torstai 1. marraskuuta 2018

Urakka ja velvollisuus 2018


Tänään saimme loppuun hautausmaiden hoidon talvikuntoon. Siihen kului kolme päivää, reitti kulki kolmen kunnan alueelle ja matkaan meni noin 350 km. Pälkäne ja Paulan suvun haudat tulivat viimeisenä vuoroon. Säät olivat yleensä sopuisat, jopa hämmästyttävän lämpimät, 8 astetta lokakuun lopussa. Lahdesta aloitimme, Viiala oli seuraava, seitsemän hautapaikkaa kohensimme. Kaikkiin paikkoihin laitoimme kanervat keskelle ja havut koristeeksi. Viimeisenä hautana oli Paulan pikkusisko, nuorena kuollut Terttu Orvokki. Hänen hautansa on erillään ja hiukan sivussa, taka-aidan vieressä. Pieni kivitaulu ja meidän keräämät pienet kivet siinä pientä kumpua reunustamassa. Nelivuotiaana oli raukka menehtynyt, koko elämänsä sairaana vaikeroinut. Hän oli avun ulottumattomissa eläessään.
Hautausmaalla oli paljon muitakin kulkijoita. Ohittaessamme tervehdimme, kaikilla sama tehtävä. Omaisten haudat. Heikkilän sukuhaudalla oli kaksi riuskaa naista ja yksi vanhempi herrasmies. Paulu kävi juttelemaan. Kävivät hieman läpi sukujansa. Sarjalaa olivat pitäneet vuokralla hänen isänsä isä. Nyt tilaa pitävät Heikkilät. Kovin lähellä elivät, miltei näköpiirissä kaikki, usean sukupolven ajan.
Ajoimme kotiin, Uotilan leipomosta haimme halvat leivät. Niitä toimitimme myös Niemisille, Kemmolaan ja Kannistonmäkeen.
Lähetin sähköpostin Valkeakosken Sanomiin. Vuosi sitten sovin päätoimittajan kanssa kirjoittavani digilehteen sarjan Kemmolan kuulumisista. Niitä sitten tuli yli viisikymmentä. Muutama muukin kirjoittaja yritteli päästä mukaan, mutta ei niitä avuja sieltä oikein tullut. Ehdotin lehdelle, että lopettaisin sarjan, kun siellä ei muita näkynyt. Päätoimittaja Mari Tuohiniemi hyväksyi tämän. Kiitteli ja lupasi vielä puolen vuoden ilmaiset lehdet. Kiitos siitä. Mielenkiintoinen urakka, mutta sen piti olla koskilaisten kuulumisisa. Siitä tuli Kemmolan kuulumisia.
Pihassa ihmettelimme lehtien lentelyä. Yöllä tuuli melkoisesti, meilläkin tavarat pitkin naapureille saakka. Paula jäi pihalle haravoimaan. Minä astelin sisälle kirjoittamaan. Paula laittoi ruuan, ja minä tiskasin.
Kaksinkertainen helpotus raukaisee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti