sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Maatilan lämmitys -70 l


Kunnostettu Pappila Vammalassa


Meidän täytyi korjata talon lämmitys nykyaikaiseksi. Valtteri lämmitti uuneja puilla, siinä oli aika työ. Tulisijoja oli viisi, kun puuhella ja leivinuunikin laskettiin mukaan. Me asettauduimme entiseen poikien kamariin. Se on talon pihan puolen nurkassa, navettaan päin. Valtteri asusti seinän takana, kamariin johti neljä ovea. Laitoimme kamarien väliseen oviaukkoon tihveräisen kaksi isoa levyä. Nyrkillä kiilasin ne tiukaksi paketiksi. Eihän se kaunis ollut, mutta siihen tottui. Tien puoleiseesa nurkassa on entinen tyttöjen huone, sen laitoimme päiväkamariksi. Siitäkin johti ovi Valtterin huoneeseen. Paula päätti ottaa Innanmaan Veikon töihin. Hän asensi sen oven eteen vaatekaapin. Tämän huoneen vieressä on keittiö. Valtterin kamarista on ovi sinnekin. 

Ollessani Hyrkillä renkinä tutustuin korjaamon miehiin. Sinne oli asiaa aina koneiden rikkoutuessa. Katselin kuinka miehet rakensivat puisia huonekaluja ja kaappeja. Sain idean ja koeponnistin sen Paulalla. Kerroin ajatuksestani rakennuttaa pojilla kaksi isoa keittiökaappia. Toinen tulisi pesualtaan päälle ja toinen ikkunoiden väliin. Sain luvan ostaa kaapit. Päätin niiden väriksi kirkkaan punaisen. Piristivät silmää hämärästä eteisestä keittiöön tullessa. Kaapit tehtiin lujasta vanerista. Kiinnitin ne lujasti hirsiseiniin. Markus niitä katseli ja tuumi ainakin tiskikaapin joskus tippuvan. - Minä laitan siihen alapintaan lujan naulan, varmasti pitää. Hän toi seuraavalla kerralla mopon pyörän akselin, jonka toinen pää oli hiottu teräväksi. Isolla moskalla sitten takoi sen tueksi kaapin keskelle alalaitaa kannattelemaan. Ei kaappi pudonnut.
Meidän makuuhuoneessa oli kaakeliuuni, se oli ovelasti muurattu huoneiden seinän läpi. Niin yhdellä lämmittämisellä sai kaksi huonetta lämpimäksi. Valtterin huoneessa oli tiilistä muurattu uuni. Päätimme asentaa sähkölämmityksen. Tilasimme Telilästä asentajan töihin. Patterit asennettiin Valtterin kamariin, keittiöön ja meidän päiväkamariin. Ne tulivat ikkunoiden alle. Kuuntelin kuinka vanha isäntä ja asentaja sopivat hänen huoneeseensa asennettavaksi muita pattereita kookkaampi patteri. En siihen puuttunut, ajattelin että mikäpä siinä. Sähköyhtiön kanssa pääsimme sopimukseen yhteen uuniin laitettavasta vastuksesta ja siihen asennettavasta kellolaitteesta. Se napsaisi vastuksen päälle yöaikaan, näin saimme edullista yösähköä. Se uuni oli makuu- ja päiväkamarin välissä. 
Talosta liki puolet oli pirttiä. Sinne emme pattereita laittaneet. Valtteri sen isoa muuria lämmitteli, huoneessa oli noin kymmenestä viiteentoista astetta. Silloin kun oli tarvetta, niin pienellä lisäpoltolla pirttikin lämpeni riittävästi. Ulko- ja sisäeteinen jäivät ilman pattereita. Sieltäkin johti ovi vanhan isännän huoneeseen.

Paula laittoi ruoat hellalla ja leipomukset leivinuunissa. Hellalla lämmitettiin samalla lämmin vesi kattilassa. Boileria emme ostaneet, kylmä vesi tuli painesäiliöstä. Se seisoi navetan ovisuussa, suuri sinkitty säiliö pystyssä.
Karjakeittiössä on suuri keittopata, siitä saimme lämpimän veden saunaan. Se on navetan päädyssä tien puolella. Navettaan emme sähkölämmitystä ajatelleetkaan laittaa. 

Lehtimäessä istuessamme iltaa juttelin Heikin kanssa navetan pysymisestä lämpimänä talvella. Ilmikin liittyi puheeseen, ja suunnittelimme kaikenlaista. 
-Laita sinne isoja kiviä, jotka ensin olet tulella lämmittänyt. 
- Jaa, taitaa olla vaivalloista, entäs maitotonkat, nehän voisi täyttää padasta kuumalla vedellä ja siirtää navetan puolelle.
- Hankalaa, osta sinne elukoita sisälle, vaikka lehmiä. Kyllä ne lämmön tuottavat. 
- En kyllä lehmiä ala hoitaa, patukkahännät ovat niin sitovia, joka aamu ja ilta lypsyllä ja muut työt päälle. Kesällä laitumet aidattava, vedet ajettava. Ei tule kauppoja.
Lämmitys oli talossa kunnossa. Navetta ja piharakennus saivat  jäädä.

2 kommenttia:

  1. Meillä on käytetty puuta paljon lämmityksessä. Suurempi maatila myös löytyy. Osittain on myös öljylämmitys käytössä, täytyisikin öljysäiliön tarkastus tehdä lähiaikoina. Saikohan lopulta navetta ja piharakennus lämmityksen?

    VastaaPoista
  2. Mukava oli lukea teidän lämmityksestä. Meilläkin sitä yritetään hieman parantaa. Minä uskon, että meille paras vaihtoehto olisi lämmityslaitos. Täytyy kuitenkin asiaa vielä selvitellä. Leivinuuni löytyy meiltäkin ja edelleen kovassa käytössä.

    VastaaPoista