Ruokaa ja räiskäleitä
Retkillämme meillä oli
aina evästä. Opettelimme kokkaamaan erilaisista puolivalmisteista
ja säilykkeistä syömisemme. Kauppoihin alkoi tulla pussiruokaa,
perunamuusiakin kuivattuna. Painon välttäminen, minimoiminen oli
aina tavoitteenamme, kannoimmehan aina kaiken mukanamme. Tampereella
kävimme ihastelemassa Partio-Aitan tuotteita, Sieltä ostimme
alumiiniset pienet kattilat, niissä saattoi valmistaa ja myös syödä
ruokaa. Veden keittoa varten meillä oli yleensä armeijan pakki.
Siinäpä vasta typerä kokonaisuus. Sitä käytettiin moneen,
kannessa käristettiin ja paistettiin, räiskäleitäkin. Ne kyllä
säännöllisesti paloivat kiinni. Talvella tapahtui monta kertaa,
että kamiinan päällä keitettiin vaikka teetä pakin kannella.
Keittäjä sitten otti varresta kiinni kepillä, joka oli työnnetty
varressa olevaan pieneen hahloon. Seuraus yleensä oli kannen
pyörähtäminen tyhjäksi heti nostossa tai hieman myöhemmin.
Jollakulla nosto saattoi onnistua, hän onnellisena yritti ryypätä
kannesta ja poltti huulensa aivan sairaan kuumaan reunaan. Kaikesta
tästä viisastuneena seuraava yrittäjä ottikin rukkasella varresta
kiinni. Hyvin meni siihen asti, kun hän yritti kaataa veden
mukiinsa. Kallistettaessa varren sarana koukkasi sisällön mukin
ohi ja vaarallisen lähelle kaatajan jalkoja. Tällä pakilla isämme
ja isoisämme sitten koettivat pärjätä. Kyllä se vaatikin
useamman vuoden harjoittelun. Saattaa olla, että on tehty
puhdetyöpuukko lentokonealumiinista. Ne sadat, ja tuhannet, mitä
meillä on jäljellä on todellisuudessa väkästetty pakkien
alumiinista. Asevelvolliset sitten. He työnsivät aina
lusikkahaarukka yhdistelmän tiukkaan pakkiin poikittain. Pakki
sijoitettiin yleensä takapuolen päälle. Marssilla lusikkaihme
irtosi. Sitä kilinää ja kolinaa, minkä joukkueellinen miehiä sai
aikaan. Taitaa saada nykyäänkin.
Leipä meillä aina oli
näkkileipää, pitkillä jotoksilla otettiin sulatejuustopaketti.
Kotiseuduilla mukana oli aina voita. Leireillä, niin talvella kuin
kesällä, kohokohtana oli aina räiskäleiden paisto. Meillä oli
joskus taikina tehtynä valmiina pulloissa. Siitä taikinaa olikin
helppo annostella pannulle. Meillä oli oikeat paistinpannut,
sellaiset rautavartiset. Siihen veistelimme puisen varren,
rautalankaa oli oltava mukana kiinnitystä varten. Olihan meillä
tieten makkaraakin, Vammalan Lihan ohutta. Rasvaista ja makoisaa, ei
parempaa ole vastaan tullut. Viro on päässyt lähelle. Niin mikä
vika siinä sitten on? Se on kamara, jota on nykyään 30 prosenttia
makkaraseoksessa. Siis sian nahkaa ja korvia jauhettuna. Muistatteko
vielä nöttköttipurkit, niiden maun, suoraan kylmänä tai pannussa
paistettuna. Mitä lie jauhopurkkeja nykyään.
Telttailimme ja eräilimme,
veneilimme kolmistaan, Rauno, Jukka ja minä. Raunolla oli meistä
ylivoimainen tuntemus eri ruoka-aineista. Rahaahan meillä ei kellään
ollut, mutta Rauno osasi myös halvalla ostamisen saaden pienelläkin
määrällä aikaan erinomaisen vaihtelevia ja maukkaita
kokonaisuuksia. Räiskäletaikinan teossa on pari tietämisen
arvoista niksiä. Vertailimme toistemme pulloista tehtyjä lettuja,
koetimme aina saada parhaan letun aikaan. Voita käytimme surutta
paistamiseen, mutta oli sitä taikinassakin. Aloitimme heti alussa
räiskäleen heittämisen. ”Näin se menee, pannua täytyy ensin
hieman kallistaa eteenpäin. Silloin etureuna nousee vähän reunan
päälle.” Rauno meitä neuvoi. ”Sitten vaan reipas nosto käsillä
ja ranteilla.” Vips, lettu oli kääntynyt. Vuorollamme Jukka ja
minä harjoittelimme. Vips vaan ja puoli lettua putosi nuotioon. Vips
vaan ja lettu oli kaksinkerroin pannulla. ”Ei kun teillä pitää
olla rennot kädet, uskallusta mukaan.” Onneksi meillä kaikilla
oli pullollinen taikinaa. Saimme harjoitusta ja syödäksemme.
Lettujen päälle sirottelimme hienoa sokeria. Siitä se käärittiin
rullalle ja aloitettiin pistellä päästä.
Ollessamme kaikin
Liekorannassa, toisessa kerroksessa, katselimme Liekovedelle. Maisema
oli avoin, järvi näkyi Liekosaaresta poliisien mökkisaareen,
Torran rantaan ja siitä Roismalan lahdelle. Lahden perä oli autio,
sen takaisella suolla ei ollut rakennuksia kuin muutama. Liuhaloitten
talo oli vasemmalla rannalla Rajakadulla. Emmanmäki nousi hieman
ympäristöstä. ”Mitäs, perustetaas kolmisin räiskälekerho.
Kokoonnutaan viikolla vuoroon toistemme luona ja paistetaan lettuja.”
Muut olivat heti valmiina. ”Ollaan vaikka meillä eka kerta,
postissa on nyt virkailijoiden taukotila, siellä ei iltaisin ole
ketään, ja siellä on tiskiallas ja sähköhella.” Niin aloitimme
totisen lettutaiteen. Yhdessä teimme taikinan, salaisuudet jaoimme
keskenämme. Räiskäleestä täytyi saada mahdollisimman rapea ja
pitsimäisen reikäinen. Kääntöön saimme käyttää vain
heittämistä. ”Katsokaas, minä heitän kahdella kierteellä.”
Raunoko sen aloitti, mutta niin me kaikki heittelimme lettumme
lopuksi kahdella kierteellä. Jukka säntillisyydessään onnistui
parhaiten saamaan kahden kierteen letun aivan tasaisesti takaisin
pannuun. Olisiko siinä rasva vähän meillä roiskunut ympäriinsä,
mutta hauskaa meillä oli. Emme sentään saaneet räiskälettä
kattoon jäämään, mutta tieten me koetimme, kuka saa letun
pyörähtämään lähimmäs kattoa. ”Näin se menee,” sanoin ja
annoin letulle vahtia. Yksi, kaksi, kolme kertaa se pyörähti.
Pläts, pannu alle ja puoli lettua lattialle reunan leikkaamana.
Lopetimme. Kaksi kertaa oli sääntömme tästedes.
Vielä oli räiskäleissä
taikaa. Ne oli pinottava päällekkäin kuumana, väleihin ripaus
sokeria. Näin sokeri suli lämmössä ja sai koko alaltaan letun
maistumaan suloiselta. ”Katsokaas pojaat, minä toin mukanani
mansikkahilloa kotoa.” Rauno nosti makutaiteemme seuraavalle
tasolle, Jukalla taisi kerran olla hunajaa minulla vadelmaa. Yhden
kerran päästimme tytöt mukaan lettukokoontumiseen. He tieten
luulivat osaavansa meitä paremmin kaiken ruoan laiton. Otettuja
kyllä olivat kutsusta, mutta räiskäleitä eivät lainkaan osanneet
paistaa.
Makoisa muistelus, jos lienevät letutkin olleet. Katsos poikia, miehisen itsenäisyyden rakentajia! Tyttöjen itsetuntoisista kuvitelmista viis, parhaat lettumestarit ovat miehiä, joilla on uskallusta koetta lettukiereillä! Tämä on hyvä muisto ystävästäsi.
VastaaPoista