sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kohti emakoita -70 l






Siat Innanmaassa



Lihasikoja oli helppo kasvattaa, yleensä ne olivat erittäin terveitä. Eläinlääkäriä ei rutiinikäyntien lisäksi tarvinnut kutsua. Sopiva tila yhtä parttia varten oli sellainen, että aluksi tilaa oli vaikka kuinka paljon, sitten sikojen kasvaessa ne täyttivät karsinan vieri vieressä maatessaan. Paskaa lutraamaan pääsi vain tuuppimalla sikoja syrjään, kun ne täyttivät etuosan syödessään innokkaasti rehuaan. Tuttavasiat tulivat hätäisesti tervehtimään, ja kiiruhtivat tönimään toisiaan syrjään saadakseen kärsänsä ylettymään ruokaan. Viimeisissa karsinoissa vanhan lantalan paikalla siat olivat tuntemattomampia isännällekin. Yleensä tarkastus ulotettiin etummaisiin karsinoihin. Jos sikala oli äänetön, vain jokunen kysyvä röh kuului, oli kaikilla olot hyvin. Vieraat halusivat myös poiketa katsomaan sikalaan. Isännän mielestä sika ei haissut enää muualla kuin sikalassa. Kunkku kyllä sanoi hajun leviävän sikalasta valtavana ympyränä naapurustoon saakka. Kyllähän lantala oli toki ulkona, minkäs sille. Pekan tuttuja kävi myös sikoja katsomassa. Kähärin Markku poikkesi vaimoineen ja lapsineen kahville ja juttelemaan vähän työasioistakin. Pojat olivat kovin pieniä, pienin parkaisi siat nähdessään:”Äiti äiti, onko te ito?” Olihan se, lähellä teurasikää. ”Paljonkos sinulle tänne nyt mahtuu?” Markku halusi tietää, mikä mahdollisuus tilalla oli kasvattaa tuottavuuttaan. ”Kyllä tänne parhaimmillaan mahtuu kasvamaan sellainen satakaksikymmentä. Silloin on kyllä kaikki paikat piukassa, paitsi talli. Sinne on ole halunnut sikoja viedä, mahtuisihan sinne sellainen 7-8 sikaa, ehkä kymmenenkin, en ole mitannut.” ”Onkos sinulla nyt sitten tuotanto huipussaan?” ”No ei vielä, näistä pikkuisista kasvatettavista joutuu vielä maksamaan liikaa välittäjälle. Olen tässä laskenut, että emakoita kannattaa ottaa ja sitten kasvattaa omat porsaat teuraaksi. Siinä täytyy laskea tarkkaan maksimimäärä. Siis se, monenko emakon porsaat mahtuu kasvamaan. Tila on heti vajaakäytöllä, jos joutuu myymään porsaita välitykseen.” ”On sinulla siinä aika pohtiminen. Meilläkin oli pieni tila vaimon kanssa. Isän kotipaikan lunastimme itsellemme. Meillä oli kovin vanhakantainen tila, hirsinen päärakennus, ja uunikin oli hirsisen perustuksen päällä.” ”Mikä teille sitten tuli, kun nyt olette täällä.?” ”Talo paloi, ja ajoi meidät etelään.” ”Voi, mutta mennääs kahville, Paula on jo varmaan saanut kupit pöytään.”

Keittiön pöydän ääreen istuttiin. Punaiset suuret keittiökaapit oli naulattu kahdelle seinälle. Ne Pekka tilasi ollessaan Tyrvään B-mielisairaalassa töissä hoitajana. Puutyöosasto teki ne asevelihintaan, maalasivatkin ohjeiden mukaan. ”Miten olet saanut tuon pesualtaiden päällä olevan kaapin kiinni. Siellä taitaa olla aika paljon astioita? Meillä tuli kerran kaappi alas, kaikki sisällä olleet astiat rikkuivat.” ”Kyllä sitä jouduin minäkin ajattelemaan. Onneksi tuossa on hirret, mihin kiinnittää. Markus sitä katseli ja sanoi, ettei tule noin kestämään. Lupasi tuoda lisäkiinnikkeet tullessaan seuraavan kerran. Hän oli tehnyt parista mopon akselista toisesta päästä teroitetut teräsvaarnat. Ne hän sitten löi tuonne alle, kurkkaas.” Markku kumartui, siellä oli tosiaan kaksi vahvaa terästankoa lyötynä tiukasti kaapin runkopuiden alle. ”Ei kyllä tämä kaappi notkahda alas.” Kahvin jälkeen mentiin kamariin, se on tien puolella keittiöstä navettaan päin, siis sikalaan päin. Sielläkin oli tehty vähäistä remonttia, seinissä oli halteks levyt ja uusi tapetti. Kattoon Pekka oli naputellut myös haltekssuikaleet. Niiden kiinnittäminen tehtiin sellaisella ontolla purasimella, jonka teräosaan laitettiin nupi, ojennettiin purasin levyn ponttiin ja riuskalla painalluksella painettiin nupi kattoon pontin läpi. Purasimen kahva oli sellainen pyöreämuotoinen, jonka pää sopi hyvin kämmenkuoppaan. Pontin peitoksi vedettiin valkoinen pahvisuikale. ”Minä meinasin kiinnittää levyt vaan vasaralla ja tuurnalla, mutta työkaverini Hyrkin maatöissä antoi sen purasimen lainaksi. Sanoi, ettei siitä mitään muuten tule.” ”Siinä hän oli oikeassa, olen minäkin sitä käyttänyt, nyt on jo sellaisiakin, joihin voi ladata useita nupeja valmiiksi.” Markku oli hieman hermostunut, hän oli pestautunut Vammalaan vakuutusyhtiö Tapiolan paikallisjohtajaksi. Hän oli tullut toistamiseen houkuttelemaan Pekkaa asiamieheksi. ”Katsos, meidän äiti kävi oikein ostamassa tätä tilaisuutta varten uudet rintaliivit.” Markku nauraa keekotti. ”Älä, minkä väriset?” Tuulaa ujostutti ja nauratti. Miehet sopivat, että Pekka aloittaa asiamiehenä. Alkuun he kulkisivat yhdessä tutuissa paikoissa, jotta Markku saisi hyvän otteen koko tienoosta. Se olikin aika laaja, Huitun Manu kierteli mopollaan pitkiä taipaleita talosta taloon. Hoiti hyvin piirinsä, mutta nyt tarvittiin remmiin sellainen mies, joka pärjäisi kaupungissakin. Manu oli mennyt Rantasen rautakauppaan ainainen musta pitkä takkinsa päällään. Käännähti reippaasti hyllyn kulmassa, jolloin pari astiaa räsähti lattialle liepeen pyyhkäisyllä. Rantanen tuli siihen käsiään hieroen ja kysyi: "Mitähän muuta saa olla?" Tapiolan toimisto oli Liekolankadulla korttelin päästä torilta. ”Osta sitten kunnon karju, jos emakoita meinaat.” ”Olen ajatellut Lomaalta hakea, jos tulee ajankohtaiseksi. Siellä on osaaminen suomensarjaa. Morjens vaan, tulen huomenna käymään, niin aloitetaan.”

Pekka katseli lihasikojaan, karjut oli leikattu, niistä ei kyllä olisi mihinkään. Porsastuotto emakkoa kohti oli tärkeintä. Niitä pitäisi tulla emakon nisien verran, siis 12-16 nasua. Siihen oli jalostuksella haettu pitkillä linjoilla koetiloilla sopivaa ainesta. Tyrväälläkin oli kovia sikatilallisia. Niiltäkin saattaisi saada jalostusyksilöitä. Voisi näistä lihasioistakin saada, kokelen tuota yhtä pitkää.
Pekka mittaili sikalassa emakkohäkkien paikkoja. ”Karsina on liian laaja yhdelle emakolle, täytyy purkaa nämä väliseinät ja naulata ne uusiin paikkoihin, kahdesta karsinasta saa aina kolme emakkokarsinaa. Emakko on valtava, se vie tilaa, porsaat eivät tarvitse juuri mitään, pianhan ne siirretään kasvamaan uuteen karsinaan. Tähän kolme, tuonne lantalan puolelle yksi, sitten karjulle karsina jauhohuoneen taakse ja jauhohuoneeseen vielä yksi emakko. Tänne mahtuu 6-8 emakkoa. Sitten porsaspaikkoja, navetan osa ja lantala, mahtuu sellainen kahdeksankymmentä lihasikaa. Eiväthän kaikki emakot ole samassa tahdissa.” Muutoksia ja kannattavuuslaskelmia mietittiin yhdessä. Paulalla ei ollut mitään emakoita vastaan. Kysyipä kuitenkin: ”Kun nyt navetta on kokonaan melkein korjattu ja tilaa on lisää monen lehmän verran, niin etkö ole ajatellut lypsykarjaa?” ”No olen, paljonkin, tuotto olisi mahdollista saada kasvamaan, mutta minulla ei ammattitaito riitä lehmiin, en ole siihen koskaan panostanut, vaikka Ilmi minut Lehtimäessä opettikin lypsämään. On siinä vielä se patukkahännän orjuus, se piiska lyö kesän talven kanssa, olet aivan kiinni niissä. Sinä tykkäät käydä muualla töissä, ja hyvä niin. Kyllä se säännöllinen tili on paljon auttanut. Lehmien kanssa en usko yksin pärjääväni, liikaa työtä. Sinunkin pitäisi olla mukana. Jäisikö sinun työlle tulosta enemmän kuin palkkasi, ei ainakaan työtunteja laskien.” ”Kyllähän tästä on puhuttu, tee vaan emakkosikala, ei minulla mitään sitäkään vastaan ole. Ovathan nuo teurastilit alkaneet olla aika isoja ja säännöllisiä. Jos porsaista ei tarvitsisi maksaa, niin jäisi siitä jo käteenkin.”

Hankkijaan oli mentävä. Kyllä OK Sastamalastakin olisi maatalouspuolella ollut häkkejä myynnissä, muttei Pekka siellä oikein asioinut. Siihen oli kaksi syytä. Alkuaikoina häneltä oli tilattu joulukuusia peräkärryllinen . Metsässä Sydänmaalla oli kuusia, mutta ei aina joulukuusia. Tinki oli saatava täyteen. Pois lähtiessä traktori jäi kiinni pellolle, vajosi jankkoa myöten. Pekka käveli kotiin, soitti yöllä Harrille Sammaljoelle. Harri täristeli 30 kilometriä Sydänmaalle, laittoi vaijerin kiinni ja vinssasi kaiken kuiville. ”Kiitos, kait sitten osaat kysyä minua kun tarviit?” ”Älä huono huokaa kun on turva kelkasas, kyläs saat aikas komennon,” Harri huikkasi mennessään jo kohti Sammaata. Toinen syy oli sitten siinä, kun tilalta oli varusmiesten kanssa pelastettu herneitä ja puitu niitä viikko puimaladossa, Oittisen Eino oli syöttäjänä ja Lehdon Anneli apurina, niin eivät kelvanneet Sastamalan keittiölle. Sujut tuli.

Emakkohäkit saapuivat, ne oli helppo kantaa sikalaan Jokken kanssa. Betonipohjalle pultattiin ne kiinni. Siinä ne rivissä puhtaina odottivat synnyttäjiään. Toisella laidalla oli vielä lihasikoja, sellaisia kolmekymmentä – neljäkymmentäkiloisia. Lantalan päässä oven haka irtosi. Pekka asteli illalla töihin. ”Jaha, ensin jauhot, no mikäs nyt on?” Siat kiljuivat perällä. Oviaukosta kurkattuaan hän näki lantalan oven avoimena. ”No voi perkele, monikohan siellä jo pistelee ja kuinka kaukana!” Laidan yli karsinaan, ovelle ja kurkkaus, ”Jaha, neljä on pihalla, pysyyköhän nämä muut täällä, kun minä koetan saada karkulaiset samasta reiästä sisään?” Plums sanoivat saappaat kun isäntä hyppäsi sianpaskakasaan, vajosivat, kusi meni saapasvarresta sisään. ”Ei hätää, yksi askel, ja saan ensimmäisen kiinni.” Kädet porsaan ympärille, sekin oli vajonnut niin että puoli sikaa oli näkymättömissä. Kiljunta alkoi, sika potki ja huusi. Kaverit säestivät sisällä ja ulkona. ”Älä nyt saatana potki siinä, kaadutaan molemmat!” Jollain kurin Pekka pääsi ovelle, työnnälsi sian sisälle. Muut alkoivat heti haistella sen tuomia ihania hajuja, eivätkä pyrkineet ulos. ”Jotakin hyvää sentään, nyt seuraava kiinni, näyttää käyvän hyvin, se on niin syvässä, ettei se pääse karkuun.” Kaksi sikaa oli sisällä, kaksi paineli jo lantalan ulkoreunalla väljemmille vesille. Oli pakko käydä sulkemassa ovi, ja lähteä toista kautta karkulaisia vastaan. Siat yllättyivätkin niin, että ensimmäinen antautui helposti ja pääsi sisälle, se täytyi kantaa rimpuilevana pakettina sikalan ympäri ja prännin ovesta sisään.. Viimeinen oli jo oppinut metkut, eikä hätkähtänyt Pekan tullessa kulman takaa. Se pyörähti iloissaan ympäri ja alkoi kopsutella kuivurille päin. Sen kärsä kuitenkin petti sen, oli pakko hidastaa voidakseen haistella ojanvarren huumaavia hajuja. Se jäi kiinni, kiljui ja potki, etujalat ja takajalat kävivät samaan tahtiin kuin täydessä laukassa. Ei auttanut, sisälle päätyi, Pekka pesulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti