perjantai 30. marraskuuta 2018

Pitkästä aikaa Rouvali



Tampereen Filharmonia johtajanaan Santtu-Matias Rouvali rakensi uljaan illan. Aloituskappale oli Jean Sibeliuksen aikalaisen, jopa ihailevan kaverin, Wilhelm Stenhammar (1871-1927)Välisoitto sinfonisesta kantaatista Sången op. 44 alkoi heleästi, sävelet alkoivat tuntua tutulta, kuin Tuonelan Joutsenesta. Trumpettien komea sointi toi selvästiu mieleen Finlandian. Monessa kohtaa oli selviä yhtymäkohtia teemojen alussa, mutta sitten kehittely muutti tunnelman. Stenhammar yritti kovasti, mutta ei oikein onnistunut. Sointi oli paikallaan, harmonia kohdallaan, soittajat parhaimmillaan. Mutta sanoma jäi kauniin soiton taakse.
Seuraavana oli kantaesitys, Theo Verbey (s. 1959) Alter the Great War alkoi kiinnostaa ensimmäisistä sävelistä alkaen. Soittimet oli rakennettu kuulumaan kauneimmilla äänillään. Siinä oli selvästi klassisen sävellyksen tunnelma. Huilut aloittivat monet teemat, oboe ja klarinetti toisti teemaa muunnellen, jouset jatkoivat. Erityisesti käyrätorvet vakuuttivat, sekä trumpetit ja koko vaskisetti.
Väiajan jälkeen aloitti pianosolisti: Edvard Griegin Pianokonsertto a-molli op.16, Behzod Abduraimov asettautui pianon taakse kumaraan asentoon, naksautti sormensa koskettimille ja aloitti. Hämmästyttävä helppous, soitto kuin suoraan pilvistä, pianon korkeimmat äänet todella soivat eivätkä kilkuttaneet. Solisti käytti koko klaviatuurin, polki pedaalia ja hurjalla tempolla koko soitin resonoi yhtaikaa kaikilla äänillään. Ensimmäisessä osassa solisti esitti sellaisen kadenssin, että se ei jättänyt ketään salissa kylmäksi. Rouvali johdatteli solistin ja orkesterin täsmällisesti, eloisasti liikehtien ja jopa hyppien. Taputimme seisaallaan, saimme ylimääräisen. Siinä solisti jyräytti esille kauniin melodian, kappaleen, jota hän varioi jopa sellaisella kiihkolla ja nopeudella, ettei nuotistossa taida edes olla niin lyhyitä nuotteja.
Viimeisenä soi Aleksandr Srjabinin Exstaasin runoelma op. 54. Rouvali johdatti orkesterin suorastaan hurjaan menoon. Saivat soittajat soittaa yhtä aikaa palkkansa eteen, ja lujaa, paikoitellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti