maanantai 19. marraskuuta 2018

Tilan rakennukset -70 l






Innanmaa on Vaununperän tien vieressä, vasemmalla puolella Vammalasta tullessa, pienen mutkan kohdalla. Rakennukset muodostavat umpipihan, josta yksi rakennus oli purettu jo vuosia sitten. Se oli sijainnut omenapuiden paikalla, kohtisuoraan päärakennusta vastaan. Päärakennus on tien suuntainen, toisella sivulla on navetta. Hiekkatiiilistä aikanaan Valtterin rakennuttamana se on edelleen suuri. Parvitila on komea, koko navetan mitalta auki. Molemmissa päädyissä on valtavat ikkunat, tien puolelta sen saattoi irrottaa kokonaisena, jolloin siitä saatiin hyvin heinät sisään. Ikkuna ulottui lattiaan saakka. Tilan pelloista suuri osa oli heinällä. Monta otatusta Virtasten miesten kanssa siinä aukolla riuhdottiin. Väliin parvella, väliin peräkärryssä, aina hankoon niin suuri tukko kuin suinkin jaksettiin ja siirrettiin se seuraavalle ähkäisten. Ei minulla heinille ollut käyttöä, kynnin heinämaat vähitellen ylös, myin heinät eteenpäin. Parvi alkoi osin lahota. Vuosikymmenet lehmistä kostea ilma nousi rakenteisiin. 
Parret ovat poikittain navettaan nähden kahdessa rivissä. Välissä on syöttöpöytä, jonka pihan puoleisessa päässä on ovi ulos. Prännin ovi on siitä tielle päin, sen takana on jauhohuone. Toisessa päädyssä on talli ja vielä viimeisenä ulkohuusi, jonne kivuttiin rappusia ylös toiseen kerrokseen.
Navettaa oli routa runnellut. Perustukset olivat tallin päädyssä pettäneet, ja tiilien väleihin oli ilmestynyt rakoja, olipa tallin ikkunan yläpuolelta niitä jo tippunutkin alas. Vuokralainen osasi muurata, joten kysyin häntä siihen korjaukseen. Auliisti hän lupasikin ryhtyä työhön, tarvitsi minut apurikseen. Korjasin perustuksen uudella valulla ja kaivoin siitä salaojan pellon ojaan. Tallin oven taas Ismo korjasi. Hän teki sen lujasta vanerista ja raudoitti sen entisillä saranoilla ja kahvalla.
Ruuma on katon alla, rakennuksen toisella puolella.
Piharakennus rajaa pihan päärakennuksen suuntaisesti, ja sen ja navetan väliin jää sola. Pieni asunto, huone ja keittiö on piharakennuksen Vammalan puoleisessa päässä. Eteisestä johtaa raput alas kellariin. Rappujen ulkoseinä, tiilistä muurattu, alkoi kallistua ja tiilet irtoilla. Vuokralainen senkin korjasi. Eteisestä pääsee myös rappuja toiseen kerrokseen. Vintin Vammalan puolella on yksi huone, kamiina lämmittämiseen. Avoin tila on täynnä kaikenlaista romua ja vanhaa vaatetta, räsyä ja rättiä. Silmäni kiinnittyivät kahteen kaappiin. Isommassa on nimikirjaimet A K H D ja vuosiluku 1843. Kaappi on vielä ryhdikäs ja kauniisti maalattu. Pienemmässä kaapissa on vuosiluku 1869. Siitä oli oven ylempi puinen peili rikottu. Minä halusin ostaa kaapit Valtterilta. Kirjoitin kauppakirjan ja maksoin kaapit.
Keskellä rakennusta on talli, sinne johtaa pariovet, Talli on aivan täynnä romua ja rompetta, lattialla ja laatikoissa. Mopon osia, moottoreita, kampia, muttereita ja pultteja, rättejä, oljyastioita ja takaseinällä raskas puuhella. Se painoi lattiaa ja koko rakennusta vinoon. Tallin vieressä on puuvarasto täynnä klapeja. Pihalla on suuri puuvarasto, joka on Valtterin työmaa.
Navetan solasta näkyy suuri l-muotoinen suuli, Siinä oli valtava pärekatto, osin jo lahona. Suulissa on Sampo puimakone, sähkömoottorilla käyvä. Moottori on kolmivaiheinen öljykylvyssä oleva voimavirtakone. Suulin lattia on valtavista lankuista, sinne saattoi ajaa traktorin. Näin vielä suulin kupeessa olleen saunan riiuureissuillani. Sen Valtteri ennätti pilkkoa polttopuiksi, kuten kaksi aittaakin sitä ennen. Vanha karttatie vie edelleen vainioille, siinä tien vieressä on hirsinen riihi, jonka päässä on laudoista tehty lato. Riihessä on oven suussa tiilistä muurattu suuri sisään päin lämpiävä uuni. Seinät ovat mustat samoin kuin katto ja orret. Lattia on valtavista tukkien puolikkaista. Pieni luukku seinässä johtaa latoon.
Vielä on talossa rakennuksia, kaksi kookasta latoa Sydänmaan lohkolla muutaman kilometrin päässä Myllymaahan päin.
Navetan päädystä vie Tanhuaksi nimetty kapea tilustie Myllymaan tielle. Tilan pellot ulottuvat sinne asti Vaununperän tieltä. Tanhualla seistessä saattaa katsella kilometrien pituisia vainioita aina Liekovedelle saakka. Vaunujoki kulkee vainioiden keskellä. Sen molemmat rannat ovat voimakkaasti pengerretyt. Joen toisella puolella ovat Kaukolan ja Liuhalan vainiot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti