sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Ruokasali

Ruokailu


 

Ruokahuolto oli järjestetty aivan erinomaisesti. Ruokailua varten oli juhlava ruokasali, jossa oli pylväillä erotettu pienempi osa. Pöydissä olivat valkoiset pöytäliinat, ruokailuvälineet ja lautaset olivat etukäteen katettuja. Keittiön henkilökunta valmisti kaikki ruoat ja tarjoilijat kantoivat tarjoiluvadeilla sen pöytiin. Meillä oli kahden viikon ruokalista, joka siis kiersi takaisin kahden viikon välein. Ateriat olivat esimerkillisen hyvin valmistettuja ja maukkaita. Ajan kuluessa sama ruoka alkoi kuitenkin jo olla tuttua makuhermoissamme. Ruokailu tapahtui vanhempien kadettien valvovien silmien alla. Samalla saimme tapakoulutusta kaikenlaisten astioiden ja ruokaluvälineiden käytössä. Joskus virheen sattuessa vanhempi kadetti saattoi osuvilla sutkauksilla tai määräyksillä palauttaa nuoremman kadetin takaisin ruotuun.

Päivystävä upseeri ja kadettivääpeli ruokailivat omassa kahden hengen pöydässään salin perällä. Mikäli oli jotain asiaa PU:lle, oli mentävä seisomaan tarkalleen oikeaan lattiassa olevien ruutujen kulmaukseen ja kysyttävä ensin lupaa kadettivääpeliltä. Hän sitten antoi luvan, ja kysyjä siirtyi uuteen ruutuun ja esitti asiansa.

Minullekin tuli kerran asiaa PU:lle, hän oli kapt. Yli-Ketelä. Me olimme tavalliseen tapaan edellisenä iltana kaupungilla omilla retkillämme, ja ravintolassa oli tullut juoduksi jonkin verran. Aamuruokailussa, kun vielä seisoimme pöytiemme vieressä odottaen lupaa istua, alkoi minua heikottaa. Otin lasit pois silmiltäni, etten loukkaisi itseäni mikäli kaatuisin. Seuraava muistikuvani oli aulan sohvalta, jossa minä makasin ja olo oli todella huono. Nousin ja palasi ruokalaan, marssin kadettivääpelin eteen ja pyysin saada puhutella PU:ta. Luvan saatuani pyysin kapt. Yli-Ketelältä lupaa saada palata aamiaiselle. Häntä hieman hymyilytti, kun vastasi: "Niin, tehän poistuittekin täältä ilman lupaani." Veljet olivat kantaneet minut aulaan kai peläten että minä oksennan saliin.

Ruokalassa oli toinenkin ruutukohta. Sen nimi oli ytimekkäästi Ruutu.Se sijaitsi salin takaosassa PU:n pöydän vieressä siten, että siitä oli hyvä näkyvyys joka puolelle. Tilanteen niin vaatiessa vanhemmalla kadetilla oli oikeus kouluttaa nuorempaansa käskemällä hänet ruutuun. Silloin sinne oli mentävä kunhan ensin pyysi luvan kadettivääpeliltä ja PU:lta. Ruudussa seisottiin kahden ruudun välisellä rajalla kantapäät tarkasti ruutujen takakulmissa. Seisoin siellä minäkin selittäen edellisen illan käytöstäni Bottalla. Olin siellä tanssimassa m. -58 päälläni ja illan kuumuudessa olin aukaissut puvun napit. Sain moitteet ylemmällä kurssilla olevalta kadetilta ja käskyn astua ruutuun seuraavana päivänä.Sen teinkin, ja jouduin vielä palaamaankin sinne, kun minua vielä hyökytettiin. Siitä eivät oman kurssini kadetit pitäneet, vaan alkoivat protestoida. Sain palata takaisin pöytään.


 


  

1 kommentti:

  1. Niin kova kuin koulu varmaan olikin, niin vankan pohjan se taattu antoi nuorelle, ja vaikka haljulta välillä ehkä tuntuikin, nyt muistellen saattaa haiku olla elää jakso uudelleen. Näin ainakin lukijasta vaikuttaa.

    VastaaPoista