maanantai 17. joulukuuta 2018

Peltojen tila 70 l





Kävimme Sydänmaan lohkolla heinän korjuussa. Valtterilla oli vielä hevonen, valjastettuna kärrien eteen. Takimmaiselta lohkolta aloitettiin. Pellot olivat sarkaojissa. Piiriojat olivat osin tukkeutuneet, joten sarkaojissakin oli vettä vielä heinäkuussakin. Jouduimme ajamaan hevosella ojien poikki, mikä hyppäytti kärrejä vaarallisesti. Ajattelin Valtterin vielä rikkovan rahkeet tai kärryt. Katselin peltoja, ne olivat kyllä hyväkasvuisia, vaan pahasti puskittuneita. Ajoimme saroilla kuin sademetsässä, pajut olivat kolmemetrisiä ja kaartuivat sarkojen yli. Piiriojat olivat vielä sankemmassa pajukossa. Osa oli jo käsivarren paksuisia rungoltaan. Etulohkolla suulista taloon päin sarat olivat pajuttomat, mutta piiriojat pajusta täynnä. Ei Valtteri enää ollut jaksanut niitä raivata, eikä rahaa ollut työmiehen palkkaamiseen.
Hukkasen Veijo oli kysellyt halukkuutta yhteisen raivaussahan ostamiseen. Kolmanneksi tulisi Jokisen Antti Kallialasta. Asia oli selvä, minulla ainakin oli kova tarve sahalle. Menimme Antin kanssa Hankkijalle ostoksille. Sain ensimmäisen vuoron.
Kotipellot olivat säästyneet vesivaivoilta, ne viettivät Putajan tielle päin hyvin. Yläpäässä Santamäen rajalla kasvoi komea pajusaareke vahvana monimetrisenä metsänä. Eivät kummatkaan isännät olleet viitsineet sitä raivata. Se oli minun ensimmäinen kohde. Kävelin ojalle sahan kanssa, nykäisin sen käyntiin ja laitoin valjaisiin kiinni. Näin sahan paino jäi hartioille, ja leveistä kahvoista oli hyvä hallita sahuuta. Painoin peukalolla vauhtia, terä ulvaisi ja kaaressa ohjasin sen ensimmäisen rungon kimppuun. Se katkesi sihahtaen. Oikein paksua pajua täytyi lähestyä molemmilta puolilta, ennen kuin antautui. Päivä oli kuuma ja aurinkoinen. Sininen savu nousi työmaalta kuin merkkinä Santamäkeen. Sieltä isäntä puksutti traktorillaan katsomaan.
- Sinä olet aloittanut rajaojan putsaamisen.
- Kyllä vainen, mukavasti tämä menee. En ollut isännälle ennakkoon mitään puhunut, ajattelin, ettei tästä kahta mieltä oltaisi.
- Minä voin sitten ajaa roskat ja oksat tonne mäkeen. Viittasi omalle puolelleen.
- Mikäpä siinä, ei tässä kaadossa kauaa mene, vaikka ovat nämä jo aikas pehko. Minä aion kaivattaa piiriojat tämän jälkeen, miten sinä haluat maat pistettävän?
- Puoliksihan ne on tapana pistää molempien puolelle, mutta kun siinä on nyt kannokko kiusana, niin pistä vaan minun puolelle. Minulla on perälana, vetelen sillä leveelleen ja vien kannot metsään.
- Jo vain se sopii.
Saunanojan rajalla piirioja puikkasi vedet yhtä sarkaa meidän puolelle, siinä lirisi kesälläkin pieni noro. Seisoskelimme Valton kanssa rajalla, molemmat omalla puolellaan ja aprikoimme tilannetta.
- Minä kaivatan piiriojat auki, ei tässä isoa työtä olekaan, mutta kun ajattelin ohjata tuon veden kulkemaan tätä meidän välistä ojaa myöten. Saan sillä tavalla tämän perän samaan lohkoon muun pellon kanssa.
- Kaiva pois vain, ei se minulle mitään tee. Oletkos katsonut, että tässä on erittäin multavaa maata?
- Olen sitä kourannut, mistä lie tähän siunaantunut. Kävelimme tahoillemme.
On minulla vielä aika työ saada pellot nykyaikaiseen kuntoon, salaojitus on vuorossa piiriojien kaivuun jälkeen. Mietiskelin työtä ja sen aiheuttamia kustannuksia. Paras olisi saada se kaikki kesässä tehtyä. Otan yhteyttä salaojitusteknikkoon, että saan kartat, joiden mukaan Ojasen Mikko sitten voi täräyttää koneensa kaivuupään peltoon.
Lehtimäessä oli ryhdytty myös salaojitukseen. Menin sinne katsomaan työn edistymistä. Mikko ohjasi traktoriaan peltoon ennakkoon asetettujen korkeusmerkkien mukaan. Näin saataisiin vesi kulkemaan tasaisesti putkistossa pois pellosta. Mikon traktorin perässä oli teline tiiliputkia varten, ja pieni istuin. Siinä oli putkien laskijan paikka. Punaiset pötkylät työnnettiin toinen toisensa perään tiiviisti koneen tekemään syvään uraan.
- Annakkos, minä koetan myös tuota putkittamista. Mies hyppäsi alas, minä kiipesin tilalle ja kiiruusti aloin asettaa putkia kouruun. Menimme vetisen ojan yli, ja minulta hieman käsi herpaantui. Putkistoon tuli pieni katkos,ehkä sentin verran. Heikki sen heti huomasi ja mutisi siitä ääneen. Oikeassa hän oli, työ oli tehtävä huolella, putkiston tuli toimia seuraavat sata vuotta.
Kotona ruokapöydässä juttelimme ojituksesta.
- Kuules, tuolla Maaseudun Tulevaisuudessa oli ilmoitus traktorikaivurista. Se on käytetty, vaikuttaa halvalta. Minä tarvitsen työssäni sellaisen, mitäs sanot, jos menen sen hakemaan?
- Kyllä minä tiedän, ettei täällä mitään ollut valmiina. Kyllä ojat täytyy kaivaa ja pitää auki. Osta vaan, jos olet rahoituksen miettinyt.
- Olen, metsästä alkuinvestoinnit täytyy ottaa, eihän tämä vielä paljoa maksa. Mutta sitten Mäkisen Aarnella on vanha etukuormaaja, kävin sitä katsomassa. Ei pidä kummoistakaan hintaa sillä, ja voisin maksaa sitä vaikka työllä Aarnelle.
Lauantaina saunan jälkeen ajoimme Sammaljoelle Harria ja Anjaa tapaamaan. Harri aikoi ostaa kaivurin, ilmoitus oli myytävästä koneesta Alavudella.
- Mitäs sanot Pekka, otatkos minut Sydänmaan piiriojien kaivuuseen, jo ostan tollasen laitteen?
- Tietenkin, mitäs sitten. Mennäänkö maanantaina ostamaan se?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti