sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Sunnuntain lintukierros v. 2018

Sunnuntain lintukierros
Laulujoutsenet ja kanadanhanhet Pinteleellä.

Lämpö oli tulvahtanut maahamme tuoden valtavat muuttolintuparvet levähtämään pelloille ja rannoille. Hyppäsimme vaimon kanssa autoon kiikarit ja kamera valmiina. Olin koko talven napsinut kuvia talomme äärellä ruokailleista linnuista. Nyt piiri laajeni. Olin perjantai iltana ajanut Vuolteen siltojen kautta, vesi alkoi tehdä voittoa jäästä. Siinä se istui, Pikkuvuolteella elämäni ensimmäinen Pikkujoutsen. Tunnistus oli varma, kamera kotona. Edellisellä reissulla olisin voinut kuvata hirviemon ja vasan, liikennekin olisi sen sallinut, vaan ei ollut kalustoa mukana.
Ensin ajoimme pikatielle ja kohti Vuolteen siltoja. Annilan kohdalla pysäytin autoni pölyn lentäessä pysäkiltä. Oikealla huomasin kaksi joutsenta, ja edellinen pikkujoutsen pakotti tarkistamaan. Otin ikkunasta muutaman kuvan, laulujoutsenet siinä lepäilivät.
Taavetin lahdella oli liikennettä, Vuolteen sillalla oli jo kolme autoa pysähtynyt tien sivuun pienelle liittymälle. Mahduimme sinne mekin. Tervehdimme lintutarkkailijoita, toisilla oli kiikarit, toisilla kamera. Ylitimme tien alajuoksun puolelle. Virrassa oli sorsia, kauempana pari joutsenta. Pikkujoutsenta en nähnyt. Äkisti Tampereen suunnasta tullut auto survaisi jarrut pohjaan ja kiljunnan säestämänä miltei pysähtyi. Jälkeeni tullut mies oli jäänyt reunaviivalle seisomaan ja katselemaan. Huh. Komensin nojaamaan polvillaan aitaan, minkä tekikin. Siinä kohdassa tuli samassa auto myös H-linnan suunnasta, ja tie kävi kapeaksi pysäköidyn auton takia. Se oli miltei viivan päällä, siis laittomassa paikassa.
Me läksimme, muutaman kuvan sain. Sillalla tuli vastaan leveästä kuljetuksesta varoittava etuauto. Ajoin yli, ja pysäytin niin lähelle kaidetta kuin saatoin. Kaksi hurjan leveätä säiliötä sieltä tuli laveteilla vastaan. Katselin, että osuuko, mutta enhän voinut vain kadota ojaan hyppäyttämällä autoa. Rekkakuski sitä näytti edellyttävän sormimerkeistä päätellen.
Pikkuvuolle oli tyhjä, jatkoimme Pälkäneen tietä tavoitteena Pinteleen sula. Kelopirtillä kävimme munkkikahveilla. Sulassa näkyi useita sorsaparvia, ei kovin suuria. En voinut kuvata niitä vastavalon takia. Kukon tiehaarassa oli hyvä levike autolle, otin kameran ja aloin laskeutua alas rantaan. Lumet olivat sulaneet edelliseltä käynniltä, saappaissa oli hyvä edetä. Puitten takaa koetin katsella virtaan, olisiko siellä kuvattavaa. Ei näkynyt. Jatkoin pientä mökkiä kohti ja kurkkasin varovasti nurkalta. Kas, siinä aivan rannassa oli laulujoutsenia, pariskunta. Napsin niistä kuvia niiden soudellessa rauhallisesti virrassa.
Laulujoutsenet virrassa.
 Sitten näin alajuoksun puolella kaksi kanadanhanhea. Istuksivat jään reunalla. Minun täytyi edetä puiden suojassa aivan rantaan. Siinä oli valtavia haaparunkoja, työnsin kameran rungon sivua hanhia kohti. Siinä ne istuivat, hieman puiden oksat haittasivat tarkennusta. Taisivat sitten havaita liikkeen rannasta, toinen alkoi hitaasti siirtyä veteen, jolloin toinenkin seurasi.
Kanadanhanhi laskeutuu virtaan.
Edemmällä Pinteleen sulassa näin räpiköintiä, hiukan aikaisemmin olin nähnyt ison petolinnun hahmon oksien takaa. Sitä en pystynyt kuvaamaan. Räpiköijäkin oli liian kaukana. Ajattelin siellä olevan loukkaantuneen hanhen. Kanadanhanhet soljuivat ylävirtaan. Kohtasivat joutsenet kaikessa rauhassa. Puitten oksien lomitse sain niistä useita hyviä kuvia.
Kalasääsken kynsissä saalis, joka ei meinaa nousta millään.
Pinteleen räpiköijä oli sillä välin lähestynyt paikkaani, ja sain kamerani tarkennettua sinne, tietämättä mikä siellä oikein oli.
Palasin autolle. Anneli siellä oli juttelemassa, oli tullut pyörällä ja nähnyt automme. Anneli kysyi minulta, olikos se petolintu merikotka. Vastasin, etten ollut saanut varmaa havaintoa. Lähdimme paluumatkalle, Harhalan sillalla pysäytin ja kuvasin sorsia, nokikana, heinäsorsa, telkkä. Niitä oli mäen puoleinen kaislikko täynnään. Vaan hieman liian kaukana kameralleni.
Kotona aloitin heti ruokailtuani katsella kuviani. Se on usein reissun paras puoli, katsella mitä yllätyksiä siellä satojen laukausten seassa olisi. Niin nytkin, suurentaessani kuvaani räpiköijästä havaitsin siinä olevan kalasääski hirmuinen saalis kintuissaan. Hiukan oli onnistunut nousemaan veden pinnasta, ja jaloissa näkyi tumma möykky. Heti sen jälkeen lintu katosi puiden taakse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti