maanantai 19. marraskuuta 2018

Ensimmäinen tuotantosuunta -70 l






Sianojan Harrin kanssa majoituimme MTK:n tiloissa Helsingissä. Oli meidän vuoromme kouluttautua ammattimme kuuluvissa järjestöasioissa. Jaoimme huoneen, ja aloimme kehittää tilojamme.Harrilla ja Anjalla se oli selvää, maitotalous ja ongelmat siinä. Minulla oli vielä mietinnässä, mitä eläimiä voisin navetassa kasvattaa.
Olihan minulla kaneja. Suomeen oli tuotu broilerirotu, joka kasvoi aikas jättiläiseksi. Olin käynyt Teiskossa katsomassa tuottajaa, jolta sainkin vinkkejä. Hänellä oli näkemystä asiaan, astutuksesta, kasvatuksesta, lannan käsittelystä sekä teurastuksesta. Innostuin asiasta. Härmän Pentin kanssa tuumimme asiaa, ja päätimme aloittaa. Tallissa oli kasvamassa muutamia poikueita. Saimme niistä maukasta ravintoa. Ei niistä muuhun ollut, sillä niitä ei mikään teurastamo ottanut ohjelmaansa. Ala oli vasta kehittymässä, eikä kaneja ollut teollisessa mitassa saatavilla.
Kallistuin kanojen puoleen. Olimme käyneet broileritiloilla katsomassa Huittisissa, miten kasvatus oli järjestetty. Esteeksi nousi liiallinen investointien tarve. Navetta ei soveltunut yksin pienuutensa vuoksi siihen tarkoitukseen.
Jokisen Antin kanssa olimme opintomatkalla Laitilassa. Poikkesimme kanalaa. Siellä toiminta oli isossa mitassa. Häkit olivat kahdessa kerroksessa, munat vierivät kokoomakujalle noukittaviksi. Kanoja kävi sääliksi ne pienet häkit, joissa oli kolme-neljä kanaa kussakin.
Harri oli ideanikkari. Häneltä aina löytyi ratkaisu ongelmaan, mikä oli hyvin virkistävää. Lisäksi hänellä oli kotikenttäetu maanviljelijän poikana. Kanoja pohtiessani hän tuumi, että laita ne vaan pehkujen joukkoon lattialle.
- Kyllä vaan, mutta entäs munat?
- Rakennat munintapesät, mistä ne poimit.
- Ei saamari, mihin ne rakennan, ja siitä saan paskasia munia.
- Etkös sinä kertonut niistä vierintäpesistä, mietitääs nyt.
Kävimme mielessämme kanalan teknistä rakennetta. Suunnitelma alkoi hahmottua.
- Voisi se vierintäpesä onnistua. Rakennan ne syöttöpöydän molemmille puolille rinnan korkeudelle. Munat vierivät vinolla verkkopinnalla kouruun. Mutta entäs miten saan kanat sinne munimaan?
- Et kaikkia koskaan saakaan, mutta rakenna siihen riittävästi väliseiniä, niin kana hakeutuu sinne kun tila on pieni ja turvallisen tuntuinen.
- Siinä se. Kyllä kana hyppähtää ja lennähtää sinne helposti. Kunhan kurssi on ohi, niin alan rakentaa kanalaa.
- Minä kyllä kasvatan sinulle poikaset meidän saunassa. Haet ne sitten kun alkavat munia.

Kotona alkoi navetan muuttaminen kanalaksi. Jaoin tilan kolmeen osaan, kaksi isoa tilaa syöttöpöydän molemmin puolin, kolmas oli syöttöpöytä. Sen erotin kanojen alueesta kattoon asti nousevalla kaniverkolla. Se oli paksusta jäykästä langasta tehty. Olin sen omanaisuuksiin perehtynyt kanien häkkejä rakentaessani. Hiukan kalliimpaa se oli kuin kanaverkko. Minusta se oli epämääräisen lötköä, ja voisi mennä helposti rikki. Kanojen oli pysyttävä erossa pöydältä ja munista. Pesien väliseinät sahasin kovalevystä, myös katot. Pesän lattia ole hieman viettävä, jota pitkin munat ajautuivat somasti kouruun, sen taivutin kerralla koko seinän mitalta. Rako oli munan kokoinen, hiven suurempi. Syöttöpöydälle munia hakemaan saatoin mennä suoraan ulko-ovesta tai sitten prännin oven kautta. Pienet ovet tein verkkon molemmille puolin, että kykenin siirtymään osastosta toiseen.
Visurin Heimon kanssa ajelimme Kämmäkkään hakemaan turvetta. Siellä hänen setänsä oli sitä nostanut suosta, kuivattanut ja ajanut repijän läpi. Lopuksi turve oli pakattu isoihin mustiin jätesäkkeihin. Perillä niitä oli helppo nostella pakettivolkkarin kyytiin. Turpeen levitimme lattialle kanalaan. Siihen päälle levitin vielä ison kasan pitkiä olkia.
Vedet kanoille vedin muoviletkuilla, niiden päihin asensin vesinipat. Kanalan takaseinille rakensin pitkät orret nousevaan riviin. Pääsisivät sitten yöpuulleen kukin omalle paikalleen.
Katselimme Paulan kanssa kanalaamme. Hyvältä näytti. Paula kysäisi miettien.
- Päästätkös niitä ollenkaan ulos?
- Aivan, taidan päästää, ainakin aluksi. Mukavahan on seurata niiden tepastelua ja kuopsuttamista. Ei täällä ole koiria eikä muitakaan petoja. Käyn rakentamaan kanatikkaat molemmilta puolilta ikkunalaudoille. Saan sitten yöksi kanat sisään ja ikkunat kiinni.
Menimme illalla saunaan. Siellä tuoksui sahanpuru, turve ja keltaiset oljet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti