torstai 29. marraskuuta 2018

Tuotannon vaihto -70 l



Kanat munivat tyytyväisinä. Kaikki olivat sisällä jaettuna kahteen osaan. Kukkoja oli joukossa viisi. Hyvin nekin sopeutuivat osaansa. Lauloivat harvakseltaan, syynä taisi olla muiden kukkojen läsnäolo. Pihamaalla olisivat äityneet kunnon taistoon. Kuukaudet kuluivat ja täytyi tehdä päätös jatkamisesta. Juttelimme Paulan kanssa. - Ovat kanat olleet varsin vähätöisiä, mitä nyt kerran jouduin aluspehkon poistamaan vesivahingon takia. Melkoista jopia ja raskasta. Päivässä se kuitenkin meni. Olen silti ajatellut vähän isompia elikoita. - Ei kanoissa mitään vikaa ole, täytyisi vaan suurentaa kanalaa, jos jatkettaisi. - Onhan navetassa kokoa, mutta jos ottaisin sonneja kasvamaan.
Tallissa oli tyhjää tilaa, viimeinen hevonen vietiin jo Valtterin aikana. Hevosia mahtuisi kaksi, niin miksei sitten sonnit. Aloin rakentaa kahta karsinaa. Sontaa varten seinässä oli luukku. Tallin eteisessä oli säilytetty valjaita. Mietin senkin tilan käyttöä. Siihen ajon sitten heiniä ja kuiviketta. Eihän se iso tila ollut, mutta toimi kyllä käsivarastona. Karsinoiden vaalmistuttua ostin välityksestä vasikat. Pieniä ja laihoja olivat, hyvin mahtuivat karsinoihinsa. Veden kannoin ämpäreissä. Hiukan purivat heinää, mieluisempaa oli tuore ruoho, jota vielä sain niiteltyä pientareilta. Ohjeen mukaan annoin niille jauhoja, kovin maistuivat.
Kanojen muninta alkoi vähentyä. Kiloja ei enää tullut entiseen malliin. Vielä jokunen viikko, ja alkaisivat sulkasatonsa. Päätin laittaa ilmoituksen Maaseudun Tulevaisuuteen. Olin varautunut siihen, ettei kukaan ostaisi kanojamme, kun edessä oli sulkasato ja toinen munintakausi, joka olisi aikaisempaa pienempi. - Turtiainen, vastasin aamulla puhelimeen. Heti alkoi rumba, ostajat olivat tulossa saman tien. Yksi osti kaksikymmentä, toinen viisikymmentä. Heillä oli sopivat laatikot kanoille. Kanalassa alkoi aika vilske. Alkuun rauhallisesti sain kanat syliini niinkuin aina iltaisin. Siitä sitten kannoin ne pränniin, jossa asetin ne laatikoihin. Vieraat ihmiset ja uusi paikka sai kanat motkottamaan ja hiukan kiekuivatkin. Seuraavien kanojen kiinni saaminen oli jo työläämpää. Rauhallisuus tuli säilyttää, astelin hiljalleen nurkkaa kohti kädet levällä, napsin sitten kanat kiinni ja ojensin samalla ostajalle takanani. Kanalassa oli jo väljää. Ensimmäisen päivän ostajat ajoivat tyytyväisinä tiloilleen. Illalla ja aamulla keräsin munat kennoihin, vielä niitä tuli. Uusi ostaja saapui. - Minulla on nytkin kanoja, ostaisin sinulta kaikki loput, paljonkos niitä on? Menimme kanalaan ja aloimme laskea. - Ei tästä mitään tule, tehdään könttäsumma. Viet sitten mitä haluat. Se sopi, ja minulle jäi kymmenkunta kanaa ja yksi kukko.
Illalla kysyin Paulalta, - onko sinulla vielä tilaa pakkasessa, minä voin teurastaa sinne kanoja. Eihän niissä paljon ole, mutta ovat kyllä maukkaita. Pihalla hakotukin päällä kanat menettivät päänsä ja alkoivat hurjasti heiluttaa siipiään. Ensimmäistä pidin kiinni, mutta veri roiskui vaatteille ja sotki, niin seuraavat päästin käsistäni kaulan katkettua. Ruoho veti veren, eivät ne pitkälle jaksaneet riuhtoa. Valtteri katseli liiterin oviaukossa verihurmeista urakkaani.
Kukkoa en tappanut, se oli Ville, ja sillä oli jo isot kannukset ja komea heltta. Koppasin sen syliini ja nostin volkkariin. Ajoin Virtasille, Matti tarvitsi kukkoa kanalaansa. - Morjens, tässä on Ville, mitään et maksa, mutta Villeä et saa syödä. Annat sen vaan tepastella niin kauan kuin elää. Matilla oli kanala navetan päässä, muutama kymmentä kanaa kaakotti ja kuopsutteli.
Jouduin Sianojilla teurastamaan hanhia. Sinä tarvitsin oppiani kanojen kolkkauksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti