tiistai 4. joulukuuta 2018

Toinen yritys tilan tuotannoksi -70 l

Vielä löytyi vanha muuntamo maaseudulla

Kevät eteni kesäksi. Kanalan lattiat tyhjensin kahteen kertaan. Aloitin tarvikkeiden purkamisen, verkkoaidat, ovet, vesijohdot ja ruokinta-automaatit joutivat pois. Lattian putsasin vielä vesiletkulla. Vesi valui entisten kaatojen ja sontakourujen viemänä lantalaan. Molemmat luukut lantalaan olivat auki. Suurikokoinen lantala oli navetan lappeen alla. Sinne johti ulkopuolelta isot pariovet. Siinä oli melkoinen tila, ajattelin ottaa sen vielä käyttöön, nyt oli liian aikaista. Valtterilta oli jäänyt lehmien kahleet jäljelle, kaivoin ne esille ja kävi läpi, ehjiä olivat. Syöttöpöydän molemmin puolin olivat aidat paikoillaan. Niitä jouduin hieman paikkaamaan, vaihdoin lahot osat uuteen lautaan.Jokaisella lehmällä oli syöttökouru kohdallaan, kunhan työnsi päänsä aidan raosta pöydälle ja alkoi nuolla.
Vanhat vesikupit minun täytyi vielä vaihtaa. Ajoin Kivirantaan, josta ostin puutarhaletkua ja niihin haaroja. Hankkijalta ostin kaksitoista uutta juoma-automaattia. Niissä oli kuppi, jonka sai takaosan korvista kiinni parruihin. Kupin päällä oli kieli. Lehmä painoi kieltä turvallaan, jolloin venttiili aukeni ja kuppiin virtasi letkua pitkin vettä. Kaikki alkoi olla valmista. Heinät olin koonnut navetan vintille. Se oli aika ponnistus. Ensin heinä nurin, sitten seipäät pystyyn ja heinät seipäälle. Isoin rykäys oli heinän nosto seipäiltä peräkärryyn, ajo navetan päätyyn koivukujan puolelle, ja hankoaminen toiseen kerrokseen. Työssä oli useita apureja, Virtasen Hannu ja Osmo, Innanmaan Antti ja hän toi vielä kaverinsakin mukaan. Navetan ylisillä heinät täytyi hankoa keskelle, jossa lattiassa oli syöttöluukku. Sen alla oli suoraan syöttöpöytä. Sinne oli oiva tiputtaa päivän annos heiniä.
Soitin Osuusteurastamoon ja tilasin hiehoja, niin isoja, että ne voisi jo kiinnittää päästään kytkyeisiin. Kaksi sai olla pientäkin, veisin ne tallin karsinoihin.
Päätin tyhjentää lantalan. Siksi ajoin Oittisen Einolle, hän oli ollut jo apuna aikaisemminkin. Eino lupasi tulla aamulla. Se tiesi aikaista ylös nousua, Eino oli täsmällinen aina.
Juttelimme Paulan kanssa, esitin uuden suunnitelmani.
- Nyt kasvatamme sonneja, kun meillä on vielä isot alat heinällä. Ei niitä kannata kesken kaiken kyntää ylös.
- Olen samaa mieltä, mutta mitä sinä sitten aiot?
- Sikoja, korjaan navetan perusteelisesti, otan kaiken tilan käyttöön. Nyt kun lantala on tyhjä, niin sen valtavan tilan näkee hyvin. Minähän vähän jo opettelin muraamista, kun laitoin sisäseinät uuteen uskoon ikkunoita myöten.
- No meinaatko valaa sinne uuden lattian, lantalaan, entäs kuinkas saat lämmön pysymään sisällä, siinähän on vain harva lauta koko matkalta.
- Niin on, Minä muuraan sen lautaseinän tilalle kaksinkertaisen tiiliseinän. Väliin laitan tihveräistä. Sitä on tuolla säkeissä suulissa, muistatkos. Rekka toi täyden lastin mustissa isoissa jätesäkeissä. Se on irrallisia rakeita, joita tehtaan lattiat ovat aina täynnä. Minä kävin siellä ja puhuin ne ajamaan meille yhden lastin. Ikkunoita ei sille seinälle tarvi laittaa.
- Emakoita vai pikkuporsaita?
- Pikkuporsaita, Osuusteurastamo välittää niitä. Mutta ne tulevat vasta kun hiehot ja sonnit menevät teurastamoon, ja remppa on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti