voitti. Ensin laitettiin routaeristeet, sitten maata päälle, salaojaputket talon ympäri ja taas maata päälle. Kaivuri nitisi raskaan kuormansa alla. Työ tuli kuitenkin tehtyä.
Pohjanmaan pojat tulivat pakettiautollaan pihaan ja tarjosivat kourut ja rännit asennettuina. Valkoiset ja pinnoitetut kourut alkoivat asentua valtavalla vauhdilla. Asentajalla oli itseporautuvat ruuvit ja tiivistemassa. Toinen poika mittasi ja leikkasi sopivat palat, ja saman tien ne olivat katon reunassa. Nurkista tiputettiin rännit. Kiinnikkeet seinään ja ruuvilla kiinni. Panta piti kaiken paikoillaan. Katselin työtä, ja siirrätin yhden alapuolen rännin paikkaa. Se olisi muuten laskenut vetensä suoraan rappusille. Samaa vauhtia työ eteni, mutta pieni vika jäi kouruun. Sen lasku jäi väärään päähän. Huomasin sen sateella, kun ihailin vesien juoksua. No, sen korjaan itse, joskus. Ruuvi vaan ylemmäs kiinnikkeessä.
Kaiken alkaessa olla valmiina aloin laittaa vesipesiä nurkkiin. Kaivoin niin syvälle kuin yletyin ohi pintamaan, läpi styroksin ja pohjamaan. Sitten täytin pesät pyöreillä kivillä pintaan saakka. Somasti putvesi reikiinsä vajeni. Kävin välillä kellarista katsomassa, ei tulvinut vesi nurkista, alusta pysyi kuivana. Syksyisin putsasin kivipesät lehdistä ja irtoroskista.
Alapuolelle tontin laitaan kaivautin kuution kuopan. Sinne tiputin muovisen säiliön teräskehikossaan. Vuorasin yläosan laudoilla ja rakensin kannen vesisäiliön päälle. Yhtyneiltä olin sen saanut, samoin kuin sinisen muovitynnyrin, jonka kaivoin puoliksi maahan. Aivan alarinteen syöksytorven alle. Porasin tynnyrin ylälaitaan reiän, johon sitten kiersin muovisen kurkkuputken. Kaivoin vielä ojan tynnyriltä säiliölle, muutaman metrin. Sinne upotin putken ja pään asettelin säiliön kannen alle. Täytin ojan ja jäin odottelemaan sadetta.
Vaivattomasti vesisäiliö täyttyi, tynnyri ei tulvinut yli. No, sitten sieltä oli vielä saatava vesi kasvimaalle. Hain Rytköseltä halvan vesipumpun, ostin pitkän letkun, tein asennukset ja vesi virtasi ylöspäin. Vuosia kului. Valkoiset rännit alkoivat mustua. Lämmityksestä uunista kohonnut noki mustasi ne, samoin syöksytorvet. Syksyllä putsatessani kouruja otin mukaani märän rätin. Onneksi noki lähti pyyhkäisyllä. Tikkaani eivät ulottuneet aivan siihen alapuolen nurkkaan, josta olin poistattanut rännin. Totesin veden valuvan tippoina yli reunan. Ränni oli täynnä moskaa. No, jonain päivänä saan sinne asennettua riittävän korkeat tikkaat.
Kolmosputkessa aloin katsella muovisia sadevesikaivoja. Alusta oli edelleen kuiva, keväisin kellarin hiekka alkoi hieman tummua seinän vierestä. Päätin kaivaa sadeveden putkeen. Kuusi kaivoa ja viisikymmentä metriä reiätöntä salaojaputkea. Satamillinen oli standardi. Minä laitoin 50 millisen. Alarinteeseen ei tarvinnut syvälle kaivaa, vesi juoksi norjasti. Tontin rajaan kaivoin matalat kuopat putkien päihin, ja aloin sateella kiertää taloa ja seurailla veden kulkua. Verratonta. Toimi vaivattomasti yhden kevään. Vesi juoksi maan ollessa vielä jäässä.
Toissa keväänä ilmat renkkasivat. Pakkasesta suojaan ja takaisin, monta kertaa. Lopulta putket jäätyivät. Siihen loppui lirinä. Ei vedestä haittaa tullut, mutta jotensakin tappiolta se tuntui. Aloin katsella sellaisia sähköisiä sulanapitokaapeleita. Netistä niitä olisi saanut ostaa, mutta ensi oli saatava ulkoseinille pistokkeet. Appara lupasi tulla niitä asentamaan. Klapit ehtivät tulla ensin. Ajoin ne sitten alustaan kottikärryillä. Niitä oli niin paljon, että täyttivät tilan kattoon saakka, eikä sähkäri enää mahtunut toimimaan.
Katselin ja autoin syksyn vesiä. Hyvin sujui kevääseen saakka. Putket jäätyivät ja vesi lirisi entiseen tapaan syviin kuoppiinsa kaikissa nurkissa. Puut olen jo polttanut alustasta vähiin, asentamaan pääsee jo. Täytyypä soitella Apparalle.

1 kommentti: