Jokainen meistä
joskus mietti syömänsä ruoan laatua. Siis missä se on tuotettu ja
mitä jäämiä se sisältää. Helpoimmat esimerkit ovat
espanjalaiset tomaatit. Niistä tuli oikein ohjelma televisiosta.
Kauniin punaisia, vaan täynnään erilaisia myrkkyjä. Toinen
esimerkki on puolalaiset marjat, vadelmat. Niistä on sairastuttu
ripuliin. Niitä kun oli kasteltu sillä samalla vellillä mitä me
pruikkasimme pyttyyn.
Vaikeammaksi
kysymykset tulevat oman maataloutemme tuotteiden osalta. Otetaan
ensin voi. Olen niin vanha, että muistan hyvin sen ajan, kun alkoi
kolesterolista paasaaminen. Puhuttiin kovasta ja pehmeästä
rasvasta. Voi oli kovaa, margariini ja öljyt pehmeitä. Meistä
mitattiin hdl ja ldl. Hyvää oli hdl, h niinkuin hyvä. Siitä
toisesta sitten muodostui verisuonten senämään plakkia.
Selittämättä ja tutkimatta, ainakin osoittamatta on, miten se
solutasolla siitä kovasta rasvasta muodostuu. No ei se valistajia
haittaa. Muistatteko vielä tutkimuksen Saksasta, siinä tulokseksi
tuli, että äidinmaito on lapselle liian rasvaista. Tulee paha
kolesteroli.
Tämä tutkimus
lujitti uskoani luonnomukaisen rasvan, voin, maidon, kerman
terveellisyyteen. En ole ostanut enkä kotona syönyt margariinia.
Eivät ne enää taida niin pahoja olla, kuin silloin kun ne
sisälsivät transrasvoja. Kovetinkin on jo jotain muuta kuin
vaseliini. Olen koettanut opettaa ihmisille, jotka valittavat voin
olevan niin kovaa, että ostakaa pieni kannellinen kippo, laittakaa
siihen parin päivän voi. Kippo on pidettävä poissa jääkaapista.
Siinä on teillä aina sopivan pehmeää levitintä. Voissa on
säilytykseen hiukan suolaa. Muutoin se ei sisällä muita aineita
kuin lehmän tissistä lypsettyjä herkkuja.
No, olihan meillä
Pekka Puska ja Pohjois-Karjalan projekti. Siinä tutkittiin ihmisten
ruokailutapoja, ja valittiin ryhmä, joka vähensi tai jopa lopetti
kovien rasvojen käytön. Verrokkiryhmä söi kuin ennen. Tulokset
nostivat Puskan maailmanmaineeseen. Ennenaikainen kuolleisuus putosi
kovia rasvoja välttäneitten joukossa. Mitä siinä ei mitattu, oli
raskaiden työolojen muutosta. Viljelijät ennen lihasvoimin ja
hevosten avulla huhkivat itsensä ennenaikaiseen hautaan. Muutos oli
maatalouden koneellistuminen, traktori oli valtava edistysaskel koko
ihmiskunnan raatamisessa kivikaudelta alkaen. Maamoottorit,
leikkuupuimurit, viljankuivaajat, autot, sairaanhoito, lääkkeet.
Niiden kaikkien vaikutusta ei tutkittu noiden vuosien aikana. Yksi on
vielä: tupakka. Polttaminen alkoi tuolloin isoissa joukoissa vähetä.
Mikä oli sen vaikutus tuohon Pekka Puskan rasvatutkimuksen
tuloksiin. Yksi asia täytyy vielä mainita, kuolleisuus on
vähentynyt koko maassa samaa tahtia kuin Pohjoi-Karjalan
verrokkiryhmässä. Ilman tuota voin välttelyä.
Mistä meille sitten
on tullut tuo voin parjaaminen ja ravintoympyrän suositukset.
Alkujuuri on USA:ssa. Siellä kansallinen terveysministeriö päätti
asian saatuaan tutkimuksen käsiinsä. Sen tutkimuksen oli teettänyt
sokeriteollisuus. Nyt on tullut tunnustus tuosta tutkimuksesta.
Myönsivät vihdoin sen olleen tietoinen väärennys. Saatiin sokeri
pestyä puhtaaksi ja voi syylliseksi lihomiseen ja kuolemiin sydän-
ja verisuonitauteihin.
Meilläkin sitten
muutettiin tuota ruoka-aine ympyrää ja suosituksia rasvan käytöstä.
Nyt sitä voitakin saa käyttää, luvan kanssa. Jotenkin häveliäästi
meillä puhutaan pohjoismaisesta mallista, vaikka tarkkaan seurataan
amerikkalaisten suosituksia.
Vielä on
käsittelemättä lihan ja viljan käyttö, ja kasvisten ja juuresten
ja marjojen. Ehkä ensi kerralla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti