tiistai 10. huhtikuuta 2018

Pönttöjä linnuille v. 2018





Kevät on edennyt hurjasti. Tavalliseen tapaan olen taas myöhässä pönttöjen putsaamisen ja uudelleen asentamisen kanssa. Minulla on pihapiirissä vajaan kymmenen pönttöä. Hieman joudun fuskaamaan, sillä kunnostan joka kevät vaan osan pöntöistä. Lähdin työhuoneelle, otin porakoneen ja nostin lattialla olleen pöntön pöydälle. Valitsin sopivaa porakärkeä, koneessa oli kiinni peräkkäin kaksi kärkien jatko-osaa. Yritin irrottaa ne toisistaan. Ei irronnut. Vein osat viilapenkkiin ja paukautin vasaralla, niin johan irtosivat. Pöntön pohja oli auki, ja valmis kiinnitettäväksi. Kaksi teräslankaa kulki pohjan yli, ja kun ne viritti laidalle, niin lenkkeihin sai hyvin ruuvit. Rannan Mikko minulle oli sen pöntön tehnyt jo vuosia sitten. Mukava mies ja moniosaaja Raumalta, on vaan maannut mullissa useamman vuoden. Ehti tekemään minulle vieläkin käytössä olevan roskakatoksen.

Otin kärkien rasian mukaani toiseen taskuun ja muutaman uuden ruuvin toiseen. Pihan laidalla on pieni huvimaja, sain sen vuosia sitten Kuulialan Jussilta. Jussi sai minulta soutuveneen. Majan räystään suojassa oli vanha pönttö kiinni. Siinä on sinitiainen pesinyt jo vuosia. Ei pelkää, vaikka olemme majassa kahvilla. Valitsin sopivan kärjen, ja aloin porata pöntön kiinnikkeitä irti. Tietysti päräytin poralla väärään suuntaan, ja metallihileet nousivat reiästä. Käänsin suunnan ja koetin uudelleen. Ruuvi ei noussut. Olkoon, ajattelin ja porasin ylemmän ruuvin irti. Sitten aloin kitkutella pönttöä, kas, siinä oli vielä kolmaskin ruuvi piilossa. Lisäsin hieman voimaa kitkutteluun, ja sain pöntön irti. Laitoin tilalle Mikon tekemän.


Kävelin pöntön kanssa penkille ohi hyönteishotellin. Kurkkasin, josko siellä joku olisi talvehtinut. En ainakaan huomannut mitään. Irrotin vanhan pöntön kannen, ja poistin sieltä kahden vuoden pehmikkeet. Linnut ovat ohjelmoituja pesän pehmustajia. Turha sinne on mitään laittaa valmiiksi, emo tuo joka tapauksessa omat petivaatteet. Minulla on aitassa rulla tervattua pellavaa. Sieltä olivat käyneet kiskomassa pesäaineita. Minä sitten keväisin leikkaan siitä rullasta saksilla muutaman tukon, ja vien tukot eri puolille pihaa. Näkyy kelpaavan.

Ruuvasin kannen kiinni ja ajattelin viedä sen aitan kylkeen. Nurkalla huomasin tintin tarmokkaasti nokkivan vanhan pöntön suuaukon reunoja. Jäin sitä katselemaan, ja yritin ottaa siitä kuvan. Kännykkä kuntoon ja tavarat maahan. Porakonen kopsahti nurin, tintti katsahti minua ja väisti pesältä. Jätin sitten sen pöntön rauhaan ja vein pönttöni toiselle puolelle aittaa. Siellä on ollut monta vuotta pesä korkealla rästään suojassa. Useina vuosina siinä oli sinitiaisen pesä. Kylmänä keväänä, poikasten ollessa jo kuoriutuneita, emojen oli pakko muuttaa etelämmäs. Poikaset paleltuivat, 4 niitä oli. Sen jälkeen siinä ei ole ollut kertaakaan pesintää. Ruuvasin uuden pöntön siihen alapuolelle.

Sinitiainen on ensimmäinen pesijä, sillä kun on pihalla reviiri, ja se on ollut laudalla syömässä koko talven. Muutoaalto saapuu, ja kirjosieppo alkaa vallata tintin pesää. Se laittaa oman pesänsä vaikka sinitiaisen poikasten päälle. Meillä oli vuosia sitten pönttö autotallin päädyssä ja aitan seinällä. Väliä siinä on kuutisen metriä. Sinitiainen pesi toiseen ja kirjosieppo toiseen pönttöön. Tintti oli meidän tuttu, kävi kädellä syömässä, kun vaan sen ojensi. Tulimme mökiltä käymään. Tintti kiiruhti hakemaan ruokaa poikasilleen. Kirjosieppo istui aidan seipään päässä, ja vahti. Se syöksyi tintin perään, nokkasi selästä, tintti pudottautui maahan ja lensi siitä Paulan kädelle hakemaan pähkinää. Mikään ei auttanut, sieppo hyökkäsi aina. Minä menin sitten seisomaan eteen, kirjosiepon reitille. Tintti pyrähti pesästä, sieppo ponnahti liikkeelle. Minä levitin käteni, ja se palasi takaisin. Näin tintti sai ruokittua poikasiaan, sillä kertaa. Pesinnän jälkeen tarkastin tintin poikueen. Siellä oli kuivettunut jo aivan emonsa väriseksi kasvanut yksi poikanen. Poistin sen pöntön käytöstä.

Pihalintuja joskus autetaan enemmän kuin luonnossa. Ei se kuitenkaan oikein istu, niiden pitäisi tulla talviruokintaa lukuun ottamatta omillaan toimeen. Luonnonvalinta hoitaa loput. Vaan on siinä sekin seikka, että itse olemme pöntöt asettaneet houkuttimeksi pesintään.

Varpusten katoaminen ihmetyttää, kaksikymmentä vuotta sitten niitä oli piha täynnä. Pesivät katolla jokaisen tiilen aukossa. Sinitiainen oli harvinainen, nyt niitä on enemmistö tinteistä. Pikkuvarpuset ovat yleistyneet, en ole huomannut, missä pesivät. Pahin on jo tapahtunut, Euroopan laajuisesti. Hyönteiset ovat katastrofaalisesti kadonneet. Ei tarvitse kesäisin itikoita tuulilasista pestä joka tankkauksella, josko ollenkaan. Saksasta ja Ranskasta ovat monet lintulajit taantuneet 40-80 prosenttia, meillä on sama katoaminen käynnissä. Olin muutama vuosi sitten kesällä Sevettijärvellä Sanilan porotilalla. Juttelin paikan isännän kanssa ruokaillessamme siellä. Kysyin sääskistä. Isäntä vastasi: ”Kävin kesällä Rovaniemellä, ja näin siellä yhden.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti