keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Ruoka jota syömme v. 2018





Jokainen meistä joskus mietti syömänsä ruoan laatua. Siis missä se on tuotettu ja mitä jäämiä se sisältää. Helpoimmat esimerkit ovat espanjalaiset tomaatit. Niistä tuli oikein ohjelma televisiosta. Kauniin punaisia, vaan täynnään erilaisia myrkkyjä. Toinen esimerkki on puolalaiset marjat, vadelmat. Niistä on sairastuttu ripuliin. Niitä kun oli kasteltu sillä samalla vellillä mitä me pruikkasimme pyttyyn.
Vaikeammaksi kysymykset tulevat oman maataloutemme tuotteiden osalta. Otetaan ensin voi. Olen niin vanha, että muistan hyvin sen ajan, kun alkoi kolesterolista paasaaminen. Puhuttiin kovasta ja pehmeästä rasvasta. Voi oli kovaa, margariini ja öljyt pehmeitä. Meistä mitattiin hdl ja ldl. Hyvää oli hdl, h niinkuin hyvä. Siitä toisesta sitten muodostui verisuonten senämään plakkia. Selittämättä ja tutkimatta, ainakin osoittamatta on, miten se solutasolla siitä kovasta rasvasta muodostuu. No ei se valistajia haittaa. Muistatteko vielä tutkimuksen Saksasta, siinä tulokseksi tuli, että äidinmaito on lapselle liian rasvaista. Tulee paha kolesteroli.
Tämä tutkimus lujitti uskoani luonnomukaisen rasvan, voin, maidon, kerman terveellisyyteen. En ole ostanut enkä kotona syönyt margariinia. Eivät ne enää taida niin pahoja olla, kuin silloin kun ne sisälsivät transrasvoja. Kovetinkin on jo jotain muuta kuin vaseliini. Olen koettanut opettaa ihmisille, jotka valittavat voin olevan niin kovaa, että ostakaa pieni kannellinen kippo, laittakaa siihen parin päivän voi. Kippo on pidettävä poissa jääkaapista. Siinä on teillä aina sopivan pehmeää levitintä. Voissa on säilytykseen hiukan suolaa. Muutoin se ei sisällä muita aineita kuin lehmän tissistä lypsettyjä herkkuja.
No, olihan meillä Pekka Puska ja Pohjois-Karjalan projekti. Siinä tutkittiin ihmisten ruokailutapoja, ja valittiin ryhmä, joka vähensi tai jopa lopetti kovien rasvojen käytön. Verrokkiryhmä söi kuin ennen. Tulokset nostivat Puskan maailmanmaineeseen. Ennenaikainen kuolleisuus putosi kovia rasvoja välttäneitten joukossa. Mitä siinä ei mitattu, oli raskaiden työolojen muutosta. Viljelijät ennen lihasvoimin ja hevosten avulla huhkivat itsensä ennenaikaiseen hautaan. Muutos oli maatalouden koneellistuminen, traktori oli valtava edistysaskel koko ihmiskunnan raatamisessa kivikaudelta alkaen. Maamoottorit, leikkuupuimurit, viljankuivaajat, autot, sairaanhoito, lääkkeet. Niiden kaikkien vaikutusta ei tutkittu noiden vuosien aikana. Yksi on vielä: tupakka. Polttaminen alkoi tuolloin isoissa joukoissa vähetä. Mikä oli sen vaikutus tuohon Pekka Puskan rasvatutkimuksen tuloksiin. Yksi asia täytyy vielä mainita, kuolleisuus on vähentynyt koko maassa samaa tahtia kuin Pohjoi-Karjalan verrokkiryhmässä. Ilman tuota voin välttelyä.
Mistä meille sitten on tullut tuo voin parjaaminen ja ravintoympyrän suositukset. Alkujuuri on USA:ssa. Siellä kansallinen terveysministeriö päätti asian saatuaan tutkimuksen käsiinsä. Sen tutkimuksen oli teettänyt sokeriteollisuus. Nyt on tullut tunnustus tuosta tutkimuksesta. Myönsivät vihdoin sen olleen tietoinen väärennys. Saatiin sokeri pestyä puhtaaksi ja voi syylliseksi lihomiseen ja kuolemiin sydän- ja verisuonitauteihin.
Meilläkin sitten muutettiin tuota ruoka-aine ympyrää ja suosituksia rasvan käytöstä. Nyt sitä voitakin saa käyttää, luvan kanssa. Jotenkin häveliäästi meillä puhutaan pohjoismaisesta mallista, vaikka tarkkaan seurataan amerikkalaisten suosituksia.
Vielä on käsittelemättä lihan ja viljan käyttö, ja kasvisten ja juuresten ja marjojen. Ehkä ensi kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti