lauantai 22. joulukuuta 2018

Fordson Major 70 l


Pirilä Ilmajoki

Kaivuri traktorin nostovarsiin kiinnitettynä oli mainio ostos. Olin saanut sen kommelluksien kautta kotiin, ja aloitin harjoittelun. Mukana sain ojakauhan. Navetan päädyssä laskin tukijalat maahan, ne olivat hydrauliset. Niitä saattoi ohjata istuimelta, jonka pyöräytin taakse päin. Edessä oli ohjausventtilien lyhyet varret. Niillä ohjattiin kullakin vain yhtä sylinteriä. Siksi sujuvaan työskentelyyn täytyi oppia säätämään useampia venttiileitä saman aikaisesti. Kaivurissa suurin varsi oli käyrä. Alla oli sylinteri, joka nosti ja laski vartta. Varren päässä oli korvake, johon oli kiinnitettynä kauhan sylinteri. Se oli kaksitoiminen, työntämällä ohjainta kauha avauti eteen, ja vedettäessä venttiilin ohjainta kauha tuli kohti. Vielä oli venttiilit, jotka ohjasivat kaivinvartta oikealle ja vasemmalle. Minä aloitin, vedin vivusta, ja kaivurin varsi nousi minua kohti. Kokeilin ääriasennot.Sitten kokeilin kauhan liikkuvuutta, ja lastin siirtämistä sivuun ja kauhan tyhjennystä. Oli aika ajaa traktori saunan päässä olevan ojan päälle. Aloitin käytännön, kauha maahan varren kantaman päähän, kauhan kääntö ja varren vetoa samalla nostaen. Se olikin vaikeaa. Piti seurata, että kauha teki tasaisen liikkeen ojan pohjalla. Vain näin vesi voisi norjasti juosta ojan pohjaa. Vedin ja työnsin venttiilien vipuja, kauvuuvarsi nousi ja laski liian nopeasti vetoon verraten. Oja ei ollut pitkä, onneksi. Hiljaa edeten sain jäljen hyväksi. Vasta viimeisen vedon vedin täyteen syvyyteen. Olin tyytyväinen ja menin kahville.
Seuraava koitos oli peltojen halki Santamäestä tuleva pieni puro. Se lirisi läheltä navettaa, alas riihen kohdalta ja edelleen kohti tanhuaa. Ajoin traktorin riihen nurkalle ja aloitin. Nyt kaivuri totteli paremmin, ja etenin alamäkeen. Kauhan eteen alkoi tulla vettä. Sitä tuli vuokralainenkin katsomaan.
-Jaa. Kaivetaanko nyt toisin päin? Minä kun luulin, että kaivetaan veden juoksua vastaan.
- No joo, kun ei tässä paljon vettä juokse, niin aloitin tästä suunnasta.
- Hyvinhän tuokin näyttää käyvän.
Ojan auki kaivaminen kävi harjoittelusta. Salaojituksessa sekin katoaisi.
Sianojat tulivat kylään.
- Tules katsomaan minun ensimmäisiä kaivuuksiani. Kävelimme pellolle. Minä selitin suunnitelmiani, Harri kuunteli ja myöntäili. Lehtimäen Heikki tuli asioilta kaupungista, pysäytti autonsa pihaan ja käveli miesten perään kuivurin tietä.
- Morjens, täällähän on aloitettu uusia toimia, mites kaivuri toimii.
-Muuten hyvin, mutta pumppu on hiukan väljä, ja kaivuu voimatonta.
- Oletkos tarkastanut letkujen paineen? Jakotukissa on sellainen pultti, jota kääntämällä letkujen paine nousee.
- Onhan siinä, mutta ei sitä voi tappiin kiristää, menee letkut halki, Harri varoitteli.
- No, minä menen Virtasen miehille, saa Osmo katsoa.
- Laasosen Tauno oli kaivurilla töissä renkinä. Hätäinen mies kun on, niin hän aina aamulla käänsi paineet tappiin ja aloitti työt. Omistaja sitten kiukutteli letkujen hajoamisia. Heikkiä nauratti vielä muistellessaan mitä Tauno oli kertoillut töistään.
- Se on meillä Pekka edessä traktorikaivurin haku Alavudelta, keskiviikkona on tarkoitus mennä.
- Aiotkos sinä sellaisen hankkia, mikäs kone se on?
- Se on Lännen kaivuri.
- Virtasen miehillä on Vammas, se näytti olevan hieman huono liikkumaan märässä pellossa, meillä kun salaojitettiin viime kesänä. Mites sinulla Pekka suunnitelmat ovat edenneet?
- Syksyllä tulee salaojateknikko mittauksille puintien jälkeen. Siitä sitten vien suunnitelmat Ojasen Mikolle ja pyydän häntä tulemaan meille ensi kesänä. Samoin suunnitelmasta näen paljonko eri putkia tarvitsee ostaa. Hankkijaan tulee taas asiaa.
Vaununperällä yleistyi tavaksi, että aina topattiin sanalle, kun kylällä liikuttiin. Isännillä oli aina aikaa jutella, kysellä ja kuunnella toisten murheita ja suunnitelmia.
Pari yötä nukuttiin, ja Harri tuli hakemaan minua Alavuden retkelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti