sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Tilan kehittäminen alkaa 70 l


Kajastus

Vanhan isännän jäljiltä ei talossa ollut oikein mitään käyttökelpoista. Olin toki sen jo nähnytkin. Autotallissa oli Markuksen ja Antin joitain työkaluja ja sekalaista ruuvia ja mutteria. Käsisahoja löytyi, nekin melkoisessa ruosteessa käytön puutteesta. Puusuojassa oli timpurin saha ja kirves, siellä ne saivatkin pysyä. Pihan laidalla oli vanha useamman hevosen vedettävä oja-aura. Se oli kyllä mielenkiintoinen työkone, mutta eihän sillä mitään voinut tehdä. Ajattelin sen joutavan ,museoon, muttei minulla ollut aikaa siihen harrastukseen. Suulin edessä oli vanha öljymoottori, puiseen kehikkoon rakennettu. Sitä saattaisin tarvita. Oli vielä hevosvetoiset niittokone ja heinäharava, suulista löytyi puinen Sampo puimuri pölyn ja ruumenien keskellä. Se tuntui vielä pyörivän, kun siivapyörästä koetin liikahtaako se. Hevoskärryjä ei enää ollut, riihen sivulla oli sontakola. Mainio laite, pieni kola isojen puupyörien varassa. Hyvän siitä teki mahdollisuus kipata kuorma pellolle. Sellaisia sontakasoja näkyi 60 ja 70 luvuilla vielä sarkaojitetuilla pelloilla. Suoriin kasoihin ajettuina ne muodostivat soman näyn, työteliäisyydestä ja varallisuudesta. Ei pikkutilalla ollut paljoa eläimiä, eikä sontaakaan. Kasat ajettiin keväällä pelloille lumien aikaan. Kaikilla maatalon töillä oli aikansa. Oli talossa vielä turpeen nostopaikka Vaununperän perällä suolla. Siellä oli eri talojen palstat, mistä nostivat turpeensa. Sitä käytettiin kuivikkeena navetoissa, ja siihen se hyvin sopikin. Turpeen laidasta polkaistiin lapiolla pala irti, nostettiin se kyljelleen kuivumaan. Siitä se sitten syksyn tullen ja joskus vasta talvella ajettiin kartanolle. Oli Innanmaassa vielä lapio ja talikko sekä heinähanko. Navetan jauhohuoneen nurkasta löytyi vielä vanha koneellisen lypsyn sanko, alumiininen ja tiiviillä kannella varustettu. Siihen johdettiin utareista maito. Sangon täytyttyä se kannettiin pränniin ja kaadettiin tonkaan. Tonkaa jäähdytettiin kylmässä betonisessa vesiastiassa. Siihen lisättiin kesällä purukasasta jäätä, jotta maito pysyi ykkösluokassa. Löysinhän vielä tallin perältä lypsykoneen alipainepumpun. Niitä sitten katselin ja mietin mitä niillä voisin tehdä. Lypsyyn ne eivät enää käyneet, jotain muuta sitten voisi kokeilla.
Kuivuria ei Innanmaassa ollut, oli vain pellon laidalla pienen matkan päässä talosta musta riihi. Sen sisälllä oli kaikki menneen ajan jäljiltä, uuni nurkassa, jykevä lattia, savun kolo lauteiden vieressä seinässä ja orret katon rajassa. Hirmuisten lattialankkujen raoista voisi vielä jokusen rukiin siemenen löytää, sinne ei hiiren hammas ollut yltänyt.
Riihen jatkeena oli suuli, sinne heitettiin puimisen jäljiltä oljet seinässä olevan aukon kautta. Suulissa oli rautalankakeriä, niitä oli myös ulkoseinillä, heinät aikoja sitten kerien läpi kasvanut. Niitä ei maasta tahtonut saada irti ja kuormaan. Sinne ne kuitenkin aikanaan revin ja ajoin ne monttuun. Se oli vielä pidemmällä peltotien laidassa. Hirmuinen aukko, jonka kitaan oli kymmeniä vuosia kaadettu kaikki tarpeeton tai lopullisesti särkynyt.
Kävelin navetan ylisille tarkastamaan paikkoja. Valtteri oli varoittanut välikaton olevan jo paikoin laho, etenkin navetan yllä. Ylisen lattia oli täynnä olkien ja heinien rippeitä, akanoita, pölyä,romua ja komeat kiesit. Ne Valtteri oli teettänyt itselleen vielä vanhoilla päivillään.Aika oli kuitenkin ajanut kiesien ohi, ne saivat rauhassa pölyyntyä parvella. Pyyhin kädelläni pölyä lokakaaren päältä. Maali oli komeasti paikoillaan, samoin koristeraidat rattaiden pyörissä. Näyttelyyn oli voinut viedä pienellä laitolla.
Moottorisaha oli minun ensimmäinen hankinta, Huskvarna, hyvä peli. Se saikin sitten kyytiä ensimmäisenä talvena Humalisjärven hakkuulla. Pyöreä viila oli tarpeen. Kävin Lehtimäessä opettelemassa terän hiontaa. Heikillä oli tapana vuorata keittiön pöytä sanomalehdillä ja tehdä siinä vähäiset huoltotoimet.
- Katsos, tässä teräketjussa on leikkuhampaat kahteen suuntaan. Viilataan ensin toisen puolen hampaat, niin saadaan tehdä se samassa asennossa. Heikki alkoi työntää viilaa tarkasti hampaan urassa sen suuntaisesti. Saha oli pöydällä laippa poispäin viilaajasta.
- Sitten käännetään saha laippa itseä kohti ja tehdään sama toisen puolen hampaille.
- No hyvin käy, annas kun minäkin koetan.
- Kaikki riippuu vakaasta kädestä, viila ei saa hempata kuin hullun kulli ylös alas.
- No mutta, mitä sinä, naurahti Ilmi työntäessään hellaan klapeja kahvin keittoa varten.
- Tuos Jukka se viilaustuki. Vilaus vain, ja Jukka kopsautti tuen pöytään. Heikki kiinnitti sen laippaan, terä pääsi kulkemaan. Tuesta säädettiin viilan asento terän kourun suuntaisesti.
- No nyt voit viilata. Hetken sitä opettelin. Viila liukui hyvin vain oikeassa asennossa. Muuten se jumitti.
- Saat lainata tätä omaa sahaasi varten.
Seuraavana päivänä lähdin autolla Virtasen Osmon kanssa Vauranojan romukauppaan, tai siis kentälle. Sieltä aioin hakea peräkärryn. Se oli kuorma-autosta matalilla laidoilla vetopäällä. Siinä oli vaihdelaatikko paikoillaan, joten siihen saattoi kytkeä vetoakselin. Siellä se kärry oli muiden romujen joukossa, sellaisena kuin oli luvattu. Osmo sitä silmitteli, kurkki renkaita ja kokeili vaihteita.
-Kyllä sinä tästä kärryn saat, voit vielä kytkeä vedon päälle, jos vain hammastus jotensakin sopii. Muttet sinä sillä voi asfaltilla vedättää, kuluu renkaasi. Mutta pehmeässä pellossa se ei niin haittaa.
Ostin kärryn, lupasin tulla parin päivän päästä hakemaan.
Olin lukenut traktorin myynti-ilmoituksia Maaseudun Tulevaisuudesta. Fordson Major Virroilla olisi sellainen kuin ajattelin tarvitsevani. Hintakin oli sopiva. Kulmalan Mikko lupasi lähteä sitä hakemaan kuorma-autollaan. Siihen meni päivä, ja kopiton sininen voimanpeto jyristeli pihaan. Vuokralainen siihen meteliin tuli mukaan katsomaan.
- Jahas, sinä olet ostanut ensimmäisen koneesi, on aika jyty peli. Hänellä oli itsellää 35 punainen Ferguson. - Näistähän sanotaan, ettei niitä kannata päivän aikana sammuttaa. Saa ruksuttaa ruokatunnitkin. Jaa, sinä sammutit kuitenkin, naurahti kun minä hyppäsin pukilta.
- No sammutin, olkoon tässä pihassa, täytyy sitä vähän katsella ja tehdä öljyn vaihto, niin ja suodatinkin täytyy vaihtaa. Katselimme yhdessä uutta hevosta ja peltoja, missä sitä sitten tarvittaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti