lauantai 8. joulukuuta 2018

Konsertti Valkeakoskella 8.12.-18



Lumi peitti maan kuorojen konserttipäivän komistukseksi. Aulassa olikin joulumyyjäiset, mikä tuntui heti kotoisalta, samoin kuin kuorolaisten iloiset tervehdykset. Sali täyttyi hiljalleen, ja näkyi siellä olevan aivan uuttakin väkeä.
Ulle Valjakka, kuoronjohtaja, oli konnut hauskasti kaksikielisen ohjelman. Nyt syttyy valot tuhannet, niin syttyivät kuulijoidenkin mielet ja virittäytyivät iltapäivän tapahtumaan. Kolme koristettua joulukuusta tuikkivat kuin laulajien silmät heidän esiintyessään, ja sykähdyttävän kaunis moniääninen sävelistö syleili meitä.
Terttu Paavolainen, Kirst And ja Kirsti Elo esittivät kappaleen Joulu, loisteesi luo. Kauniit koulitut äänet soivat rohkeasti ja harmoonisesti.
Kuoron moniäänisyys, syksyn harjoittelun ja vuosien kokemus ja taito kuuluivat onnistuneena äänikuvana. Illan lämpö valahti saliin. Christmas lullaby onnistui sykähdyttämään yli kahdenkymmenen laulajan voimalla. Tip tap hyppäytti kuulijoidenkin jalkoja. Perinnelaulu kaikui upeasti ja raikkaasti.
Kymmenen miehen voimalla aloitti meskuoro tutulla kappaleella Joulu joka päivä. Varma esitys ilahdutti, vaan sopisi siihen joukkoon uusiakin ääniä.
Joulutaivas tähtineen, ja tenorit heittivät haasteen bassoille, jotka hyvin vastasivat. Ulle Valjakka oli sovittanut kappaleen raikkaalla tavalla, stemmat kiersivät kuorossa ja vuorossa.
Revontulten leikki alkoi kuin jyrähdys ja sävähdys, uutena kappaleena se oli vallan mainio tuttavuus.
Rekiretki toi esiin kuoron vahvan osaamisen ja rutiinin vaikeissa ja nopeissa aloituksissa.
Ohjelmisto oli taitavasti rakennettu, alun hartaista haavekuvista reippaampiin ja tuttuihin lauluihin. Väliajan jälkeen aloitettiin sekakuoron yllätyksellä, uusi kappale Dona nobis pacem aloitti toisen puoliajan, naiset ensin sävähdyttävästi, miehet tulivat mukaan, laulun stemmat olivat nuo kolme sanaa, joita sitten heittivät toisilleen. Vallan ilahduttava kappale.
Jo joutui ilta, säv. Jean Sibelius sov. Kari Rydman esittivät Sari Laurell, Kirsti Elo ja Hannu Haavisto. Esitys oli yksi illan helmistä, esiintyjät täydensivät kauniisti toisiaan äänien harmoniassa.
Moni kuorolainen oli sairastunut flunssaan, etukäteinen huoli esityksistä haihtui täysin illan edetessä.
Jöuluöhtul naapurimaastamme saapui ilahduttamaan meitä. Esitys meni ytimiin. Kuoron moniäänisyys ja miesten jyhkeys ja naisten kirkkaammat sävyt soivat kuin keskiaikaisessa katedraalissa.
Kuorot esittivät voimalla ja herkkyydellä melkein kuin potpurina lopun tutut kappaleet, joita johtaessaan kuoronjohtaja Ulle Valjakka innostui kovin saattamaan Petteri Punakuonon matkaan.
Kappale Avaruus nousi heti alussa avaruuteen asti saaden aikaan väristyksiä kuulijoissa.
Hei mummo, tuo nykyajan mieluisa jouluinen kappale sai oivat solistit Kristiina Lepp ja Anna Stiina Vaahtera, jotka lauloivat lasten osan herkästi, Sari Laurell säesti tunteikkaan kappaleen.
Yhteislaulun jälkeen kuorot esittivät vielä Jenni Vartiaisen Tule meille joulu tämän kertaisen konsertin uljaaksi lopuksi, jossa solistina lauloi Kirsti Elo kauniin koskettavasti.
Kiitokset konsertista


Pekka Turtiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti